Два рекорда излъчи 40-ото издание на Обиколката на Витоша

Христо Цветков отново подобри собствения си рекорд на 100-километровото трасе

0
 

Сподели

Shares
Драматичният финал на Христо Цветков
Драматичният финал на Христо Цветков (снимка: Иван Зарков, Dices & Dots, София – европейска столица на спорта)

С два подобрени рекорда завърши юбилейното издание на емблематичното състезание – при скороходците и в дуатлона. 28-годишният Христо Цветков подобри собствения си рекорд на 100-километровото трасе с 6 минути, като го пробяга за 07:39:54 ч. Най-бърз в дуатлона стана Самуил Вълчев, чийто общ резултат от двете дисциплини е 14:15.13 часа, като подобри с 9 минути времето на предишния рекордьор Кристиян Кирилов.

Христо Цветков и миналата година направи рекорд, като тогава за пръв път в историята на планинския супермаратон, известен като Витоша 100, слезе под 8 часа.

Запис на тазгодишното бягане на Христо Цветков в приложението Strava може да се види тук.

Старт на бегачите на Обиколката на Витоша
Старт на бегачите на Обиколката на Витоша / снимка: Антонио Вълчев

“Условията не бяха добри и резултатът (7:39 часа) не е това което си представях, но подобрих миналогодишното си време с няколко минути и се доближих само на 2 титли до 6-те на Руско. (б.р. Кадиев) Обиколката не мина гладко, даже май това беше най-проблемното ми състезание до сега и определено тества твърдението ми, че обичам да участвам в ултрамаратони, заради решаването на проблеми по време на бягането.“ – написа шампионът в страницата си Ицо пак тича.

Той добави и благодарности към най-близките си: “Благодаря на Мимето за ежеминутната подкрепа в подготовката и на Пак Лази, че беше кротък в напрегнатите дни“, визирайки съпругата си и тяхното малко дете.

Вижте: Обиколката на Витоша’2023: очаквани атаки на рекордите на 100-километровото трасе

При дамите в бягането първа пресече финалната линия Моника Филипова9:32:22 ч. Тя преживя не един, а два емоционални финала, като вторият беше на нейната майка, която също участва и завърши с отлично време от 15:37:41 ч., а това ѝ отреди второ място в нейната възрастова група и 31-во място в генералното класиране от 171 финиширали жени.

Класирането при бегачите може да видите тук.

Победителите при колоездачите в Обиколката на Витоша (2023)
Победителите при колоездачите в Обиколката на Витоша (2023) / снимка: Антон Асенов

При колоездачите тази година се размина без рекорд и за това може да бъде обвинено дъждовното време, подготвило доста кално трасе, което значително забави състезателите. Техният старт бе даден в 6 часа сутринта на 1 юли, а първи на финала пристигна 17-годишният Виктор Енев за време от 4:19:04 часа. Рекордът на трасето беше поставен от Александър Алексиев през 2019 г., когато той финишира за 3:55:44 часа.

Старт на колоездачите на Обиколката на Витоша
Старт на колоездачите на Обиколката на Витоша / снимка: Антон Асенов

Във велосипедната обиколка при дамите триумфира Христина Козарева с време 5:28:54 ч. Тя държи рекорда на трасето с 5.13:03 ч.

Класирането при колоездачите може да видите тук.

В дуатлона с нов рекорд се наложи Самуил Вълчев, като времето му с велосипед е 5:01:16 ч., а с бягане 9:13:57 ч. При дамите в тази тежка дисциплина победи Мишел Георгиева с време в колоезденето 7:41:54 и 13:15:37 ч. в бягането.

Вижте: Витоша 100: съвети от бегачи за бегачи

Роберт Либкнехт
7-годишният Роберт Либкнехт, който измина Обиколката на Витоша с велосипед / снимка: Витоша 100 км, Фейсбук

Над 2500 бяха участниците в Обиколката на Витоша в 40-ото ѝ издание. Най-малкият участник бе едва на 7 години – Роберт Либкнехт измина стоте километра с колело за 9:24:40 ч.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.