Най-бързите безмоторни: планински велосипед, теглен от мотоциклет

272,934 км/ч постига 27-годишният Елиас Шверцлер

0
 

Сподели

Shares
Елиас Шверцлер
Елиас Шверцлер достигна 272 км/ч с планински велосипед, теглен от мотоциклет (екранна снимка от youtube Elias Schwärzler)

Може би се питате какво би правил планински велосипед на шосе, но когато става дума за поставяне на рекорди, въпросите са излишни. Роденият през 1995 г. професионалист в планинското колоездене и фрийрайдър Елиас Шверцлер, от Австрия, през лятото на 2022 г. поставя рекорд за Гинес от умопомрачителната скорост 272,934 км/ч, докато е теглен от мотоциклет.

Велосипедът, с който Елиас Шверцлер достигна 272 км/ч
Велосипедът, с който Елиас Шверцлер достигна 272 км/ч (екранна снимка от youtube Elias Schwärzler)

Самият носител на рекорда казва за себе си: „Моят живот е свързан с екшън и правене на глупости. Обичам да правя неща, които не са съвсем нормални: 220 км/ч с мотора, салто назад с бъгито, скок от самолета с мотора и така нататък.“

Други рекорди с велосипеди

С различни велосипеди са поставяни и различни рекорди. С шосейката си Брус Бърсфорд надмина дори болидите във Формула 1, като записа рекорд от 334,6 км/ч, макар и теглен първоначално до 160 км/ч и защитен от съпротивлението на въздуха.

Ерик Барон пък записа през 2019 г. рекордна скорост с маунтин байк, като се спусна по ски писта със скорост 227,720 км/ч.

Повече за рекордите им може да научите от: Най-бързите в безмоторните спортове

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.