Еверест 2023 в цифри: 600 изкачвания и 17 загинали

478 души са получили разрешително за изкачване на най-високия връх на планетата. 17 не са се върнали от него живи

0
 

Сподели

Shares
Да наминеш за закуска на Еверест

Туристически фирми извозват с хеликоптери желаещите да пият шампанско и да хапнат кроасани на много добър изглед, а именно – на Еверест / снимка: The Explorations Company

Непал регистрира значително нарастване на туристическия поток. 326 527 чуждестранни туристи са посетили страната само през първите четири месеца на 2023 г. Наред с това рекорден е и броят на разрешителни за изкачване на най-високия връх на планетата.

Това е почти два и половина пъти ръст (132,67 %) спрямо същия период на предходната 2022 г., когато туристите са били 140 336. За сравнение през първите четири месеца на 2019 г. посетителите са наброявали 420 446, а през 2021 г. те са били най-малко: 55 447.

Вижте: Да наминеш за закуска на Еверест

Опит за рекорд на Еверест
Снимка: telegraph.co.uk

Страната е силно зависима от туризма

Непал е страна, силно зависима от катеренето, трекинга и туризма. Според данни от непалските правителствени служби тази година от катеренето в държавната хазна са влезли 5,8 млн. долара (данните са към месец май), като 5 милиона от тях са от изкачване на Еверест. До увеличение на приходите за държавата води и влязлото от 1 април решение на властите преходите в Непал вече да се осъществяват само с водач, таксите от което са допълнително перо за хазната.

Страната залага все повече на агресивен маркетинг. Наблюдава се цялостно увеличение на потока от туристи. Според официални данни най-значим е ръстът на пристигащите от Китай – през февруари 2023 г. те са били 1800, през март са достигнали 2600 и съответно 4770 през април.

Вижте: Христо Проданов и първото българско изкачване на Еверест

Еверест 2019
Photo credit: Lydia Bradey, source: www.adventureconsultants.com

Огромният брой разрешителни за изкачване на Еверест

Броят на чуждестранните алпинисти, които получават разрешение за изкачване на планини, също бележи сериозен ръст. Въпреки че таксата възлиза на 11 000 долара, според Министерството на туризма, тази пролет рекордно голям брой алпинисти са взели разрешение за изкачване на Сагармата (връх Еверест). 

Общо 478 души са получили разрешително, като една пета са жени. Данните са цитирани от Бигян Койрала, офицер на секцията по алпинизъм към Министерството на туризма. Според него броят на хората, които са взели разрешение за изкачване, е рекорден в историята на 70-годишното изкачване на Еверест.

Осъществените изкачвания на Еверест са почти 600, като в това число и на шерпи.

Вижте: Първото в историята зимно изкачване на осемхилядник е на Еверест

Държавите с най-много разрешителни

Хора от 65 страни, включително от Непал, са получили разрешения. Най-много сред тях са 96 алпинисти от Китай, следвани от 89 от САЩ и 40 от Индия. По същия начин 33 от Унгария са получили разрешение, 21 от Канада, 18 от Русия и 15 от Обединеното кралство.

Опашка за изкачване на Еверест
Опашка за изкачване на Еверест / NIRMAL PURJA/ELITE HIMALAYAN ADVENTURE

Тъжната статистика на Еверест

За съжаление ръст бележи и тъжната статистика. През пролетта на 2023 г. беше съобщено за 12 мъртви и 5 изчезнали на връх Еверест, но се предполага, че изчезналите също са починали и по този начин броят на смъртните случаи достигна 17, като 7 от тях са непалци. С това 2023 г. е най-смъртоносната година в историята на Еверест. Най-много жертви планината взе на 25 май – общо четирима души.

Без съмнение 2023 г. е една от най-хаотичните и смъртоносни години в историята на Еверест. С чупене на рекорди, опити за спасяване и непрекъснати полети с хеликоптер, Еверест беше изключително натоварен тази година.

Сегашният брой на жертвите е един от най-високите в историята на планината. Само през 2015 г., 1996 г. и 2014 г. е отчетен подобен брой смъртни случаи, а именно 13, 15 и 16. При това през 2015 г. лавина на базовия лагер причини по-голям брой смъртни случаи.

„Общо тази година загубихме 17 души в планината този сезон – основната причина е промяната във времето.“ – коментира д-р Юба Радж Хативада, директор на Непалския борд по туризъм. Непалският алпинист Лакпа Шерпа е заявил, че ниските температури, по-твърдият лед между лагер 3 и лагер 4 и неопитните катерачи са основните причини.

Хималайската държава е критикувана, че позволява на твърде много катерачи, част от които неопитни, да се отправят към най-високата точка на света.

„Освен тримата шерпи, жертви на ледопада и клиента на IMG, който вероятно е получил инфаркт или инсулт, аз съм убеден, че всички останали смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати, като се спазват стандартите за безопасност и има достатъчно количество кислород по всяко време“, казва Лукас Фуртенбах. Според него повечето смъртни случаи са резултат от лошо планиране на нуждите от кислород и понижаване на общите стандарти за безопасност.

В допълнение към смъртните случаи, Еверест регистрира нарастващи случаи на измръзване и призиви за спасителни акции по средата на изкачването. Този сезон са направени около 200 полета с хеликоптер от базовия лагер до Лагер II.

Вижте: 27 пъти на Еверест: нов рекорд на Ками Рита Шерпа

Пренаселеният Еверест и опасностите

Поради големия брой желаещи да го покорят, от години в подножието на покрива на света се наблюдават опашки. По тази причина може да се стигне до опасно струпване на хора. Такъв е случаят от 2019 г., когато девет изтощени алпинисти загиват близо до върха, в резултат на образувалата се опашка от катерещи и слизащи.

Стъпалото на Хилари под Еверест
Стъпалото на Хилари под Еверест – в участъка, където се виждат катерещите фигури (снимка: Debasish Biswas Kolkata, Wikipedia)

След срутването през 2015 г. на отвесният скален участък с дължина 12 м, известен като Стъпалото на Хилари, който изпитваше уменията на алпинистите, мястото вече прилича повече на стълба. То е по средата на пътя между Южния връх и Еверест, на височина от около 8790 м. По мнението на запознати това е предизвикало още по-голям наплив от желаещи да покорят най-високия връх.

Какво предстои?

Междувременно стана ясно, че правителството на Непал възнамерява да увеличи таксите за разрешителни за Еверест с 36%, но голямото неизвестно е какво ще се случи от тибетската страна на планината, съобщава Еxplorersweb.

Министерството на туризма на Непал е предложило увеличение от сегашните 11 000 долара на 15 000 долара за чуждестранен катерач. Те обаче няма да повишават цената до 2025 г., за да дадат време на пазара да се адаптира.

Статията се позовава на данни от onlineradionepal.gov.np и публикация на heavenhimalaya.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.