Зелени Балкани за отговорното практикуване на спортове и дейности на открито

Как аутдор ентусиастите да сведат до минимум въздействието си върху околната среда

0
 

Сподели

Shares

Срещата ще се осъществи в периода 9-11 юни в град Сливен и е по проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“ LIFE17 GIE/BG/371.

На нея ще бъде представен набор от съвети, под формата на ръководство за практикуване на спортове и дейности в природата; ще се дискутират казуси, свързани със защитени видове и територии.

Планирано е и теренно посещение на катерачни обекти на Карандила, волиерата за лешояди на Зелени Балкани и някои близки пещери.

Планината отблизо
Снимка: screenshot/youtube

„За съжаление, много хора, които обичат природата, спортуват или прекарват време в нея, не осъзнават как незначителни на пръв поглед действия могат да имат огромни последствия, когато се повтарят от много хора. Често причината за това е само незнанието. С това ръководство искаме да помогнем на хората да осъзнаят потенциалните вреди, които техните действия могат да причинят. Ако въздействаме поне на няколко души – значи сме постигнали целта си“, споделя Елена Стоeва, ръководител на проекта и инициатор за създаване на книгата „Как да стана (по-добър) теренен изследовател“.

„От принципа „Не оставяй следи“ до устойчивите къмпинг практики, тази книга покрива широка гама от теми, целящи да помогнат на outdoor ентусиастите да сведат до минимум въздействието си върху околната среда.

Не бихме искали книгата да звучи назидателно, а да провокира всеки отговорен човек да се замисли над потенциални въздействия на спорта или дейността, която практикува и как те могат да бъдат намалени. Като се образоваме, внимаваме за действията си и вземаме съзнателни решения за това как общуваме с природата, можем да помогнем дивите места, които обичаме, да останат непокътнати за бъдещите поколения“, споделя Станимира Делева.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.