Изобретения: История на раницата

Кои са хората, допринесли за развитието на раницата и за удобствата, на които се радваме днес?

0
 

Сподели

Shares

За някого може да се струва странно, но раниците далеч не са атрибут, принадлежащ на съвремието. Те са били наоколо много преди учениците да започнат да носят много учебници. Ранните изследователи, ловци и войници са разчитали на тези удобни „чанти“ доста отдавна.

История на раницата
(източник: backpackjoe.com)

Праисторическият Йоци

За да бъдем точни, първите намерени доказателства за използването на раница, датират от 3300 г. пр. н.е. Йоци, Ледения човек, носел раница, направена от животинска козина по време на пътуванията си. Тази чанта, както и тялото му и друга екипировка, са били открити от група туристи през 1991 г. в долината Вал Сеналес в Италия. Днес неговата мумия и останките от неговите дрехи и оръжия, датирани от медната епоха, се намират в музея в Болцано.

Останки от раницата на Йоци, Ледения човек
Останки от раницата на Йоци, Ледения човек (снимка: iceman.it)

В най-простата си форма раницата представлявала торба от плат, закачена с две текстилни презрамки на раменете. А още по-преди тя е била окачвана на дървена пръчка, подпирана на едното рамо и крепена с едната ръка.

Мириам

Раницата на Хенри Мириам
Раницата на Хенри Мириам (източник: padandquill.com)

Първият, който официално преминава към модерната раница, е Хенри Мириам. През 1878 г. той получава патент за своята раница, която използва външна рамка от ламарина. Той изобретява раницата, за да бъде използвана от американската армия. Металната рамка замества презрамките и държи раницата далеч от тялото на войника. Мириам вярвал, че тази настройка ще разпредели товара по-равномерно и ще освободи войника от тежестта на ремъците и закопчалките. За съжаление, тя била изключително неудобна и не просъществува дълго.

Поарие

Раницата на Камил Поарие
Раницата на Камил Поарие (източник: duluthpack.com)

През 1882 г. френско-канадският емигрант Камил Поарие патентова подобрена версия на военната раница, с което поставя началото на марката Duluth Pack.

За какво става въпрос? Докато работи в магазина си за обувки в Дулут, Поарие забелязва, че липсват надеждни чанти за пътниците. По това време Дулут се развива и хората започват да изследват земите по-на север. На 12 декември 1882 г. той патентова своята чанта, а патентът включва „каишка за раница“, наречена tumpline, която се поставя леко на или над челото и улеснява носенето на голямата раница, както и квадратна форма, която може да се побере удобно в кану, което е най-удачният транспорт там по това време. Дизайнът на раницата се използва и в минната, дърводобивната, железопътната и пристанищната промишленост – когато работещите мъже носят тежки товари на гърба си. Раницата е с обем 59 литра и все още в продажба.

 Вижте: Повратна точка: надуваемата гума на Джон Дънлоп и Робърт Томсън

Берган

Рамката за раница на Оле Берган
Рамката за раница на Оле Берган (източник: bergans,com)

През 1908 г. норвежкият изобретател Оле Берган се връща от лов с възпалени рамене и твърдо решен да направи раницата си по-удобна. Той огъва парче хвойново дърво, за да следва контурите на гърба му, и по този начин създава ергономичен дизайн за окачване на чантата си от мек плат. По-късно Берган заменя дървената рамка с лека тръбна стомана и тази версия на раницата е патентована и става популярна.

Вижте: Изобретяването на седалковия лифт

Нелсън

Революционен пробив при раниците прави т.нар. “Trapper Pack” на Лойд Нелсън. Любителят на движението на открито я изобретява през 1922 г. и през 1924 г. получава патент за нея. Това е една от първите масово произвеждани раници.

