Денис Урубко: Планината ми е дала предимно срещи с добри хора

"Пътят ни до върха зависи от плана, желанието и идеята ни как да го направим."

0
 

Сподели

Shares
Денис Урубко
снимка: Денис Урубко

Легендарното име в алпинизма Денис Урубко има впечатляващ актив от:

  • 26 х 8000 – 26 изкачвания на върхове над 8000 метра;
  • 14 x 8000 – всички осемхилядници, изкачени без кислород;
  • 4 х нови маршрута;
  • 2 х първо зимно изкачване.

Той е 15-ият в историята на човечеството, който успява да изкачи 14-те осемхилядника на планетата, и едва осмият, който го е направил без използването на допълнителен кислород. Урубко е известен с проправянето на нови маршрути на едни от най-опасните места в света и с рисковите атаки в алпийски стил, без използване на предварително фиксирани въжени парапети.

Част от неговите впечатляващи постижения включват:

Премиери на: Броуд Пик (8047 м), Манаслу (8156 м), Чо Ойю (8201 м) и Лхотце (8516 м). Първо зимно на Макалу (8481 м) и първо зимно изкачване на Гашербрум II (8035 м). Той има и рекорди за скоростно изкачване на Елбрус, Гашербрум II и Хан Тенгри.

Денис Урубко
Денис Урубко (снимка: montagnes-magazine.com)

Денис Викторович Урубко е роден на 29 юли 1973 г. в Невинномисск, Ставрополски край, Северен Кавказ. След разпадането на Съветския съюз става гражданин на Казахстан, като се отказва от това през 2012 г. и през 2013 г. приема руско гражданство, а през 2015 г. и полско.

Той започва да катери още на 17-годишна възраст, а истински тласък в катеренето му носи прочитането на книгата на Райнхолд Меснер „Соло на Нанга Парбат“, нещо, което го подтиква да се включи в школата по алпинизъм в съветската армия.

През 1999 г., заедно със Симоне Моро правят легендарния „Снежен барс“ – изкачват всички седемхилядници на територията на СССР: Комунизъм /7495 м/, Ленин /7134 м/ и Корженевска /7105 м/, Победа /7439 м/ и Хан-Тенгри /7010 м/. Денис Урубко ги изкачва за рекордните 42 дни. Оттогава двамата стават добри приятели и заедно осъществяват редица изключителни изкачвания в Хималаите. Едно от тях е първото зимно изкачване на Гашербрум II през 2011 година.

Вижте още: Високите такси може да спрат Денис Урубко за зимно изкачване на Гашербрум I

26 осемхилядника

На 29 юли 2022 г. (своя 49-и рожден ден) Денис Урубко изкачва К2 (8611 м), оставайки сам след лагер 4. За него това изкачване е третият му осемхилядник за месец, всички без допълнителен кислород. С това той има 26 изкачвания на 8000-метрови върхове без кислород и му трябва само още един, за да надмине рекорда на Хуанито Оярсабал.

Любопитно е да се надникне във вътрешния свят на една толкова силна личност. В интервю за 4sport.ua Урубко споделя:

Катеренето не е моя религия

„Хората търсят нещо мистично в планината. А за мен това са парчета лед и камък. Не мога да говоря с тях, дори не се опитвам. Не превръщам планинското катерене в религия. Когато се замисля какво ми е дала планината, стигам до извода, че това са предимно добри хора, които съм имал възможност да срещна.“

Вижте: 2 февруари 2011 г.: Първото зимно изкачване на Гашербрум II

Катеренето е математическа игра

„Пътят ни до върха зависи от плана, желанието и идеята ни как да го направим. Разбира се, голямо изкуство е да планираш всичко така, че изкачването в крайна сметка да има смисъл. Бих оприличил планирането на стратегия за експедиция на игра на шах. Трябва да имате изчислена тактика от началото до края, трябва да предвидите събитията, които могат да се случат, точно както на шахматната дъска трябва да предвидите хода на противника.“

Вижте: Рекорд 14х8000: Кристин Харила и Тенжен Шeрпа изкачиха всички осемхилядници за 92 дни

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.