След К2: Анджей Баргиел спусна със ски Гашербрум II и Гашербрум I

Той вече има в колекцията си спускания със ски от всичките четири осемхилядника на Каракорум

0
 

Сподели

Shares
Анджей Баргиел
Анджей Баргиел (снимка: Bartłomiej Pawlikowski / Red Bull Content Pool)

Полският ски алпинист Анджей Баргиел (1988 г.) записа името си в историята на алпинизма, покорявайки и спускайки се със ски от всички осемхилядници на Каракорум (Пакистан).

Той достигна връх Гашербрум I, висок 8080 метра, на 26 юли в 4:15 сутринта, местно време, а после предприе безпрецедентно спускане със ски, без допълнителен кислород. Преди това Баргиел достигна връх Гашербрум II (8035 м) и го спусна със ски на 19 юли.

Така Анжей Баргиел постави крайъгълен камък в историята на алпинизма, ставайки първият човек, изкачил и спуснал се със ски от върховете на всички четири осемхилядници на Каракорум:

K2 (Чогори) (8611 m) – през 2018 г.
Гашербрум I (8068 m) – 26 юли 2023 г.
Броуд пик (8047 m) – 2015 г.
Гашербрум II (8035 m) – 19 юли 2023 г.

Спускането на Анджей Баргиел от Гашебрум I
Екранна снимка от профила на Andrzej Bargiel, Фейсбук

Анджей Баргиел не е непознато име, когато говорим за впечатляващи постижения в алпинизма. През 2015 г. той беше първият човек, изкачил и спуснал се със ски от Броуд Пик (8051 м), а през 2018 г. постигна привидно невъзможното, спускайки се със ски от К2 , без да сваля ските си или да използва допълнителен кислород.

Вижте: Историческо първо спускане със ски от К2

Изключително трудното спускане на Баргиел по К2 включваше избягване на лед, падащ със скорост като на куршум, преминаване през тесен и коварен маршрут, и навигиране по изпълнени с пукнатини пътеки обратно към базовия лагер. Историята за покоряването на K2 от Баргиел и неговото “невъзможно” слизане е запечатана в документалния филм „The Impossible Descent“.

Припомняме си видео от спускането на Баргиел от К2:

Пътешествието на Баргиел в Каракорум, белязано от спиращи дъха изкачвания и екстремни спускания, започва с експедицията му до Пакистан на 30 юни. Целта е да изкачи двата върха Гашербрум без допълнителен кислород и да се спусне със ски от тях – цел.

Подготовката за тази грандиозна задача започва много преди експедицията. Заедно с колегата му Януш Голомб изкачват Косар Ганг (6400 м) като част от аклиматизацията.

Вижте: Спускането на Анджей Баргиел със ски от К2

Само няколко дни след това, на 25 юли, в 2:00 сутринта местно време, екипът започва своето изкачване на Гашербрум I. Анджей Баргиел заедно с Януш Голомб и Мачей Сулима достигат лагер 2. Баргиел изкачва връх Гашербрум I призори на 26 юли и завършва спускането си до лагера няколко часа по-късно.

С подвизите си Анджей Баргие демонстрира решителност и смелост, немислими за обикновения човек. Така той написа нова глава в историята на алпинизма, разширявайки границите на възможното.

Вижте във видеото спускането на Анджей Баргиел от Гашебрум II:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.