Флай – многоцветният гейзер насред пустинята

Намира се в северозападната част на американския щат Невада, на 1230 метра н.в.

0
 

Сподели

Shares
Гейзерът Флай в Невада
Гейзерът Флай в Невада (снимка: Jeremy C. Munns, Wikipedia)

Ако ви кажем, че в средата на пустинята Невада има ярко оцветени гейзери, които бълват вряща вода на метър и половина във въздуха, бихте ли ни повярвали? Трудно се намира вода в пустинята, а още повече гейзер, но е вярно.

Гейзерът Флай има необичайна история. Всъщност той е случайно създадено от човека чудо, с причудливи цветове и фантастична форма. Този изкуствен гейзер е разположен в северозападната част на американския щат Невада, на 1230 метра н.в.

Вижте: Проблеми в рая: 5 удивителни места, които да посетите преди да изчезнат

Дали Флай е гейзер, може да се поспори, защото гейзерите изригват на определен период от време, докато той изригва вода в три постоянни струи и това го прави по-скоро термален извор. Минералите и водораслите, които се отлагат от външната му страна, придават странни и причудливи цветове на формите наоколо.

Гейзерът Флай в Невада
Гейзерът Флай в Невада (снимка: @nevadaselkie)

Историята на Флай

Гейзерът възниква случайно, в следствие на човешка намеса. Първият гейзер на мястото започва да се образува през 1916 г., когато жителите търсят вода за напояване и пробиват кладенец. Този кладенец бързо е изоставен, когато се установява, че водата вътре е твърде гореща (200 градуса по Целзий) и така започва да се оформя първата могила на „гейзера“.

Вижте: 5 от най-невероятните подводни скулптури в света

По подобен начин главният гейзер е създаден случайно през 1964 г., след като компания за геотермална енергия пробива тестов кладенец на мястото. Според по-късни съобщения в пресата, кладенецът или е бил неправилно или не напълно запушен. И в двата случая парещата гореща вода продължава да се изстрелва от дупката на кладенеца, а отлаганията на калциев карбонат започват да се образуват, нараствайки с няколко инча всяка година.

Гейзерът Флай в Невада
Гейзерът Флай в Невада (снимка: @outdooradv)

В днешни дни

Днес той продължава да расте и да създава тераси, и около 30-40 малки водни басейна на площ от 30 хектара. Тези отлагания са се превърнали в три големи могили, които се издигат сред поле с високи тръстики и треви. Седиментите вече са високи почти два метра.

Триото от травертинови конуси още бълват пареща гореща вода на около метър и половина във въздуха. Учените отбелязват, че оцветяването на външната страна на могилите е резултат от термофилни водорасли, които процъфтяват във влажна и гореща среда.

Вижте: Едни от най-красивите острови

Вътрешността на могилите съдържа кварц, който нараства много по-бързо от всеки друг гейзер. Обикновено кварцът не започва да расте около 10 000 години в гейзерите, което прави Fly Geyser още по-впечатляващ.

Гейзерът Флай се намира в Северна Невада, на около 20 мили северно от Герлах. ТОй е лесно видим отстрани на пътя и неговите струи гореща вода може да се видят от километри. Тъй като се намира на частна земя, не е отворен за обществеността, но ако искате да го видите отблизо, Fly Ranch, на чиято територия се намира, предлага тричасови обиколки с екскурзовод.

Вижте: 15 странни природни образувания

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.