Весо Овчаров и Антоан Жирар в опит за световен рекорд над Каракорум

Антоан Жирар е световният рекордьор, прелетял с парапланер до 8407 м н.в.

0
 

Сподели

Shares

Световният рекордьор по акробатичен парапланеризъм Весо Овчаров е на прага на ново голямо предизвикателство. На 27 май той отпътува за Пакистан на продължителна експедиция. Неговата цел този път е подобряване на световния рекорд за издигане на най-голяма височина. Това ще стане при облитане на Каракорум, планината с най-голяма концентрация на върхове с височина над 7000 и 8000 метра. Нейната средна надморска височина около 6000 м и максимална – връх Чогори (K2, 8611 м).

Весо Овчаров, полет в Пакистан
Весо Овчаров, полет в Пакистан

Облитането на планини от такъв ранг е изцяло нова територия в парапланеризма и все още има много въпросителни.

Фактори като надморска височина, сурови метеорологични условия и изключително техничен терен затрудняват в голяма степен едно такова начинание. Само аклиматизацията би отнела поне месец, а след това всичко ще зависи от условията на терен.

Както знаем стихията на Весо е акробатичният парапланеризъм, но за него големите планини и полетите над тях също са голяма страст. През 2013 г. той беше в Пакистан, за което разказва филмът Chasing Summits. Тогава Весо успя да прелети наведнъж 200 км и да се издигне на височина над 7000 м. Сега целта му е ново ниво на предизвикателство.

Вижте: Весо Овчаров прелетя най-дългата дистанция от българин в парапланеризма

Весо Овчаров, Пакистан
Весо Овчаров, полет в Пакистан

Весо Овчаров ще бъде част от експедиция, заедно с настоящия световен рекордьор за летене на голяма надморска височина (Flying at extreme altitude) Антоан Жирар, който през лятото на 2021 година успя да облети буквално цялата планина Каракорум, за което има създаден филм. Тогава той се издигна с парапланер до впечатляващите 8407 метра. Парапланеристът постави рекорда, стартирайки от ледника Балторо в Скарду, намиращ се в централната част на планинската верига. Той прелетя над Броуд Пик и К2, като поднови рекорда си от 2016 г. Сега майсторите на параглайдинга си поставят по-високи цели, които ние ще следим с вълнение.

Вижте: Антоан Жирар постави нов световен рекорд в парапланеризма

Издигането на рекордна височина и експедиционно летене в стил Hike & Fly на надморска височина над 8000 м (зоната на смъртта) е нещо изцяло ново за парапланеризма и Антоан е пионер в тази сфера.

Тийзър към филма на Антоан Жерар Lost in Karakorum може да видите в следното видео:

Проследяване на експедицията:

Весо Овчаров прелетя над Спантик (7027 м)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.