Готвенето със слънчева енергия: лесно, вкусно, икономично

Как работят устройствата за готвене на слънце?

0
 

Сподели

Shares

Едва ли има човек, който да е стоял часове под палещите лъчи на слънцето, и да не е възкликвал с думите „направо се опекох“. И ако това е само един израз, който използваме, без да се замислим, то вече съществува реална възможност да си приготвим вкусна храна, като използваме само лъчите на слънцето. Необходими са ни единствено уреди за соларно приготвяне на храна и слънчеви лъчи.

Соларно готвене, SolarbrotherКак работи слънчевото готвене?

Слънчевите фурни работят на ”тройния принцип” или правилото „3C“ на концентриране, улавяне и запазване на слънчевите лъчи около вашето ястие.

  1. Концентрация (Concentration): слънчевите лъчи се улавят от огледалата и се отразяват към съдa за приготвяне на храна. Натрупването на лъчи увеличава температурата в уредa за готвене. Тъй като инфрачервените лъчи са тези, които носят топлината, устройствата за готвене трябва да се позиционират на пряка слънчева светлина, а не на сянка.
  2. Улавяне (Capture): то става посредством тъмен и тънък контейнер – инфрачервеният спектър се улавя най-добре от черния цвят, затова е и препоръчително да се използват черни съдове за готвене.
  3. Концентрация (Conservation): базирани на принципa на парниковия ефект – устройствата позволяват тенджерата да бъде изолирана от външните влияния. За най-добри резултати е добре устройството за готвене на слънце да е добре защитенo от вятър.

Соларно готвене с продуктите на SolarbrotherПредимства на готвенето на слънце

  • когато прекарвате дълго време сред природата, готвенето на слънце осигурява енергийна независимост. Слънчевите готварски печки осигуряват температури в диапазона от 100 до 300°C за приготвяне на вашите ястия;
  • не оставя екологичен отпечатък, реално готвите без никакви емисии на въглероден диоксид (CO2) и нулеви отпадъци;
  • безплатно е, тъй като не се използва гориво или батерия, а слънчевите готварски устройства имат почти неограничен живот, което е една много добра инвестиция.
  • готвенето със слънчеви печки не произвежда дим или огън и това ги прави много практични;
  • използвате ги където пожелаете – на плажа, в къмпинга, а дори и на балкона – навсякъде, където има слънчева светлина;
  • на последно, но не и по важност място, готвенето на слънце разкрива истинския вкус на храната.

Карта на разпределението на броя слънчеви часове в Европа:

Карта на разпределението на броя слънчеви часове в Европа
Карта на разпределението на броя слънчеви часове в Европа (източник: Wikipedia)

Какви условия са необходими при готвенето на слънце?

  • времето за готвене зависи от температурата, която се достига със съответния модел соларен уред за готвене. При по-ниски температури готвенето е нежно и щадящо към хранителните вещества на продуктите, но това удължава готвенето;
  • рецептите могат да бъдат най-разнообразни – според вида на соларното устройство за готвене може да си правите барбекю, да готвите на пара или да задушавате;
  • безопасността е важна и тук, както при всеки друг метод на готвене: добре е да пипате съдовете с готварски ръкавици или с държач за тенджери; носете слънчеви очила, ако имате чувствителни очи; за соларни съдове, като SunGlobe, е препоръчително след употреба да ги поставите с гръб към слънцето и да ги съхранявате на сянка.
  • съдовете за готвене на слънце най-добре да са черни на цвят, заради способността на черното да улавя инфрачервените лъчи, но и по-тъмните цветове като зелено, синьо и червено също могат да свършат работа. Подходящи материали са чугун, емайлирана стомана, теракота.
  • височината на съдовете е добре да е в рамките на 8 см и да имат капак, за да могат да запазват топлината. При SunGlobe може да използвате и тиган, защото лъчите са концентрирани главно от долната страна, като върху плоча за готвене.

Соларно готвене с продуктите на Solarbrother
Кога да готвите с вашата соларна фурна?

Веднага щом слънцето изгрее, може да започнете да готвите, независимо дали е през лятото или през зимата. Единственото необходимо условие е да имате пряка слънчева светлина, а не такава, която преминава през мъгла или облаци. Можете да готвите на слънчева енергия от 8 до 18 часа през лятото и от 10 до 14 часа през зимата. Това представлява значителен потенциал всяка година, в зависимост от региона, между 150 и 300 слънчеви дни годишно.

Продукти за готвене на слънце

Бихме искали да ви представим иновативните соларни решения от Solar Brother

С повече от 20 години опит, Solar Brother проектират иновативни соларни решения за ентусиасти и изследователи на открито. Solarbrother® допринася за разпространението на слънчева енергия, вдъхновява и събира хората около този проект за един устойчив и сияен свят. В този дух Solar Brother предоставят на техния уебсайт планове в отворен код за самостоятелно изграждане, достъпни за всички.

Solar Brother са убедени, че концентрираната слънчева енергия е един от основните енергийни източници на третото хилядолетие. От компdнията вярват в човечеството и способността му да се ориентира към иновативни и екологични решения. Ето защо с голяма страст и ангажираност разпространяват тази забележителна енергия, така че нейното използване да е достъпно за всички.

Solar Brother обединяват хората около ценностите на споделянето, отговорното предприемачество и устойчивото развитие. Те са отворени за всички, които искат да изживеят това уникално преживяване и да изградят един лъчезарен свят. Продуктите на Solar Brother са с френски дизайн, високоефективни и издръжливи за „малкия си външен вид“.

Соларно готвене с продуктите на Solarbrother
Соларно готвене с продуктите на Solarbrother

Екологично проектирани и устойчиви продукти

Solar Brother се фокусират върху прости дизайни, които използват най-добрите материали и средствата за производство, необходими за опазване на околната среда. Обръщат специално внимание на продължителността на живота на техните продукти, със селекция от специфични материали, избрани за тази цел и дизайн, адаптиран за ремонт, за да удължат техния полезен живот.
„Solar Brother® дарява минимум 1% от годишния си оборот за финансиране на насърчаването и увеличеното използване на концентрирана слънчева енергия.“

Соларно готвене с продуктите на Solarbrother

Продуктите на Solar Brother може да разгледате тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.