Трети световен рекорд за Николай Калайджиев: най-много последователни 360º виражи

На летището в Лесново той направи 888 завъртания в рамките на 4 часа и 31 минути

0
 

Сподели

Shares
Николай Калайджиев
Николай Калайджиев (снимка: Николай Пандев)

Българският пилот от военновъздушните сили Николай Калайджиев реализира уникално постижение. То бележи рекорд на Гинес за най-много последователни 360-градусови виражи без прекъсване с ултралек самолет. Той направи над два пъти повече завъртания, отколкото беше предишното най-добро постижение.

Николай направи 888 завъртания в рамките на 4 часа и 31 минути. Според изискванията на „Гинес“ за нов световен рекорд е било необходимо пилотът да направи 400 последователни превъртания без прекъсване, при условие че не спира да се върти за повече от 5 секунди и не променя наклона.

Вижте: Рекордът на братя Хънтър от 1930 година: 23 дни в полет без кацане

Николай Калайджиев
Николай Калайджиев / снимка: flyingniko.com

Опитът е реализиран на летище Лесново, въпреки лошото време и под постоянно видео наблюдение от камерите на „Гинес“.

За NOVA Николай Калайджиев казва: „Направих го за България“ и допълва, че така поставяме българската авиация на световен връх.

Безспорно добрата форма на пилота се подчертава и от думите му след края на опита: „Изобщо не ми стана лошо, чувствах се отлично. Даже исках да продължа.”

Вижте: Успешен първи полет на най-големия самолет в света

Друг рекорд, поставен от Николай, е за най-много излитания и кацания в рамките на 1 час: той направил 40 за 59 мин. и 31 сек.

Вече сме ви разказвали и за още един рекорд на Николай Калайджиев за най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута /305 метра/ спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час.

Вижте също: 1111 виража без прекъсване с ултралек самолет: Николай Калайджиев подобри собствения си рекорд

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.