Австралийски моряк и кучето му са спасени след три месеца в открити води

Разчитали на дъждовна вода и сурова риба тон

0
 

Сподели

Shares
Тим Шадок и кучето Бела
Тим Шадок и кучето Бела (снимка: 9News)

51-годишният моряк Тим Шадок и кучето му Бела оцеляват, подслонени под малък навес на борда на очукан катамаран в продължение на седмици, преди да бъдат забелязани в четвъртък от хеликоптер, който търси риба тон за риболовен кораб.

Австралиецът и кучето му са били спасени край бреговете на Мексико

Докато търси риба тон, миналата седмица пилот на хеликоптер забелязва нещо, което се клати в необятната синя шир на Тихия океан, на повече от 2000 км от сушата.

От траулера, за който работи хеликоптерът, изпращат малка лодка да провери какво се случва. Оказва се малък бял катамаран, силно повреден. На борда има мъж с рошава, избеляла от слънцето брада и разрошена коса, който изглеждал някак замаян.

Вижте: (НЕ)възможно оцеляване: Салвадор Алваренга – да изчезнеш в морето за 438 дни?!

Оцелелият моряк Тим Шадок
Оцелелият моряк Тим Шадок (екранна снимка от Skynews)

Сагата им започва преди около три месеца, когато той и кучето му отплават от Мексико за Френска Полинезия на неговия катамаран на име Aloha Toa. Те напускат брега през април, но катамаранът е силно повреден от буря, само месец след отплаването.

Оцелелият моряк Тим Шадок
Оцелелият моряк Тим Шадок (екранна снимка от nytimes.com)

Наистина ми харесва да съм в морето. Радвам се да съм там. Но когато нещата там загрубеят, трябва да оцеляваш. И тогава, когато се спасиш, чувстваш, че искаш да живееш. Така че съм много благодарен.

– признава спасеният моряк пред репортери на док в Мансанильо, Мексико.

Лекарят, който наблюдава здравето на Шадок от брега и работи с капитана на траулера, заявява пред австралийския канал 9News, че спасеният моряк е в стабилно състояние и има нормални жизнени показатели.

След като слиза на брега от траулера, Тим Шадок казва пред репортери:

Преминах през много трудно изпитание и сега просто имам нужда от почивка и добра храна, защото бях сам в океана дълго време. Дълго време нямах достатъчно храна.

Оцеляването

Лодката на Шадок се е носила в северната част на Тихия океан, след като е връхлетяна от буря, седмици след отплаването от Ла Пас. Електрониката на катамарана му е била унищожена от бурята, оставяйки го неспособен да се обади за помощ. Той и кучето му оцеляват като пият дъждовна вода и ядат сурова риба.

Тим Шадок и Бела на катамарана
Тим Шадок и Бела на катамарана (екранна снимка от видео от спасителната лодка от траулера)

Експертът по оцеляване в океана проф. Майк Типтън от университета в Портсмут казва, че оцеляването на Шадок е комбинация от късмет и умения. Типтън отбелязва, че почти всички спасявания след дълъг престой в океана се случват в топла вода. Колкото до случая на Шадок той изтъква като особено важно това, че е поддържал запас от прясна дъждовна вода и че е свел до минимум активността си в най-горещата част на деня, за да намали изпотяването.

Вижте: (НЕ)възможно оцеляване: Мауро Проспери – 291 километра в плен на пустинята

По думите на проф. Типтън най-малко 110 мл течности на ден са минимумът, необходим за оцеляване, и е жизненоважно да не се използва твърде много енергия, за да се намалят нуждите от храна.

Почти като на филм, но с истински приятел

„Той е бил в топла среда, така че не е трябвало да се тревожи за хипотермия“, казва проф. Типтън, а по-рано сравнява изпитанието за оцеляване на Шадок с филма “Корабокрушенецът“, с участието на Том Ханкс. На Шадок обаче не се е наложило да превърне нито една вещ в свой приятел (топка в случая с филма), защото е имал истински такъв, в лицето на вярното си куче. Това също е оказало благотворно влияние, смятат специалисти по оцеляване.

Колаж: Тим Шадок и Том Ханкс във филма "Корабокрушенецът"
Колаж: Тим Шадок и Том Ханкс във филма „Корабокрушенецът“ (екранна снимка от Skynews)

Колкото до Шадок, той признава, че през двата месеца на неизвестност и борба за оцеляване се люшка между различни състояния на духа – от философско, през игриво, до мрачно.

Изглежда, че сагата с елементи на екстремност и безнадеждност завършва добре. Шадок вече е видимо добре на разпространена в медийното пространство снимка, на която е с апарат за кръвно налягане и широко усмихнат. Сега той продължава плаването си към Мексико, където ще му бъде оказано лечение.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.