Марсел Реми, който катереше до 99-годишна възраст

Той отпразнува 99-ия си рожден ден на стената за катерене Вилньов и преодолява маршрут 4c

0
 

Сподели

Shares
Адам Ондра и Марсел Реми, когато е на 99 г.
Адам Ондра и Марсел Реми, когато е на 99 г. (снмика: desnivel.com)

Роден на 6 февруари 1923 г., в Грюер (Швейцария), в семейство на фермери, Марсел Реми се катери от най-ранни години, но съхранява младежкия си плам до края. Умира мирно в дома си на 10 юли 2022 г.

Швейцарският алпинист любител става известен в късната си (или може би много късна) възраст с неизчерпаемата си страст към планините. До последните си дни той е отдаден на катеренето. Пет месеца преди да почине Реми отпразнува 99-ия си рожден ден на стената за катерене Вилньов и преодолява маршрут 4c.

Марсел Реми е уникален пример и източник на вдъхновение за няколко поколения алпинисти. Страстта му към катеренето го кара да остане активен на вертикала буквално до края на дните си. През последните години той нашумя със своята активност на преклонна възраст. През 2017 г., на 94 години, той изкатери 500-метров маршрут в Швейцария – Мироар дьо л‘Аржантин, откъдето се спусна с тандемен полет с парапланер.

Марсел Реми
Марсел Реми (снимка: gripped.com)

Вижте: Марсел Реми – катерачът на 94

През 2019 г., на 96-годишна възраст, Реми изкатери свободно първото въже (5c) на La guêpe, маршрут в Западна Швейцария, прокаран от двамата му сина през 1974 г.

Марсел Реми е може би най-известен като баща на двамата изключително продуктивни алпинисти Ив и Клод Реми, които са екипирали около 15 000 маршрута. Самият Марсел е определян като силен и поливалентен катерач, но по-широко признание и уважение печели в по-късни години, продължавайки да се катери редовно през своите 70, 80 и 90 години.

Марсел Реми празнува 99-ия си рожден ден с 4с
Марсел Реми празнува 99-ия си рожден ден с 4с (снимка: Hannes Tell – Claude Remy)

Реми е син на железопътен работник, живеещ на железопътната гара Les Cases. След като лавина убива майка му и сестра му през 1942 г., на 19 години Реми започва работа в железницата. Виждайки интереса на хората от града, които пътуват за разходки в Алпите, той започна да се катери скоро след това, хвърляйки се в изкачванията на добре познати стени като Miroir d’Argentine, голяма, подобна на огледало варовикова плоча, с височина около 450 м между Cheval Blanc и Haute Corde.

Вижте: 96-годишният Марсел Реми не спира да катери

Въпреки че се катери в цяла Европа през следващите години – от Доломитите през Монблан до Матерхорн, Реми остава алпинист от епохата преди спонсорството и „професионалното“ катерене.  Двамата му сина са може би най-продуктивните разработчици на маршрути в Швейцария, които успяват да намерят спонсорство и да направят кариера като професионални катерачи.

Марсел Реми празнува 99-ия си рожден ден
Марсел Реми празнува 99-ия си рожден ден (снимка: Hannes Tell – Claude Remy)

Някои наричат Реми „светец-покровител на старата гвардия“ и „Патриарха на върховете“. Синовете му си спомнят с умиление как той се придържа към старите порядки, упорито използвайки за катерене подковани обувки и връзвайки се с конопени въжета, доста след появата на гумените катерачни обувки и динамичното въже. „Той беше суров баща – казва Клод пред АФП през 2021 г. – С него трябваше или да го направиш, или да умреш, независимо от условията.“

Но тази съпротива срещу новото може би е това, което задържа Марсел Реми на стената десетилетия след като други алпинисти на неговата възраст окачват каските си на стената.

Реми много пъти е заявявал, че чувства постоянен стремеж да остане активен. Запитан каква е тайната му, отговаря: „Всичко е свързано с влизането в ритъма на дишане и движение. Ако не мога да го направя, знам, че ще си платя – казва пред АФП, – по-добре да действам спокойно, без прекомерно натоварване и тогава нещата ще станат. Доставя ми голямо удоволствие, защото трябва да работиш, да мислиш и да надминаваш себе си. Това е, което ми подхожда най-добре.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.