Драйленд мъшинг или как да спортуваме с нашето куче

Създадени за северните породи, днес мъшинг спортовете са адаптирани и за всяка по-енергична порода, а за повечето дисциплини не се изисква сняг

0
 

Сподели

Shares
Каникрос - бягане с куче
Каникрос – бягане с куче (снимка: nonstopdogwear.com)

Всички сме гледали филми с кучешки впрягове, обикновено теглещи шейна, някъде в много студените и замръзнали части на планетата. Спортовете с впрегатни кучета не са новост. Те обаче са типични за северните породи, които имат нужда от по-хладен климат.

Атрактивността и адреналинът на спортовете с кучета са предпоставка за възникването на подобни занимания и там, където има малко сняг или изобщо няма. За тези страни са измислени дисциплини и е разработено подходящо снаряжение, за адаптация на състезанието.

Безснежните спортове с кучета са обединени под общото название Драйленд мъшинг (Dryland Mushing) и включват: каникрос – бягане на човек и куче, свързани със специален повод с амортисьори; догтрекинг – разликата от каникроса е в това, че темпото на придвижване не е задължително да е само бягане, включва и ходене; байкджоринг – двойка с велосипед, с две или едно куче; скутеринг – човек на скутер и куче; картинг – гонка с 3 или 4-колесна количка с от 4 до 10 кучета във впряг.

Каникрос - бягане с куче
Каникрос – бягане с куче (снимка: Кристиан Симеонов, Фейсбук)

Каникрос

Каникрос (сanicross) е термин, използван за описване на спорта на бягане с кучета. Възникнал в Европа, като сезонно обучение за мъшинг (теглене на товари), той е станал популярeн като самостоятелен спорт в цял свят. Каникрос може да се практикува с едно или две кучета, винаги свързани с бегача. Бегачът е оборудван с колан, кучето с хамут, а дваматa са свързани с бънджи повод или еластична свръзка, които намаляват шока и за двамата, когато кучето рязко се дръпне или бегачът спре рязко.

Първоначално Каникрос е спорт за впрегатни кучета, като хъски или маламут. Сега всички породи практикуват каникрос, включително кръстосани породи, малки породи териери, големи породи и въобще кучета които притежават енергичен темперамент. дисциплината за тях се нарича CaniX Open.

Байкджоринг - колоездене с куче (едно или две)
Байкджоринг – колоездене с куче (едно или две) / снимка: Václav Neckář

Байкджоринг

Байкджоринг (Bikejoring) – при него са важни скоростта и синхрона между куче и велосипедист, като тук вече има и елемент на непредсказуемост. Според специалистите, целта не е да се обезкуражите, а да покажете контрола над кучетата в движение и това, че сте добър колоездач. Важно е при трудни терени колоездачът да може да развива добра скорост, за да помага на кучето (кучетата). Дълго тичане върху твърди повърхности може да доведе до разраняване на лапичките на кучето.

Скиджоринг

Скиджорингът (skijoring) е идентичен с байкджоринга. Единствената разлика е, че са необходими сняг и ски. Важни са уменията на водача да кара ски и способността му на контрол над кучето. Скиджорингът е най-популярната форма на спорт с кучета, предвид и произхода на спортовете с кучета.

Данаил Иванов, каникрос
Данаил Иванов, каникрос (снимка: Кристиан Симеонов, Фейсбук)

Общи правила на мъшинга

Не всичко е толкова просто, колкото изглежда отстрани. Спортовете с кучета са подчинени на международните правила на всички Асоциации за спорт с кучета. В тях разстоянията и категориите са точно описани.

Намордници и друго оборудване, което може да бъде опасно за кучетата по време на състезание, са забранени. Водачите не могат да заменят едно куче по време на състезанието с ново куче. Състезателни правила на първо място насърчават хуманно отношение към животните, безопасността на кучетата и техните водачи.

Интернационалната федерация по Следдогс Спорт (IFSS) е изработила правила, уреждащи провеждането на състезания по каникрос, байкджоринг и скутеринг.

При тези състезания в стартовата зона трябва да има термометър и влагомер. Минималните и максималните температури и влажност на въздуха се наблюдават и отбелязват по време на цялото състезание.

Дистанции за каникрос, байкджоринг и скутеринг

Каникрос: минимално разстояние 2 км – максимално 8 км;
Байкджоринг: минимално разстояние 2 км – максимално 10 км;
Скутеринг: минимално разстояние 2 км – максимално 8 км.

Максимални разстояния са допустими при температури под 18 °С за каникрос и 16 °С за всички други класове и с влажност на въздуха под 85%. При достигне 18°С съдията на състезанието се консултира с ветеринарния лекар и се взима решение дали дистанцията да бъде намалено до минималната.

Максимална температура, при която може да се проведе състезание, е 22°С за класове байкджоринг и скутеринг и 25°C за каникрос.

Кристиан Симеонов, Каникрос - бягане с куче
Каникрос – бягане с куче (снимка: Кристиан Симеонов, Фейсбук)

На 8 юли 2023 г. във Войнеговци ще се проведе тренировка, където можете да се запознаете отблизо с този спорт. Събитието може да следите Тук.

Статията се позовава на материали от: manmat.bg и mushing-bg.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.