27 пъти на Еверест: нов рекорд на Ками Рита Шерпа

Той изкачва върха на най-високата планина в света почти всяка година от 1994 г. насам

0
 

Сподели

Shares
Ками Рита Шерпа изкачи Еверест за 27-и път
Ками Рита Шерпа изкачи Еверест за 27-и път (снимка: 7 Summits, Фейсбук)

Непалският алпинист Ками Рита Шерпа изкачи връх Еверест (8849 м) за 27-ми път. На покрива на света той е бил в 8:30 ч. сутринта на 17 май 2023 г., придружавайки чуждестранен алпинист по традиционния маршрут по югоизточния хребет.

„Той успешно достигна върха тази сутрин, водейки виетнамски алпинист“, се казва в съобщение на Мингма Шерпа от Seven Summit Treks, неговия организатор на експедицията.

Това означава, че Ками Рита си е върнал собствения световен рекорд за най-много изкачвания на най-високия връх в света. В неделя друг алпинист Пасанг Дава Шерпа изравни предишния рекорд, изкачвайки върха за 26-и път.

Ками Рита Шерпа
Ками Рита Шерпа изкачи Еверест за 27-и път (снимка: ekantipur.com)

Ками Рита Шерпа и връх Еверест

53-годишният Ками Рита работи като гид повече от две десетилетия. Докато расте, той гледа как баща му и брат му обличат екипировката за катерене, за да се присъединят към експедиции като планински водачи.

Първото му изкачване на Еверест е през 1994 г., докато работи за търговска експедиция. Наречен „човекът от Еверест“, оттогава той изкачва върха почти всяка година, с изключение на 2014, 2015 и 2020 г., когато изкачването е било спряно по различни причини.

През 2019 г. Рита достигна върха два пъти в рамките на шест дни.

За първи път той счупи световния рекорд през 2018 г., когато отбеляза своето 22-ро изкачване на Еверест.

„Тези рекорди са направени не с намерение да ги поставя, а по време на работата ми като водач“, казва Рита, докато се отправя на слизане към базовия лагер.

Вижте: Ще бъде ли разкрита “Най-голямата загадка на Еверест”?

Ками Рита Шерпа
Ками Рита Шерпа изкачи Еверест за 27-и път (снимка: 7 Summits, Фейсбук)

Масовото изкачване на Еверест

В същия ден обаче молдовски алпинист стана шестият смъртен случай на Еверест тази година.

Въпреки че остават опасенията за пренаселеността, правителството на Непал тази година е издало рекорден брой разрешителни за изкачване на връх Еверест.

Досега хималайската държава е раздала 478 разрешителни. С това е подобрен своеобразният рекорд от 2021 г., когато са издадени 408. Най-много разрешителни са получили китайските алпинисти – 96, следвани от 40 алпинисти от Индия.

Вижте: Нов рекорд в Хималаите: Ками Рита стъпи на Еверест за 24 път

Опашка за изкачване на Еверест
Опашка за изкачване на Еверест / NIRMAL PURJA/ELITE HIMALAYAN ADVENTURE

Хималайската държава е критикувана, че позволява на твърде много катерачи, част от които неопитни, да се отправят към най-високата точка на света. Поради големия брой желаещи да покорят Еверест, може да се стигне до опасно струпване на хора, особено в участъка, наречен Стъпката на Хилари, точно под върха. Такъв е случаят от 2019 г., когато девет изтощени алпинисти загиват близо до върха, в резултат на образувалата се опашка от катерещи се и слизащи.

Вижте: Преходите в Непал вече само с водач

Непал е страна, силно зависима от катеренето, трекинга и туризма. Според данни от непалските правителствени власти тази година от катеренето в държавната хазна са влезли 5,8 млн. долара, като 5 милиона от тях са от Еверест.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.