5 безумно опасни каякинг дестинации

Вижте пет реки, които ще накарат каяка ви да настръхне!

0
 

Сподели

Shares

За търсачите на силни усещания и върхов адреналин има няколко места за каяк, които не са за хора със слаби сърца. От буйни бързеи, до коварни пещери и хищти обитатели, тези 5 безумно опасни места за каякинг ще тестват уменията и смелостта дори на най-опитните гребци.

Решихме да ви разкажем за тях, така че, закопчайте коланите и нека изследваме най-предизвикателните и коварни места за каяк в света.

Вижте: Теория на оцеляването в бързи води

Екстремни дестинации за каяк
В някои реки опасностите за каякарите са във вид на хипопотами и крокодини (екранна снимка)

White Nile (Бял Нил), Уганда

White Nile е известен със своите предизвикателни бързеи, които варират от клас III до клас VI. Реката е особено коварна през двата дъждовни сезона (март-май и октомври-декември), когато високите нива на водата могат да създадат мощни и непредвидими бързеи. Освен това е известно, че реката е дом на крокодили и хипопотами, които представляват заплаха за каякарите, ако се приближат твърде близо.

Силно се препоръчва каякарите да имат опит и да вземат необходимите предпазни мерки, когато карат каяк по Белия Нил в Уганда.

North Fork Payette River, Айдахо, САЩ

Северното разклонение на река Пайет в Айдахо, САЩ, е смятана за една от най-опасните дестинации за каяк в света. Тази река е известна с изключително стръмния си наклон, което води до мощни, непрекъснати бързеи от лас III до клас V, изискващи напреднали умения и опит за гребане. Опасностите по реката включват поводни скали, задръствания от трупи и бързи течения, които могат да затруднят спасяването.

Възможно е и появата на внезапни гръмотевични бури и силен дъжд, които да причинят внезапни наводнения и бързо променящи се водни нива.

Вижте: Видео: Каяк се разлита на части при спускане в бързи води

Rio Upano (Рио Упано), Еквадор

Рио Упано в Еквадор се смята от мнозина за една от най-опасните каяк дестинации в света. Тази отдалечена река в джунглата включва бързеи от клас V и VI, които изискват умения и опит за каяк на експертно ниво.

Бързеите на Рио Упано са известни със своите стръмни падове, мощна хидравлика и нуждата от внезапни маневри, които предизвикват дори най-опитните каякари. Освен това реката е заобиколена от гъста растителност в джунглата, което затруднява достъпа до нея и добавя елемент на изолация и опасност за карането на каяк по нея.

Климатът е характерният за тропически гори, с високи температури и влажност през цялата година. Дъждовният сезон обикновено продължава от октомври до май, докато сухият сезон продължава от юни до септември.

По време на дъждовния сезон може да се случи бързо покачване на нивото на водата и силни течения, което да направи гребането опасно.

Вижте: Рафтинг инструкторът Гаспар Гонш: В бързите води преди всичко трябва да си силна личност!

Tsangpo Gorge (Дефилето Цангпо), Тибет

Дефилето Цангпо е една от най-предизвикателните и отдалечени дестинации в света, с бързеи, които варират от клас IV до клас V+. Това е дълъг 96 км участък от река Брахмапутра, която тече през Хималаите в Тибет.

Поради техничните и опасни характеристики, тя рядко е посещавана от каякари или рафтъри. Всъщност първото пълно спускане по дефилето Цангпо е осъществено едва през 1998 г. от екип опитни каякари. Последващите експедиции са рядкост и то остава много желана и уважавана цел в общностите на каяка и рафтинга.

Futaleufú River (Река Футалеуфу), Чили

Разположена в Патагония, Чили, река Футалеуфу е известна със своите бързеи от клас V и VI. Тя се смята за едно от най-предизвикателните каякинг места в света. Реката минава през планините на Андите и предлага спираща дъха природа, заедно с интензивните си бързеи. Реката е известна и с чистата си тюркоазена вода.

Тази отдалечена река в Патагония предлага на гребците вълнуващо, зареждащо с адреналин изживяване, но също така значителни рискове за онези, които се опитват да навигират по бързеите ѝ.

Вижте: Видео съвети за любителите на каяка в бързи води

Каякинг на река Футалеуфу, Чили
Каякинг на река Футалеуфу, Чили (снимка на екрана)

През летните месеци (декември до март), които са основният сезон за каяк, времето в района на река Футалеуфу обикновено е меко, като дневните температури варират от 10 до 20°C. Въпреки това може да е доста ветровито и дъждът е често срещано явление, така че каякарите трябва да са подготвени за променящите се метеорологични условия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.