На Еверест с два ампутирани крака: ветеран от Афганистан го направи

През май 2023 г. Хари Буда Магар изкачи най-високата планина в света по маршрута South Col от Непал

0
 

Сподели

Shares

Изкачването към покрива на света Хари Буда Магар осъществява по маршрута от South Col от Непал. Той тръгва нагоре на 8 май в 22 ч. и достигна върха около 15 ч. непалско време на 19 май. 

От британски ветеран инвалид до алпинист рекордьор

Хари Буда Магар губи краката си през 2010 г. в Афганистан, след като стъпва върху самоделно взривно устройство. Когато се събужда след взрива, смята че животът му е свършил. С времето той възвръща вярата си и голямата му мечта става изкачването на Еверест.

Хари Буда Магар
Хари Буда Магар (снимка: Wired For Adventure)

След инцидента в Афганистан Хари намира сили да се върне към живота и постепенно започва да кара ски, колело, практикува катерене и голф, и така възвръща увереността си. Решен да промени възприятията за това какво е възможно за хората с увреждания, 43-годишният Хари Буда Магар достигна връх Еверест. Така той осъществи първото в света изкачване на Еверест от човек с два ампутирани над коляното крака. 

Вижте: Алпинисти с увреждания срещу забраната за изкачване на Еверест

Посланието 

„Всичко е възможно с адаптирането и се надявам, че моето изкачване ще промени възприятията на хората за способностите на хората с увреждания и също така ще вдъхнови другите да изкачат собствената си планина, каквато и да е тя“, казва Хари.

Хари Буда Магар, алпинистът с два ампутирани над коляното крака, който изкачи Еверест
Хари Буда Магар, на снимката отляво – изкачването на Еверест, снимката вдясно: на връх Mera Peak (снимка: Wired For Adventure)

Трудностите

Човешкото тяло не е проектирано да работи на такава надморска височина. Добавете към това собствените му предизвикателства с намалена мобилност и скорост, и ще разберете, че той трябва да се справя със съвсем друго ниво на трудност. Хари е три пъти по-бавен от здравите катерачи, защото крачката му е много по-къса. А колкото по-дълго отнема изкачването, толкова по-голям е шансът нещо да се обърка.

Оборудването също е голямо предизвикателство. Всичко трябва да се адаптира – той се нуждае от облекло по мярка и авангарден комплект – от специално проектирани котки, до отопляемите гнезда около пънчетата на краката му. В заключение се добавя и фактът, че той трябва да осъществи изкачването с по-къси изкуствени крака.

Вижте: Незрящият Виктор Асенов за страстта към бягането и стремежа да надскочи себе си

Хари Буда Магар
Хари Буда Магар (снимка: Wired For Adventure)

Подготовката

​Хари тренира за този опит за изкачване на върха с Криш Тапа, бивш главен планински инструктор в SAS и световноизвестен катерач. С негова помощ Хари вече влезе в историята като първият с двойна ампутация над коляното, изминал преход до базовия лагер на Еверест.

Хари Буда Магар и Криш Тапа
Хари Буда Магар и Криш Тапа тренират заедно от 2016 г. (снимка: www.haribudhamagar.com)

Хари и Криш тренират заедно от 2016 г. и Криш е ръководил всички рекордни експедиции на Хари до момента. Останалата част от екипа се състои от ветерани от Обединеното кралство и САЩ, заедно с някои от най-опитните шерпи в света.

Вижте: Ерик Уайенмайър и неограничените човешки възможности

Все още Хари събира 884 900 британски лири (височината на Еверест, плюс две нули) за 5 благотворителни организации, които са му помогнали по време на неговата рехабилитация. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.