Суровата красота на долината Нубри 

Районът, намиращ се по границата на Непал и Тибет, е достъпен за трекинг от 2008 година

0
 

Сподели

Shares
Долината Нубр
снимка: ytrot.com

Долината Нубри се намира в северната част на историческия район Горкха в Непал. Регионът на долината е бил затворен за туристи до 1991 г. и обявен за защитена зона през 1998 г. от непалското правителство. Граничи със защитената зона Анапурна на запад, с Тибет на изток и север, и с област Горкха на юг. Обхваща площ от 1663 кв. км. В рамките на долината, в защитената зона, има седем комитета за развитие на селата.

Манастир в долината Нубри
Манастир в долината Нубри (снимка: (снимка: Madison Wrobley)

Това е изолиран и сравнително непокътнат район, до който дълго не е имало достъп. Трекингът в близката планина Манаслу е отворен от 1991 г., а долината Цум и Нубри е отворена от 2008 г. Районът, намиращ се по границата на Непал и Тибет, предлага невероятна красота и сега е контролиран маршрут за преходи, позволяващ на организирани групи, със специални разрешителни за влизане в този регион, да се насладят на неговата приказни природни дадености.

Все още той е малко посещаван, така че, ако отидете, ще се почувствате ексклузивни гости. 

Долината Нубри
Долината Нубри все още е малко посещавана (снимка: Cathryn Donohue)

Население и поминък

Населението на долината е около 9000 души, в близо 850 домакинства. По-голямата част от хората тук зависят от земеделието и животновъдството, за да живеят. Отглеждат се предимно царевица, ечемик, овес, картофи и плодове, включително ябълки. Добивът от културите обаче е достатъчен само за около 3 месеца и хората трябва да разчитат на близките търговски центрове – Тибет на север и Аругат на юг за храна и провизии през останалата част от годината.

Вижте: Първото изкачване на Манаслу

Долината Нубри
Населението на долината Нубри е около 9000 души, в близо 850 домакинства (снимка: Mason Brow)

Историческо наследство

Почти всички хора, живеещи в долината, са будисти и в селата има много манастири, които са били дом за хиляди монаси и монахини в продължение на много години. Манастирите тук са известни с будисткото образование. Там са изучавани също и непалски и английски предмети, които осигуряват пребиваване на монаси и монахини в днешно време.

Районът на Нубри е описан от Гуру Ринпоче в Терма съкровищата като земята на Киймолунг, а хората, които живеят в тази област, са личности, които са носители на мъдростта, натрупана в миналото.

В долината Нубри има много будистки манастири
Манастирите тук са известни с будисткото образование (снимка фейсбук: Nubri Hinang Thrangu Tashi Choling Monastery)

Забележителности

Районът на долината Цум и Нубри е благословен с красиви планини, езера и пленителни пейзажи. Манаслу (8163 м), Серанги, Хималчули са известните планини, разположени около нея. Езера като Кал-Тал и Биредратал са известни със своята неповторима красота, привличаща окото, особено през зимата. Тук се намират снежните планини Таши Палсанг и Пунгниен (Кайлаш).

Вижте: Никога неизкачвани върхове: Манимахеш Кайлаш

Долината Нубри - сурова красота и недостъпност
Долината Нубри – сурова красота и недостъпност (снимка: Madison Wrobley)

Инфраструктура 

Планинският терен на Нубри, съставляващ проломи и отвесни върхове, представлява постоянна опасност за живота и поминъка и ограничава достъпа до пътищата, а от друга страна новите пътища допълнително изострят екологичните предизвикателства. Земетресението от 2015 г. е било причина за разрушението на почти 80 процента от къщите в долината. Освен това, въпреки че не е географски отдалечена от оживената столица на Непал, Катманду, Нубри е отделена от трудна топография, както и от етнически, културни и езикови различия. В нация, в която доминира хиндуизмът, тибетският будистки планински начин на живот в района, според много други непалци, е по-подходящ за друга страна.

Биоразнообразие

Долината Нубри е надарена с невероятни природни дадености, заедно с уникално биоразнообразие. Наличието на високи планини и ниско разположени райони в сравнително малка площ е превърнало района на Манаслу в регион с разнообразни екологични условия. Там има 19 вида гори, живеят 33 вида бозайници. Разнообразието от местообитания в долините Нубри и Цум създава благоприятна среда за процъфтяване на някои от най-редките видове в света.

Долината Нубри
Жителите на Нубри са зависими от земеделието и отглеждането на животни (снимка: CIPRED)

Нубри е дом на голям брой снежни и петнисти леопарди, рис, сив вълк, хималайски мускусен елен и синя овца. Други важни видове включват хималайската черна мечка, асамската маймуна, хималайския горал, хималайския мармот, златния чакал, жълтогърлата куница, мускусната палмова цибетка, леопардовата котка, лаещия елен, вълнистия заек и червената летяща катерица, забелязани са множество глутници диво куче. В района се срещат 110 вида птици. Приблизително 2000 вида растения, виреят в региона, много от които имат лечебни свойства.

Вижте: Лангтанг – потапяне в Хималаите

Достъп и разрешителни

За долината Манаслу (проход Ларке) се изисква специално разрешение за зона с ограничен достъп. Това разрешение изисква да имате регистриран водач и група от двама или повече. Възможно е да се разделите с водачите си в Дхарапани и да добавите към прехода си обиколката на планинския масив Анапурна, като по този начин ще завършите прехода си в Кали Гандаки. Цялото пътуване може да бъде извършено за 35 дни.

Преходът по долината Манаслу е по-отдалечен и зрелищен от много други, с груби стръмни пътеки и ограничени места за настаняване. Той е завладяващ с културните си ценности и със силните все още връзки с Тибет. Проходът Ларке, на 5100 м, е достойно предизвикателство за туристите. Гледките към връх Манаслу, 8-мата по височина планина в света, са впечатляващи и отблизо.

Вижте: Преходите в Непал вече само с водач

Река Будхи Гандаки, долина Нубри
Река Будхи Гандаки, долина Нубри (снимка: (снимка: Madison Wrobley)

Пробив за местните

В началото на 2023 г. за местните идва дългоочаквана промяна. Пред местното правителство на Непал в област Горкха, местната общност Цум – Нубри спечели правно признание за своята традиционна институция, Shagya (Шагия) за защита на заобикалящите ги природни ресурси, биоразнообразие и техните култури. Местните искат да се гарантира, че няма убиване, лов, събиране на див мед, горски пожари, търговия с месо, улавяне и продажба на животни и търговия с домашни животни през определени периоди от годината. Новият закон постановява, че горите и другите ресурси в Цум – Нубри сега ще се управляват с помощта на обичаите и ценностите на Шагия.

В допълнение, община Цум – Нубри също прие Закона Амчи, „допълнителен“ местен закон, който признава и позволява практикуването на традиционната медицина от местни лечители от общността.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.