Статистиката зад Еверест 2023

За съжаление расте и тъжната статистика със загинали под върха

0
 

Сподели

Shares
Непал регистрира значително нарастване на туристическия поток. 326 527 чуждестранни туристи са посетили страната само през първите четири месеца на 2023 г. Наред с това рекорден е и броят на разрешителни за изкачване на най-високия връх на планетата.
Да наминеш за закуска на Еверест
Туристически фирми извозват с хеликоптери желаещите да пият шампанско и да хапнат кроасани на много добър изглед, а именно – на Еверест / снимка: The Explorations Company

Това е почти два и половина пъти ръст (132,67 %) спрямо същия период на предходната 2022 г., когато туристите са били 140 336. За сравнение през първите четири месеца на 2019 г. посетителите са наброявали 420 446, а през 2021 г. те са били най-малко: 55 447.

Вижте: Да наминеш за закуска на Еверест

Опит за рекорд на Еверест
Снимка: telegraph.co.uk

Страната е силно зависима от туризма

Непал е страна, силно зависима от катеренето, трекинга и туризма. Според данни от непалските правителствени служби тази година от катеренето в държавната хазна са влезли 5,8 млн. долара, като 5 милиона от тях са от изкачване на Еверест. До увеличение на приходите за държавата води и влязлото от 1 април решение на властите преходите в Непал вече да се осъществяват само с водач, таксите от което са допълнително перо за хазната.

Страната залага все повече на агресивен маркетинг. Наблюдава се цялостно увеличение на потока от туристи. Според официални данни най-значим е ръстът на пристигащите от Китай – през февруари 2023 г. те са били 1800, през март са достигнали 2600 и съответно 4770 през април.

Вижте: Христо Проданов и първото българско изкачване на Еверест

Еверест 2019
Photo credit: Lydia Bradey, source: www.adventureconsultants.com

Огромният брой разрешителни за изкачване на Еверест

Броят на чуждестранните алпинисти, които получават разрешение за изкачване на планини, също бележи сериозен ръст. Въпреки че таксата възлиза на 11 000 долара, според Министерството на туризма, тази пролет рекордно голям брой алпинисти са взели разрешение за изкачване на Сагармата (връх Еверест). 

Общо 467 катерачи са получили разрешително, като 98 (или една пета) са жени и 369 са мъже. Данните са към 9 май, цитирани от Бигян Койрала, офицер на секцията по алпинизъм към Министерството на туризма. Според него броят на хората, които са взели разрешение за изкачване, е рекорден в историята на 70-годишното изкачване на Еверест, като може да се увеличи, тъй като активният сезон продължава до месец юни.

Вижте: Първото в историята зимно изкачване на осемхилядник е на Еверест

Държавите с най-много разрешителни

Хора от 65 страни, включително от Непал, са получили разрешения. Най-много сред тях са 96 алпинисти от Китай, следвани от 89 от САЩ и 40 от Индия. По същия начин 33 от Унгария са получили разрешение, 21 от Канада, 18 от Русия и 15 от Обединеното кралство.

Опашка за изкачване на Еверест
Опашка за изкачване на Еверест / NIRMAL PURJA/ELITE HIMALAYAN ADVENTURE

Тъжната статистика на Еверест

За съжаление расте и тъжната статистика. На 17 май молдовският алпинист Виктор Бринза стана шестият смъртен случай на Еверест за 2023 г. Ден по-късно смъртните случаи нараснаха с още два: китайски алпинист, част от експедиция, управлявана от 8K Expeditions загина близо до Южния връх, а 59-годишната индийка Сузана Леополдина Хесус е починала в болница Лукла, след като се е разболяла в базовия лагер на Еверест. Тя е била с пейсмейкър и е искала да се изкачи върха на всяка цена, като до последно е отказвала да отиде в болница, където е била настанена принудително, но твърде късно.

Хималайската държава е критикувана, че позволява на твърде много катерачи, част от които неопитни, да се отправят към най-високата точка на света.

Вижте: 27 пъти на Еверест: нов рекорд на Ками Рита Шерпа

Пренаселеният Еверест и опасностите

Поради големия брой желаещи да го покорят, от години в подножието на покрива на света се наблюдават опашки. По тази причина може да се стигне до опасно струпване на хора. Такъв е случаят от 2019 г., когато девет изтощени алпинисти загиват близо до върха, в резултат на образувалата се опашка от катерещи и слизащи.

Стъпалото на Хилари под Еверест
Стъпалото на Хилари под Еверест – в участъка, където се виждат катерещите фигури (снимка: Debasish Biswas Kolkata, Wikipedia)

След срутването през 2015 г. на отвесният скален участък с дължина 12 м, известен като Стъпалото на Хилари, който изпитваше уменията на алпинистите, мястото вече прилича повече на стълба. То е по средата на пътя между Южния връх и Еверест, на височина от около 8790 м. По мнението на запознати това е предизвикало още по-голям наплив от желаещи да покорят най-високия връх.

Статията се позовава на данни от https://onlineradionepal.gov.np/.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.