Пакистанското приключение на Весо: да те връхлети буря на 5800 м н.в.

Въпреки екстремните условия, той успява да излети от там

0
 

Сподели

Shares

Както вече ви информирахме, аклиматизацията на световния рекордьор по акробатичен парапланеризъм Весо Овчаров в Каракорум тече с пълна сила.

След като преди няколко дни успя да хване подходящите условия и прелетя над връх Спантик, извисяващ се на 7027 м, късметът е бил на негова страна и през следващите дни. Така Весо и компания успяват да направят още няколко полета над 7000 метра, които ще са им от голяма полза в опита за световен рекорд.

Весо Овчаров в Каракорум
Весо Овчаров в Каракорум (снимка: Весо Овчаров, Фейсбук)

Вижте: Весо Овчаров прелетя над Спантик (7027 м)

Такъв е бил и вчерашният ден, когато след успешния полет, в който достигат над 6500 м, кацат на 5800 м н.в. Световният шампион Антоан Жирар не е успял да стигне, а заедно с Весо са други двама парапланеристи. Идеята е да нощуват на тази височина за аклиматизация. След приказния залез обаче ги връхлита свирепа буря, която трае през нощта и продължава и на сутринта. Обстоятелствата придобиват страховит и критичен характер. За щастие, въпреки оскъдната екипировка на другите двама, преживяват нощта без сериозни последствия

Тъй като няма как да слязат пеша от там, те трябва да излетят. Условията продължават да са екстремни, но в промеждутък с кратко затишие, те успяват да напуснат мястото и да кацнат успешно, а Весо дори публикува снимки на красивия залез от предишния ден.

Пред „360“ Весо Овчаров сподели, че е много щастлив, че аклиматизацията му се получава много добре – на тези височини нашият парапланерист лети без кислород и се чувства много добре. Вчерашният полет пък е бил забележителен за него с това, че 5800 м е най-голямата височина, от която е излитал и на която е кацал: излетял е от 2500 м, издигнал се е на 6500 и е кацнал на 5800.

Ние му пожелаваме успех и занапред!

Вижте: Весо Овчаров и Антоан Жирар в опит за световен рекорд над Каракорум

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Veso Ovcharov (@veso_ovcharov)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.