Джулай морнинг на брега на… планината

Уникалният празник на България, носител на свободния дух и радостта от живота

0
 

Сподели

Shares
Джулай морнинг на Вихрен
Джулай морнинг на Вихрен (снимка: Мария Стоянова)

Да не изживееш Джулая, е все едно да не празнуваш Нова година. А дори в посрещането на юлското слънце има повече емоция, отколкото в новогодишните фойерверки и чаши с шампанско. Има си мистика, очакване, надежди…

Става дума за традиция в България. Да, Джулай морнинг (July Morning) празнуваме само у нас, но това ни най-малко не отнема от неговия чар. За хората със свободен дух посрещането на слънцето в утрото на 1 юли значи много. Какво – всеки знае сам за себе си. Но в миговете на първи златни проблясъци над хоризонта на нещо се надява, нещо си обещава, в нещо ново повярва…

Джулай морнинг на Мусала
Джулай морнинг на Мусала (снимка: Фейсбук: Зелена Странджа)

Въпреки, че в началото се отбелязва само на морския бряг и все още като че ли повечето празнуващи са по Черноморието (или по-шумните), много хора си дават среща с първите юлски лъчи по планинските върхове. Едни са на Мусала, други на Вихрен, трети на Камен дел и Черни връх на Витоша, четвърти и пети по различни  възвишения на близките планини. Общото обаче е едно – химнът на Джулай морнинг – песента на „Юрая Хийп“, носеща името July Morning.

През 70-те години на 20-и век английската рок банда Юрая Хийп става особено популярна. Името на песента Джулай морнинг произлиза от романа „Дейвид Копърфийлд“ на Чарлз Дикенс, в който Юрая действа по начин, осуетяващ плановете на Дейвид. Групата става известна именно с песента July Morning, а интродукцията към нея, изпълнявана на орган, се използва като сватбен марш в много страни по света. След това „Юрая Хийп“ се налагат като една от легендарните хард и мелъди рок банди за всички времена. Великата група има много хитове , а музикантите продължават да свирят и до ден днешен.

Вижте: Джулай морнинг в небето над София

Джулай морнинг под Копитото, Витоша
Джулай морнинг – Копитото, Витоша (снимка: Росица Катрева)

Джулая възниква като хипи празник във Варна през 1985 г. (според едни източници, според други – през 1980 г.), когато група младежи с китари се събират на вълнолома, свирят и пеят, и посрещат първото юлско слънце.

Градските легенди мълвят, че всичко тръгва от един хипар от Варна. Той бил в казармата и трябвало да стои на пост в последната нощ на месец юни. Заради тягостното изживяване той се зарекъл никога повече да не посреща 1 юли сам. Така на следващата година се събрали с приятели на плажа във Варна. Разположили се на вълнолома, до морския фар и запалили огън, пили бира, свирили на китара и слушали музика от касетофони на батерии. Така приветствали изгрева и без да подозират, поставили началото на Джулай морнинг. Историята за тяхното събиране се разнесла от уста на уста и с всяка следваща година компанията край варненския бряг ставала все по-голяма. С течение на времето празнуването се премества в село Варвара.

В периода 2007 – 2015 г. Джулай морнинг се отбелязва с участието на Джон Лоутън (вторият легендарен вокалист на „Юрая Хийп“) на най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, мястото, където слънцето първо огрява България.

Вижте: Слаклайн, Дийн Потър и лунният изгрев в Йосемити

Джулай морнинг - Копитото, Витоша
Джулай морнинг от Копитото, Витоша (снимка: Даниела Манева)

Твърди се, че празникът е възникнал като протест срещу комунистическата власт, въплъщаващ внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на тоталитарния комунистически режим празникът продължава да съществува, но вече идеята е различна от първоначалната. Все пак може да се каже, че Джулай морнинг е носител на свободния дух. Една утрин, в която празнуваме живота.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.