Тайните бягства на папа Йоан Павел II в планината

Бившият Глава на римокатолическата църква бил запален скиор и планинар

0
 

Сподели

Shares
Папа Йоан Павел II - скиор и планинар
Папа Йоан Павел II бързо харесал италианските планини (снимка: St. John Paul II, Фейсбук)

Ако се разхождате в Италианските Алпи, едва ли бихте си помислили, че по тесните стръмни пътеки може да се разминете с Главата на римокатолическата църква. Това обаче, макар и изключение, е било възможно във времето, когато папа Йоан Павел II е жив. (18 май 1920 г. – 8 април 2005 г.)

„Той обичаше да казва, че всяко изкачване, което включва трудности и умора, се възнаграждава от възможността за докосване и изживяване на Бог“, разказва генерал Енрико Маринели в книгата си „Папа Войтила и генералът“ (Papa Wojtyla e il generale, 2007).

В продължение на 15 години Маринели е бил отговорен за сигурността на Йоан Павел II, по време на всичките му пътувания на италианска територия. Защитата на Йоан Павел II понякога била почти мисия невъзможна.

Папа Йоан Павел II
Папа Йоан Павел II предпочита усамотението в планината (снимка: italymagazine.com)

Добре известно е, че Йоан Павел II е бил запален по спорта от младостта си – освен плуването и каяка, голямата му любов била планината, а след 30-ата година и карането на ски. Избирането му на папския трон не намалило по никакъв начин тази страст. Напротив, трябвало да се вземат необичайни мерки, за да може този спортист в бяло расо да практикува любимите си спортове.

Вижте: Peuterey Integral – по скалите на Италианските Алпи

Спортист в бяло расо

Йоан Павел II се отдалечавал в планината колкото може по-често. Той изкачвал трудни пътеки, като често оставял бодигардовете си далеч назад. Преди да бъде избран за папа, Карл Войтила (светското му име) живее дълги години в Краков, на около 100 километра от Татрите, където практикува редовно любимите си спортове – ски и пешеходен туризъм. Веднага след като се мести в Рим, той търси начини да избягва от време на време по италианските върхове и да намира места, където да се чувства като у дома си.

Вижте: Йежи Кукучка – живот по вертикала

Той скоро заобичал различни места в планините на Италия: Адамело, Лоренцо, Гран Сасо, долината Аоста. Разбира се, тези бягства се случвали в най-голяма тайна. За тях знаели само тези, които следят за охраната му.

Папа Йоан Павел II
Папа Йоан Павел II при една от своите разходки (снимка: napa-institute.org)

Как да станеш невидим, когато си Папата?

„Когато Светият отец казваше на антуража си, че иска да прекара няколко часа, понякога няколко дни, извън Ватикана, той винаги изненадваше онези, които естествено мислеха за Кастел Гандолфо, неговата лятна резиденция: за Йоан Павел II, „извън Ватикана“ означаваше да отидеш на диво, отдалечено и изолирано място“, обяснява Маринели в книгата си.

В такива случаи следва генералът да организира сигурността в съответния район, чрез локални проверки от карабинерите. След като районът е подсигурен, дискретността е увеличена до максимум. Дори местните не знаят за екскурзиите на Папата – колите го пренасят до началната точка на планината, която трябва да изкачи. „Обикновено беше всеки вторник: Папата имаше относително свободен ден“, пише Маринели.

Папа Йоан Павел II
Папа Йоан Павел II харесва белотата на италианските планини (снимка: St. John Paul II, Фейсбук)

Папа Йоан Павел II и неговите откровения за планината и природата

Често Йоан Павел II говори за съзерцанието и за докосването до Бог, когато е в планината. В едно от откровенията си той споделя:

Пътят, който Исус ви показва, не е лесен. По-скоро е като пътека, виеща се нагоре в планина. Не губете вярата в сърцето си! Колкото по-стъръм е пътят, толкова по-бързо се издига към все по-широки хоризонти.

Папа Йоан Павел II
Папа Йоан Павел II кара ски при всяка удобна възможност (снимка: St. John Paul II, Фейсбук)

Папата и ските

Карл Войтила е скромен човек, който признава, че единственият му лукс в живота е бил „чифт ски Head“. При това, когато отива да ги кара, се облича като обикновен човек, за да остане инкогнито. Неговите ски чорапи били бродирани с инициали „K.W.“, не толкова със свещеническа привързаност, колкото, за да си гарантира, че ще си ги получи обратно от пералнята.

Вижте: Зимни Високи Татри

Папа Йоан Павел II на ски през 1993 г., когато е на 73 г.
Папа Йоан Павел II на ски през 1993 г., когато е на 73 г. (снимка: St. John Paul II, Фейсбук)

Дори на възраст от 58 години Папата е отличен скиор – тези, които са карали ски с него, го наричат „Смелчагата от Татрите“. Известно е, че той е карал ски през по-голямата част от живота си, но до 30-годишна възраст не се е занимавал със спорта сериозно.

Любимото му ски свърталище е Kasprowy Wierch в Полша, върхът над Zacapone, където погрешен завой може да изпрати неопитен скиор в Чехословакия. Hala Gasienicowa, наричана Долината на гъсеницата, заради зигзагообразния си терен, е любимата ски писта на папата.

Вижте: Да ходиш по вода

Йоан Павел II обичал да се шегува. При пристигането си във Ватикана той казва на италианските кардинали: „В Полша 40 процента от кардиналите карат ски“. Когато му обърнали внимание, че Полша има само двама кардинали, той обяснил: „Кардинал Вишински представлява 60 процента“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.