Приключенският туризъм: Завръщането

Световната асоциация за приключенски туризъм (ATTA) излезе с доклад за състоянието на индустрията

0
 

Сподели

Shares
Приключенски туризъм
снимка: goabroad.com (Фейсбук)

Световната асоциация за приключенски туризъм (ATTA) излезе с доклад за състоянието на индустрията за 2023 г. За проучване на данните, в него са били поканени туроператорите на приключенската индустрия да споделят информация за състоянието на своята компания и профила на своите гости за 2022 г., както и популярните дейности и дестинации, актуални за 2023 г.

Когато говорим за приключенски туризъм, се има предвид туризъм, който включва поне два от три ключови елемента: физическа активност, културен обмен и досег с природата. Тези неща го правят генератор за развитието на планински, крайморски и крайречни басейни и други зони извън големите курорти.

От резултатите от тазгодишното проучване става ясно, че индустрията за приключенски пътувания като цяло се е възстановила от икономическите ефекти от COVID-19, като приходите, процентите на запълване на пътуванията и персоналът се доближават до цифрите от 2019 г. 85% от операторите имат план за безопасност и управление на риска и притежават или работят за сертификат за устойчивост (увеличение спрямо 45% миналата година).

Приключенски туризъм: тандецем полет с парашут
снимка: goabroad.com

Ключови констатации:

● Най-актуалните дестинации са Средиземноморието, Западна Европа, Южна Америка, Скандинавия и Централна Америка;
● Най-актуалните дейности остават: пешеходни и трекинг маршрути, културни забележителности, кулинария/гастрономия, планинско колоездене и сафари (разглеждане на диви животни);
● Средна цена на пътуванията е $3000 (за 8 нощувки);
● В световен мащаб 74% от анкетираните очакват тяхната нетна печалба за 2023 г. да бъде равна на или по-добра от 2022 г. и 63% очакват да бъде по-висок от 2019 г.

Приключенски туризъм
снимка: goabroad.com

Повишение на броя на туристите 

Във всички региони са били обслужени средно повече гости през 2022 г. в сравнение с 2021 г., като общата средна стойност леко е надвишила числата за 2019 г.

Данните в следващата таблица показват средния брой на обслужените туристи в компаниите, участвали в проучването.

Доклад на АТТА 2023

Тип гости за 2022

Повечето гости през 2022 г. са били двойки, въпреки че в Европа повече са соло пътуващите, а регионите в Близкия изток, Африка и Азия са били по-популярни за групи.

Доклад на АТТА 2023

Както и в предходните години, повечето пътуващи приключенци през 2022 г. са били на възраст между 29 и 60 години, въпреки че страните около Пасифика са привлекли и малко по-възрастни клиенти.

Вижте: Завръщане към себе си: Приключенски туризъм

Приключенски туризъм: трекинг
снимка: goabroad.com

Най-горещите дестинации
Доклад на АТТА 2023

Приходи за местната икономика от масовия турист спрямо приключенския

Изследвания показват, че от приключенския турист остава много по-голям „отпечатък“ върху местната икономика – той харчи по-голяма нетна сума. Освен това 65% от приходите от приключенския турист остават в дадената страна, спрямо едва 14% от масовия турист.

Приходи масов турист спрямо приключенскиПоложителни тенденции за приключенския туризъм

От АТТА отчитат множество положителни индикатори в данните. Един от значимите, според изследването, е, че 68% от анкетираните имат или работят за сертифициране за устойчивост, което е увеличение от 45% спрямо миналата година.

Приключенски туризъм
снимка: goabroad.com

Важен акцент е и това, че операторите от сектора на приключенския туризъм насочват усилията си към по-здравословна околна среда и в подкрепа на хората, засегнати от надвисналите призраци на изменението на климата, колапса на екосистеми и културна хомогенизация.

Резултатите в този доклад показват също, че компаниите се концентрират върху задържането на служителите, в момент, в който нестабилният пазар на труда е реалност за всички.

С доклада на АТТА може да се запознаете тук.

Вижте още: Глобалният туризъм: А сега накъде?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.