Trapper Nelson на Лойд Нелсън
Раницата „Trapper Nelson“ на Лойд Нелсън (източник: historylink.org)

Не е учудващо, че той също е вдъхновен от значителната болка и дискомфорт, които изпитва, докато се разхожда с раница, скрепена от дървени пръчки и тюленова кожа, взета назаем от инуити, докато посещава Аляска през 1920 г. Нелсън започва да обмисля как да направи нов и различен вид раница, изцяло обаче от плат и обработена кожа. Централният концептуален пробив е създаването на стабилизираща дървена рамка-опаковка, върху която ще бъде прикрепено платно за омекотяване на гърба на носещия и платнена торба (която да съдържа вещите на туриста), която да е прикрепена към рамката с дълги стоманени щифтове, за да позволи лесно разглобяване (за почистване). Цялата конструкция е прикрепена към тялото на туриста с две текстилни презрамки. Накратко, нещото, изобретено от Нелсън е здраво, надеждно и уникално за пазара. Днес Лойд Нелсън се смята за баща на модерната индустрия за оборудване за открито.

Вижте: Витале Брамани изобретява Vibram след трагичен инцидент в планината

Кънингам

Първата раница с цип, дело на Джери Кънингам
Първата раница с цип, дело на Джери Кънингам (източник: gerrymounteneering.com)

През 1938 г. Джери Кънингам представя първата раница с цип. Дотогава раниците и чантите са били само с катарами и каишки. Към този момент от историята на раницата, основната ѝ употреба е била за туризъм, къмпинг и катерене. Предвид, че Кънингам е запален катерач по скали, той вижда недостатъците на наличните раници. В резултат прекара много безброй часове на шевната машина на майка си, със силно желание да създаде по-добра екипировка за туризъм и катерене за себе си. След всичко казано за него, въвеждането на раницата с цип не е голяма изненада – то е точно в съответствие с нуждите на хората на открито: поддържане на товара възможно най-лек и съдържанието му лесно достъпно.

Военна раница 1943
Военна раница 1943 (източник: go2guysauction.hibid.com)

1943 Военни раници

Военните раници се развиват, за да могат да побират повече обем и да издържат по-голяма тежест. Това е от решаващо значение по време на Втората световна война, тъй като войниците трябва да носят тежко оборудване, оръжия и боеприпаси. Материите са по-здрави и е добавен кръстен колан.

 

Оке Нордин
През 50-те години на миналия век Оке Нордин създава олекотена и ергономична раница (източник: swedesinthestates.com)

Нордин

Близо десетилетие по-късно, през 1950 г., Оке Нордин (Åke Nordin, основателят на Fjällräven) се завръща у дома от планински преход, когато е 14-годишен, уморен от носенето на раницата с екипировката си, който стои твърде ниско и далеч от гърба. Раниците от 50-те години са били много различни от раниците днес. Те са били изключително тежки в дъното, което принуждавало носача да се наведе напред, за да компенсира тежестта. За да реши проблема си, Оке взима дърва от склада на семейството и използва шевната машина на майка си, за да направи раница от текстил, която може да се носи високо и близо до гърба. Мекият и удобен „пакет“ се поддържа на място от кожени ремъци, закрепени към дървена рамка.

Келти

Съпрузите Дик и Нена Келти праз 1952 г. издигат дизайна на раницата на следващото ниво. Дик заварява на ръка метална рамка, докато Нена зашива материала, оформяйки структурата, която започва да се свързва с модерните раници.

Раниците на Келти
Раниците на Келти, носени от Джим Уитакър и неговия екип в експедицията до Еверест, 1963 (източник: Kelty)

ЛОУ 

Първата раница с вътрешна рамка излиза от гаража на Грег Лоу (LOWE) през 1967 г. Лоу признава, че раниците с външна рамка не са добре балансирани за неравен терен, но неструктурираните раници не са достатъчно стабилни при големи товари. И така, той създава раница, достатъчно гъвкава, за да очертае гърба на потребителя, но достатъчно твърда, за да се справи с натоварването и дори да прехвърля тежестта върху бедрения колан. След това той добавя странични компресиращи ленти и каишка за гръдната кост, завършвайки тази фактически модерна раница.

Раниците LOWE
Раниците LOWE (източник: jeffloweclimber.com)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.