Повече от 600 души станаха част от деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен

Включиха се бегачи от 16 държави и рекорден брой деца

0
 

Сподели

Shares
Маратон Плевен
Участниците в състезанието бяха разпределени в шест основни дисциплини (снимка: Маратон Плевен)

Деветото издание на „Маратон на приятелството“ в Плевен се проведе в неделя, 21 май, при слънчево време. Събитието привлече общо над 600 участници на възраст от 3 до рекордните за маратона 86-години. Те бяха представители на общо 16 държави, сред които Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и България. Специалното детско състезание Fun Run Kids и безплатният 3-километров масов крос „Аз мога“ пък подобриха миналогодишния си рекорд, като в тях се включиха над 450 деца и възрастни, разпределени по категории. Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза за осигуряване на стипендия за студент от Медицински университет, Плевен.

Стартът на Маратон Плевен 2023
Стартът на Маратон Плевен 2023 (снимка: Маратон Плевен)

Участниците в състезанието бяха разпределени в шест основни дисциплини – предизвикателния 42,2-километров класически маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), четвъртмаратон 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и детското състезание Fun Run Kids.

Победителите при мъжете, Маратон Плевен 2023
Победителите при мъжете, Маратон Плевен 2023 (снимка: Маратон Плевен)

Победител в маратонската дистанция за втора поредна година стана плевенчанинът Ивайло Вълев, който измина 42,2 км за 02:45:55. След него финишираха Калоян Ангелов и Денислав Найденов. Най-бърза сред дамите в маратона беше 58-годишната Малина Иванова с време 04:16:25.

Победителките при дамите в полумаратона, Маратон Плевен 2023
Победителките при дамите в полумаратона, Маратон Плевен 2023 (снимка: Маратон Плевен)

Победители в полумаратона станаха Николай Ефремов (01:21:04), Станислав Грабчев и Самюел Папот от Франция при мъжете и Теодора Петкова (01:33:52), Виктория Данова и Маргарита Дренова – при жените. Призовите места на 10,55 км заеха Ангел Ангелов (00:39:13), Павлин Тодоров и Кристиян Георгиев сред мъжете и Мария Михайлова (00:43:48), Ния Йотова и Цветелина Христова – при дамите.

Сред отборите в щафетата наградени бяха тандемите на Валентин Илиев и Иво Илиев (01:25:43), следвани от Светослав Славчев и Ивайло Спасов, както и третите в класирането – Георги Георгиев и Николай Илиев.

 

Вижте: Бойка Арсова: да бягаш маратони на 72

Освен голям брой състезатели, деветият „Маратон на приятелството“ в Плевен успя да привлече и много доброволци. Сред изявилите желание да допринесат със своя безвъзмезден труд бяха плевенчани, ученици, цели семейства, хора от страната и от Румъния и дори някои от специалните гости, като Втория секретар и Ръководител партньорства за сигурност на Британското посолство в София Оливър Патън и други.

Както всяка година, маратонът в Плевен се проведе с благотворителна кауза – осигуряването на стипендия на студент в Медицински университет в Плевен, който има отличен успех, но е загубил единия или двамата си родители или е израснал в специализирана институция. Инициативата е част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause и продължава да приема дарения на уебсайта plevenmarathon.com.

Маратон Плевен 2023
снимка: Маратон Плевен

Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.