„Разказите на хижаря“ – в очакване на втори сезон

За продължението на поредицата разговаряме с двама от нейните създатели Христомир Сърбинов и Камен Котев.

0
 

Сподели

Shares

Дълбоко съпричастни със съдбата на българските планини и хижи, ви запознахме с поредицата епизоди от първи сезон на „Разказите на хижаря“, представящи истории от и за планината, позволяващи ни да надникнем в живота на българските хижари отблизо. (На нашия сайт поредицата бе представена като (Пре)Разкази)

Епизодите силно развълнуваха хората, обичащи планината, ето защо ние потърсихме създателите на интересната поредица, за да разберем предстои ли продължение и какво можем да очакваме по-нататък.

Срещаме се с двама души от екипа на предаването: Христомир Сърбинов и Камен Котев.

"Разказите на хижаря" - по време на снимки
„Разказите на хижаря“ – по време на снимки (Христомир Сърбинов, Петко Гарвана и Камен Котев)

360°: Нека започнем с това – след края на първи сезон получихте ли обратна връзка от хижите, които представихте?

Камен Котев: Всъщност, дори не очаквахме, колко много сме раздвижили духовете, така да се каже. И, разбира се, хората, които стигнаха до нас, ни подействаха изключително мотивиращо. Само за илюстрация, ще се опитам да ви преразкажа няколко от разговорите и случките, които оставиха най-ясна следа (без да искам да обидя никого от не споменатите.)

Христомир Сърбинов: Един ден например звъни непознат номер и пита: „Вие ли сте „Разказите на хижаря“? – „Да – отговарям аз, – ние сме.“ – „Обаждаме се от хижа „Сакарджа“, при бай Делчо сме. – продължи гласът от слушалката. – Гледахме предаването и решихме да дойдем тук. Страхотно е, благодарим!“ – И веднага ти става едно такова, хубаво,… че си успял да свържеш хората. Усмихваш се.

Друг път, докато разпъваме техниката на хижа „Кабата“, идва група от трийсетина човека, бургазлии. Питат ни: „Какво снимате тук?“ – „Ами, снимаме предаване – „Разказите на хижаря“. Може да сте го чували вече, а може и да не сте. Телевизионен проект, ново е…“ – оказа се, че не само вече ни знаят, а и с нещо сме ги погъделичкали. Викат ни: „Еха, през целия път си говорихме за вас и местата, които посещавате и искаме и ние да отидем!“

И пак за позвъняване по телефона: „Ало, обажда се Бойко Борисов, Истинският.“ – следва смях, Бойко е хижарят на хижа „Мургаш“ и е супер готин и продължава – „Какво направихте, вие, бре хора? Вече като вляза в магазин и всички ме познават и викат „Ето го хижаря“ и ме питат как е горе, какво – що, кога да ни посетят.“

Общо взето, по който и канал да течеше някаква комуникация с нас, разговор във фейсбук страницата ни ли ще е или мнение в YouTube канала, по телефон или на живо, всички хора се оказваха адски положително настроени към идеята и съдържанието.

"Разказите на хижаря" - по време на снимки
„Разказите на хижаря“ – по време на снимки

И за да открехнем малко една друга вратичка, ще ви разкажа, че в един чат ни писа едно момиче, което започна разговора с думите: „Искам само да кажа едно браво за страхотната идея и страхотното предаване!” И от дума на дума с Галя, момичето, така се завъртяха нещата, че тя се оказа точният човек, който да бъде продуцент на една нова идея, която скоро ще покажем и развием, и която е СТРА-ХОТ-НА!

Понякога, дори на съвсем неочаквани места се случва да те разпознаят, а при това, ние от екипа изключително рядко влизаме в кадър и съвсем не държим лично да се, хм, изявяваме екранно… Нашият режисьор Ицо разказва: „Отивам в едно Йога студио по един проект и на рецепцията девойките странно ме гледат и реагират, след малко идва шефката на студиото и ми разправя, че момичетата ми били фенки… Поглеждам я странно, щото нито съм пръв красавец, нито съм атлет, нито съм младок. Но тя продължава: “Ама, що не казваш, че правиш такова готино предаване?” – те не пропускали епизод. И така…

Но в случая, важното е не, че са познали човека зад камерата, а че са запомнили нашите или по-скоро хижарските истории. Така, както сме успели да ги разкажем.

Какво ви разказахме за началото на първи сезон, вижте: „Разказите на хижаря“: Истории от и за планината

И за да завършим темата за това, колко сме станали известни (смее се), ще ви разкажа какво ми сториха за рождения ми ден. Та идва въпросната дата и знам, че любимите ми хора са ми подготвили изненада, но не знам каква. Две минути след дванадесетия час, ме „отстрелват“ с едно кратко видео с пожелания, изпратени ми от всички хижари и планинари, с които се срещнахме и запознахме и сприятелихме през първия ни сезон и в този момент няма как да не си щастлив и горд с това, което си оставил след себе си.

