Приказно красивият маршрут по билото на Щос

Stoos Ridge Hike е известна като една от най-красивите високопланински туристически пътеки в Швейцария

0
 

Сподели

Shares
Пътеката по билото на Щос
Пътеката по билото на Щос (снимка: fullsuitcase.com)

Щос Ридж Хайк (Stoos Ridge Hike) е известна като една от най-красивите високопланински туристически пътеки в Швейцария: тя преминава по билото на планината Щос (Stoos) и свързва върховете Клингенщок и Фроналпщок, с множество стълби. Тясната, но добре изградена алея по билото на планината предоставя невъобразимо красиви гледки  – пред погледа ви се откриват приказни картини: редуват се десет швейцарски езера и безброй алпийски върхове от централна Швейцария. По маршрута може да се насладите и на огромно разнообразие от алпийски цветя.

Стръмно, по-стръмно – Щос!

Най-стръмния фуникуляр в света Schwyz/Schlattli-Stoos
Най-стръмния фуникуляр в света Schwyz/Schlattli-Stoos (снимка: fullsuitcase.com)

Да достигнете до началната точка на този преход е първото от поредица силни преживявания! Отправната точка е селцето Щос (1300 м н.в.), което е забранено за автомобили. За да стигнете до там, можете да избирате между кабинковия лифт Morschach-Stoos и най-стръмния фуникуляр в света Schwyz / Schlattli-Stoos.  Въпреки максималния наклон от 110% в най-стръмната си точка, необичайният дизайн на влака запазва изправеното положение на пътниците по време на четири-минутното пътуване с четирите цилиндрични вагони, които се завъртат, докато се изкачват.

След това седалков лифт ви отвежда до стартовата точка на самия маршрут Stoos Ridge Hike – Клингенщок. Разбира се, изкачването е възможно и пеша. Тези, които тръгват в западна посока към Рот Турн до Нолен, трябва да са по-опитни и да са сигурни, че нямат световъртеж.

Гледката към езерото Люцерн е вашият спътник в този участък. Пътеката е тясна, но добре оборудвана. На места по изкачванията и спусканията са изградени стъпала, а много стръмните наклони са обезопасени с парапети с вериги.

Вижте: Леден каньонинг в Швейцария

Пътеката по билото на Щос
Пътеката по билото на Щос – Stoos Ridge Hike (снимка: swissfamilyfun.com)

Далеч долу, през целия преход по билото до Хусерщок, остава езерото Люцерн. След това идва спускане на зиг-заг към Фургели по планинската пътека, изсечена в скалата и обезопасена с вериги.

Пътеката по билото на Щос - Stoos Ridge Hike
Пътеката по билото на Щос – Stoos Ridge Hike (снимка: swissfamilyfun.com)

Последното изкачване е най-стръмно, от алпийската хижа във Фургели до върха на Фроналпщок. Ако сърцето ви започне да бие малко по-силно по време на изкачването, на върха гледката към планинския и езерен свят просто ще спре дъха ви.

Прехода Щос - гледка към езерата
Прехода Щос – гледка към езерата (снимка: Barbara Chiado Rana, Unsplash )

Панорамата от връхната точка на похода обхваща заливите на езерото Люцерн и се простира до Шварцвалд. Можете да видите двата върха Митен (Mythen), масива Глерниш (Glärnisch), връх Тьоди (Tödi) и „собствените“ планини на Люцерн – Rigi и Pilatus. Гледката надолу е също толкова впечатляваща, простираща се до поляната Рютли (Rütl) и долината Ройс (Reuss) в Ури и чак до Люцерн.

Вижте: Даунхил лонгборд от Швейцария

Stoos Ridge Hike
Stoos Ridge Hike (снимка: Patrick Robert Doyle, Unsplash )

На терасата на най-високия ресторант в кантона можете да се отпуснете и да се оставите изцяло на магичното действие на гледката. Когато дойде време да се прибирате, ако искате, можете да се разходите надолу пеша или да слезете със седалковия лифт обратно до селцето Щос.

Пътеката по билото на Щос - Stoos Ridge Hike
Пътеката по билото на Щос – Stoos Ridge Hike (снимка: Ante Hamersmit, Unsplash )

Походът се класифицира според ниво на трудност като Т3 по скалата на SAC (нивата са общо 6). За разходката силно се препоръчват добра туристическа екипировка, обувки с подходящи подметки, които не се плъзгат, увереност и добра физическа форма. Не се препоръчва преходът да се прави, когато има сняг.

Вижте: СТЯГАЙ БАГАЖА: Базел, Швейцария

Stoos Ridge Hike
Stoos Ridge Hike (снимка: fullsuitcase.com )

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.