90° адреналин: Мат Болтън спуска срещу изкачващ се катерач

Опитният фрийрайдър решава да запечата спиращо дъха спускане по почти 90° отвесна скала

0
 

Сподели

Shares

Фрирайдърът от Скуамиш Мат Болтън е опитен даунхилър, но изглежда обичайните спускания малко са му омръзнали. Затова решава да пресъздаде спираща дъха картина: спускане по почти вертикален отвес, успоредно на изкачващ се катерач.

Мат Болтън спуска срещу изкачващ катерач
Мат Болтън спуска срещу изкачващ катерач (снимка: Клинт Трахан и Травис Ботнър)

Огромният гранитен монолит Скуамиш е известен по целия свят. Той е висок 702 м и е един от най-големите в северна Америка. Намира се в Британска Колумбия, Канада.

До върха има пътеки, а гледките отгоре си струват. Мястото първо става арена на действие в катеренето, след това в планинското колоездене. Фрийрайдърът Мат Болтън комбинира и двете в една снимка, която бързо обикаля онлайн средите на планинското колоездене и катеренето.

Вижте: ПОздрави с колело: от крос кънтри до даунхил

Идеята на Болтън е създаването на ефектен кадър. За да го осъществи, вика няколко приятели. Клинт Трахан, професионален фотограф и Травис Ботнър – основателят на NF, един от спонсорите на Болтън, се заемат с работата зад обектива. Остава да се намери катерач, който да участва в проекта. „Казах на моя приятел по катерене Адам какво искам да правя и той беше много запален от идеята.“, споделя Мат.

На снимката, заснета от Трахан и Ботнър, Болтън се спуска по почти вертикална скала, движейки се успоредно на алпинист, който върви в противоположната посока.

За тези, които се интересуват от цифрите, скалата има няколко закрепени маршрута, с трудност варираща от 5.9 до 5.11c.

Болтън казва: „В долната си част скалата беше 69 градуса, но горната и средната част са по-близо до вертикалата. “

Вижте: Даунхил по английски

Не знаем колко дубъла са били необходими за запечатването на този впечатляващ кадър, но предвид професионализма на всички замесени, едва ли са били много.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.