Третото издание на състезанието Parangalitsa Run 2023 ще се проведе на 3 и 4 юни

Стартовете са контролни за определяне на националния отбор на България за предстоящото Европейско първенство

0
 

Сподели

Shares


02 Юни 2023 
г. На 3 и 4 Юни Ски парк „Картала“ отново ще бе домакин на планинския маратон Парангалица Рън. За първи път събитието бе проведено през 2021 г., като предложи едно трасе на участниците – Вертикален километър с дължина 4.7 км и 960м положителна денивелация. През 2022 освен Вертикален километър, състезанието включи още две дистанции Parangalitsa Half Sky и Parangalitsa Sky Marathon. Сега, през 2023 надпреварата отново ще бъде по трите трасета: Вертикален километър, Parangalitsa Half Sky – 23км/1300м D+, Parangalitsa Sky Marathon – 44км/2400м D+.

В събота (03.06.), точно в 16:00 ще бъде даден старта на дисциплината „Вертикален километър“. Трасето стартира от долна станция на лифт „Картала“, а финалът е на вр. Исмаилица. Дължината му е едва 4.7 км, но с респектиращите 960м положителна денивелация. За трета поредна година, стартът попада в календара на Световните серии по вертикален километър. Двама водещи атлети – белгийската състезателка Charlotte Cotton и италианския представител Matteo Lora пристигат в сърцето на Рила планина в преследване на победата. В стартовия списък присъстват и имената на най-добрите ни състезатели по ски алпинизъм – Никола Калистрин и Ивона Михайлова, както и част от водещите ни състезатели по планинско бягане и лека атлетика.
В Неделя (04.06.), в 08:00 ч. сутринта ще стартират участниците по другите две трасета – Parangalitsa Sky и Parangalitsa Sky Marathon. Поради обилната снежна покривка по билната част на оригиналния маршрут на Parangalitsa Sky Marathon, трасето ще бъде променено, като дължината му от 42 км се запазва, а общата положителна денивелация е 2100м. Подкрепителен пункт на х. Македония ще бъде организиран за състезателите на двете дълги дистанции, като от тази точка 23 километровото трасе се насочва към вр. Исмаилица и надолу към Финала, а промененото 44 километрово трасе се насочва по долината на Динков дол към Семково, откъдето се връща към х. Македония през водопада Караланица, в посока вр. Исмаилица и финала в Ски център „Картала“.

Състезанията са контролни стартове за определяне на националния отбор на България за предстоящото Европейско първенство за мъже и жени в Черна гора и Световно първенство за юноши и девойки в Италия.

Призьорите в Parangalitsa Run ще получат наградни ваучери от генералния спонсор на събитието – верига магазини Basecamp, както и материални награди от официалния партньор и спонсор на състезанието Wacaco България. Материални награди победителите ще получат и от GoldNutrition Bulgaria – висококачествените хранителни добавки за още по-добри резултати, както и от барчета Leya. За хидратацията на участници и публика ще се погрижи минерална вода „Блик“.
Parangalitsa Run 2023 се провежда с подкрепата на Национален парк „Рила“, Ски парк „Картала“. Генерален спонсор на тазгодишното издание на състезанието са магазини за планинска екипировка Basecamp. Официален партньор и спонсор на събитието е Wacaco България – портативните кафе машини за перфектно еспресо навсякъде и по всяко време. За сигурността на участниците ще се погрижи – Пистова спасителна служба.

Photo: © Alexander Valchev, @Iveta Dilova

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.