Незрящ колоездач измина 700-километровия маршрут Дунав ултра

0
 

Сподели

Shares
Незрящият Александър Спасов и Михаил Петков
Незрящият Александър Спасов и Михаил Петков (снимка: Дунав Ултра)

Колоездачът с увредено зрение Александър Спасов и 15-годишният му придружител – любителят на планинското колоездене Михаил Петков, успяха да изминат успешно най-дългия туристически веломаршрут в страната Дунав Ултра. Вело-ентусиастите са и първите колоездачи в историята у нас, които изминават маршрута с велосипед тип-тандем (за двама).

Спасов и Петков дадоха началото на своето пътешествие от крепостта Баба Вида във Видин. За по-малко от 3 дни преминаха през над 100 населени места, за да достигнат крайната точка на маршрута – на другия край на страната – с. Дуранкулак, Община Шабла. Постижението на авантюристите е впечатляващо, защото ездата им бе само в светлата част на деня.

Незрящият Александър Спасов и Михаил Петков
Незрящият Александър Спасов и Михаил Петков (снимка: Дунав Ултра)

Веднага след края на предизвикателството Спасов посвети пътешествието си на каузата за социализиране и активен начин на живот на хора в неравностойно положение. Колоездачът, който вижда с около 2% зрение, не за първи път се впуска в нестандартни за неговото състояние приключения. През 2022 г. Спасов се сертифицира като водолаз.
Относно зрението си, авантюристът сподели, че човек може да види толкова по-далеч, колкото по-устремен е да следва мечтите си…

Незрящият Александър Спасов и Михаил Петков
Незрящият Александър Спасов и Михаил Петков (снимка: Дунав Ултра)

ДУНАВ УЛТРА ПРЕЗ 2023

В сезона на 10-ата годишнина на веломаршрута Дунав Ултра са подготвени редица изненади. За пръв път ще се проведе поддържащо локално събитие – „Персина на велосипед“ – 55 км офроуд колоездачна обиколка, придружена с туристически преживявания, която ще се проведе на 1 юли 2023 г. по маршрут Белене – Никопол – Белене.
Традиционният преход – масово изминаване на маршрута Дунав Ултра тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на от 2 до 7 дни колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак.

Повече за Приключение Дунав Ултра: https://dunavultra.com/adventure-box/
Повече за Събитие Дунав Ултра: https://dunavultra.com/dunav-ultra-10-years-after-2023-bg/
Официален сайт Дунав Ултра: https://dunavultra.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.