На 16 май 2018 г. е прекратено издирването на Боян Петров

Българският алпинист остава завинаги при своята голяма любов – планината

0
 

Сподели

Shares
Боян Петров; Фотография: Тихомир Рачев
Боян Петров; Фотография: Тихомир Рачев

На единадесетия ден от началото на търсенето на изчезналия под хималайския връх Шиша Пангма български алпинист Боян Петров е обявен краят на операцията. Това се случва на 16 май 2018 г. При последния оглед от хеликоптер по маршрута между базовия и най-високия лагер под връх Шиша Пангма не са открити следи от алпиниста. Така Боян Петров остава завинаги при своята голяма любов – планината.

На 6 май 2018 г. в посолството на Република България в Пекин постъпва информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

Вижте: Кой е Боян Петров – портрет на алпиниста

Боян е част от експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (един унгарец, петима италианци и четирима водачи непалци). Според получената информация, липсата му е била забелязана в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го търсят.

Боян Петров
Боян Петров

Сутринта на 6 май, на 7350 м надморска височина, са открити палатката му и спалният чувал. Поради внезапното влошаване на метеорологичните условия в района, тримата търсачи временно прекратяват акцията по издирването на Боян.

Вижте: Часовникът на Боян Петров се върна при семейството му

Заради лошото време едва на 12 май спасителни хеликоптери успяват да направят първи полети над Шиша Пангма. В същия ден два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти достигат до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина. На следващия ден китайската група достига на 10 метра от самия връх, а на връщане в близост до Лагер 3 открива инсулин и инсулиновата помпа на Боян. Оттогава до 16 май времето отново не позволява полети с хеликоптер.

Шиша Пангма
Снимка: summitpost.org

Сутринта на 16-и е осъществен дълъг полет, продължил час и половина. За съжаление не попадат на никаква следа. Краят на издирването на Боян Петров е обявен от Кирил Петков, негов приятел и член на екипа, който участва в акцията заедно с Петко Петков.

Вижте: Боян Петров за това как се създават мечтите

Боян не беше намерен. Но това, което е невероятно, е, че създадохме прецедент как три страни могат да работят заедно. За всички алпинисти, които имат проблеми от тук нататък, правителствата на Китай и Непал вече нямат граница. Боян създаде този прецедент, който се надяваме, че ще спасява човешки животи в бъдеще и аз искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си. С това ние обявяваме търсенето за прекратено. Боян е легенда! Всички българи – благодаря ви! Това е краят,

– казва още Петков.

Вижте още:

Боян Петров изкачи и Анапурна
Боян Петров пострада при катастрофа в Кресненското дефиле
Боян Петров стъпи и на Макалу
Боян Петров За Пирин
Боян Петров и първите 7х8000
8х8000 за Боян Петров

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.