Езерото Кадо и неговите мистични гиганти

Едно естествено езеро с неестествена красота

0
 

Сподели

Shares
Езерото Кадо
Езерото Кадо
снимка: lonestartravelguide.com

Дървета с причудливи призрачни силуети придават мистика на езерото Кадо. Макар да прилича повече на сцена от сюрреалистичен филм, то е един уникален природен резерват, намиращ се на границата между щатите Тексас и Луизиана в САЩ. На територията му растат едни от най-големите кипарисови дървета на нашата планета, част от които датирани на повече от 400 години.

Естествено езеро с неестествена красота

Езерота Кадо
снимка: Gary Pruitt, Фейсбук

Кадо е единственото езеро в Тексас, образувано по естествен път. В края на XIХ век река Ред Ривър се задръства от дървета и други отломки, а бобрите си построяват бентове. Това води до образуването на стена, която възпрепятства пътя на реката и става причина за създаването на езерото. В началото на миналия век то е вече факт.

Природа

Днес паркът Кадо е защитена територия с уникална природа. Резерватът е отворен за посетители целогодишно, но най-доброто време за посещение е в края на есента, октомври – ноември, когато кипарисите си променят цвета и цялата гора става много живописна.

Езерота Кадо
Снимка: lonestartravelguide.com

На голяма почит там е плешивият кипарис, който за разлика от сухоземните си себеподобни, е широколистен и през зимата се разделя с листата си. Стволовете им пък често са покрити с много влакна от испански мъх, които са причината за призрачната им красота – приличат на царство на паяжините, необезпокоявано от векове. Този вид мъх не е паразит и си набавя хранителни вещества от водата и въздуха, но все пак пречи на дървета, тъй като ограничава достъпа им до слънчева светлина. Кипарисите имат силна коренова система, благодарение на която дърветата устояват дори и на най-силните урагани.

Езерото Кадо осигурява естествено местообитание на 200 вида птици, 30 земноводни, 60 влечуги, 55 вида бозайници и повече от 90 вида риби. От парка уверяват, че когато се стъмни, езерото оживява от звуците на природата, а гласовете на сови, жабите и хиляди буболечки започват да звучат в резонанс в единен оркестър от природата.

Вижте: Слушайте внимателно: така звучи гората

Активности на езерото Кадо

Езерото се простира върху площ от 106 квадратни километра. По него може да плавате с лодка, но трябва да внимавате много, защото може да се изгубите, нищо че има маркирани канали. Водните спортове, включително водни ски са разрешени на обозначени места.

Улов на езерото Кадо
Улов на езерото Кадо
(снимка: Люк Клейтън)

Може да ловите риба и това е основната атракция на Кадо, но тъй като е под юрисдикцията на два щата, ще трябва много добре да проучите къде какво може да ловите. Регионът е отворен и за лов, но само ако имате лиценз. Предлага се сезонен лов на белоопашат елен, диви свине, лов чрез стрелба с лък. Тези активности са достъпни и за хора с увреждания.

Вижте: Най-високо разположеното езеро в света

Площта около езерото е частна и се предлагат много възможности за къмпингуване. Локацията на езерото е такава, че то се радва средногодишно на 214 слънчеви дни, а най-подходящи за посещение са месеците април, май и октомври.

Езерота Кадо
снимка: Caddo Lake State Park

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.