"Разказите на хижаря" - по време на снимки
„Разказите на хижаря“ – по време на снимки на х. „Васильов“

360°: В такъв случай да очакваме ли втори сезон?

К.К.: За първия сезон на поредицата спечелихме финансиране от Национален фонд Култура за 12 предавания – ние направихме 16. Постигнахме единодушно съгласие и си намалихме хонорарите и разходите, за да можем да стигнем до повече места и се запознаем с повече истории.

С приключването му започнахме да търсим спонсори за втори сезон. Свързахме се със стотици фирми, компании, организации, но по една или друга причина към момента нямаме положителен отговор, освен от една. Всички ни увериха, че сме направили нещо полезно, интересно и стойностно, НО – моментът не е удачен да ни подкрепят, макар да ни желаят успех.

В края на първи сезон ви разказахме за някои тайни от кухнята на поредицата: „Разказите на хижаря“: тайни от кухнята на поредицата

Засега все пак “Евроинс” реши да застане зад нас с една трета от сумата, която ни трябва да реализираме 20 нови епизода и ние решихме с колкото средства разполагаме, да започнем снимките на втори сезон на Еньовден.

Така че започваме, пък докъдето стигнат силите – до там. И продължаваме да търсим желаещи да се включат в това приключение, за да може да реализираме втори, пък и трети, и четвърти сезон. Хижите, хората и планините са богата нива за твореца и много може да се направи за свързването им по правилния начин. Защото планините са храм на човещината и да научим хората да пристъпват в него е най-голямата награда за нас.

Очакваме да започнем излъчването му към края на август или началото на септември.

360°: Ще има ли нещо ново в концепцията?

Х.С.: Ами засега се оказва, че тази форма на поредицата работи добре, но ще добавим и още нещо от този сезон – ще направим още една рубрика, която ще е “Съветите на Планинска спасителна служба”, където ще ги поканим да ни кажат как да се подготвим за преходите си и как да реагираме в опасни ситуации, какво бива и какво не в планината. Смятаме, че това са неща, които трябва да бъдат казвани по-често. Така се възпитава една планинарска, да речем, култура, едно отношение и респект към природата и планините, което е изключително нужно, за да сме в безопасност в гората.

"Разказите на хижаря" - по време на снимки
„Разказите на хижаря“ – по време на снимки (Бай Стоян Чолака, председателя на Туристическо дружество в Старосел)

360°: Може ли да загатнете с кои хижи и техните хижари ще ни запознаете във втори сезон?

К.К.: Ще започнем с хижа “Фенера”, където открихме един невероятно сладкодумен хижар с огромно сърце, весел нрав и любов към земите на траките – Петко Гарвана. Ще има и хижи изненади, отново. Ще заведем зрителя, както до не толкова популярни, така и до емблематични такива.

В плановете ни е да направим и пешеходен преход през хижи без автомобилен достъп, хижи, които са във високата планина. Иска ни се да покажем и силата на доброволците, които се организират на разни места, за да помогнат на по-отдалечени и труднодостъпни места. Това е една проява на съпричастност, която все по-често се среща и трябва да получава своите „пет минути слава“ по-често.

Изобщо, идеите ни са все повече да запознаваме хората с шарения свят на планинските хижи и стопаните им. Да свързваме хората и планината е нашата мисия.

360°: Срещате ли някакви трудности в реализацията на проекта?

К.К.: Като изключим трудностите от финансов характер, имахме доста разнообразни предизвикателства в техническо отношение. През първия сезон имахме известни проблеми, свързани със звука на терен, защото все сменяхме концепции, камери и технологии, но мисля, че вече сме изчистили нещата и в новите епизоди сме решили звуковите проблеми.

Сега също сме изправени пред нови предизвикателства, особено на местата, където ще трябва да носим цялата техника на гръб, плюс личния багаж. Осигуряването на ток за цялата техника на места без захранване от централната мрежа и с ограничен ресурс, както са доста от високопланинските хижи, е интересен за решаване казус.
Имаме някакви идеи как може да оптимизираме процеса, но ще видим какво ще се получи, като стигнем на терен и се окаже, че сме забравили нещо. Дано не се случва.

Важното е, че сме изпълнени с ентусиазъм и сме сигурни, че ще се получи още по-интересно приключение.

"Разказите на хижаря" - по време на снимки
„Разказите на хижаря“ – по време на снимки

360°: Ясно ли е къде ще може да се гледа втори сезон?

К.К.: Продължаваме близкото си сътрудничество с Nova News и засега часовете, в които може да ни гледате, остават същите: събота 21:30 ч., неделя 15:30 ч. и петък от 22:30 ч.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.