Ботевата алпиниада – състезателни страсти и атмосфера на приятелство

С включването на много спортни катерачи в спорт-трад маршрутите

0
 

Сподели

Shares
Ботевата алпиниада – състезателни страсти и атмосфера на приятелство
Ботевата алпиниада – състезателни страсти и атмосфера на приятелство

14 поредни години клуб за екстремни спортове „Вратица“ събира катерачната общност на Ботева aлпиниада на Врачанските скали. В празничните дни от 5 до 7 май се включиха над 60 човека и 30 свръзки – двойно повече от миналата година. 13 клуба от цялата страна отбелязаха присъствието си. Забележителният ръст на участие в Алпиниадата, която е със статут на държавно първенство, се дължи на примамливите награди, осигурени от спонсорите и на личните усилия на организаторите.

Най-малката участничка беше на 12 години – Никол. Отбеляза се чуждестранно участие в една от свръзките. А Александър Бонов екипира уникален хайлайн над Вратцата, който даде възможност на катерачи и публика да се пострахуват по един малко по-различен, въздушен начин.

Ботевата алпиниада
Ботевата алпиниада

С какво още се отличаваше тазгодишното издание?

С включването на много спортни катерачи в спорт-трад маршрутите. Тенденция, започнала с новата система на оценяване от преди 4 години. Състезателната страст достигна до степен да се катерят спорт-трад линии с ниво на трудност 7с и борбата за тройката, особено за второ и трето място, беше сериозно оспорвана. За поредна година на 1 място е Станислав Атанасов и Росен Аначков. Свръзка, която изглежда непоклатима от върха. Само 3 маршрута, но какви маршрути! „Шарена сол и топъл хляб“ 7 въжета, 9 (7, А1), „Орловец“ 10 въжета, 8 (6+, A1) и II конгрес на БТС 9 въжета, 8 (6-, А1). Почти всички маршрути на победителите, както и на свръзките на 4 и 5 място, са на Централна стена (ето ви още две имена на маршрути „България 1300“ – 11 въжета или 400 м да си го представите като дължина и Rockland например). Отстрани изглежда нищо работа – само по 2 или 3 маршрута. Но количеството маршрути вече не носи достатъчно точки (през една от годините първите изкатерват 19 маршрута, през друга – просто лесен, но дълъг маршрут). Нивото е вдигнато до най-високото възможно за Врачанските скали. Надявам се състезателният хъс да не е на всяка цена и със стратегии, противоречащи на алпийската етика.

Ботевата алпиниада И още нещо важно. Въпреки участието на топ катерачи, останалите, за които катеренето е повече приключение, наслада и вдъхновение, също се записаха в Алпиниадата и нищо не им попречи да правят изкачвания на останалите масиви. Най-предпочитани си остават маршрутите на секторите Безенги, Урвич, Зъбът, Веслец

Ботевата алпиниада Алпиниадата продължава да е едно от малкото състезания по скално катерене в България. Тя е състезание между катерачни свръзки, като за ограничен период от време (два последователни дни) трябва да покрият няколко критерия:

Техническа трудност
Дължина
Трудност за осигуряване – стил
Популярност в рамките на предходните 3 години
Премиерен маршрут

Ботевата алпиниада – състезателни страсти и атмосфера на приятелство
Ботевата алпиниада – състезателни страсти и атмосфера на приятелство

Духът на срещата

Покрай изразената състезателна част, на която топ катерачи мерят сили по алпийски маршрути, сякаш незабелязан остава момента на самата среща – да видиш познати стари муцуни, да си поговорите край огъня. Да се запознаеш с нови хора, за които катеренето е наслада и създаване на връзка с природата, скалата, пребиваване извън града и прекомерната социалност. Да, заради това и аз поредна година присъствам на Ботевата алпиниада. Да си разкажете истории, да изпиеш „две бири“, както каза един приятел с някой, който не си виждал поне от 3 години.

В събота вечер на 6 май имаше три огъня, на единия от които хората се бяха наредили като на кино – на няколко реда. Атмосфера на споделяне със съмишленици.
Това, с което не може да се примирим, е празнaта сграда на Алпийски дом. Три дни тъжно я подминаваме със сковани сърца – какво ли ще ѝ и ще ни се случи? Защото представете си да изринат поляните от пред нея и около беседките, да направят паркинги, а сградата да стане на 3 етажа, броени без подземен и да се скрие гледката към скалите?!
Не, не искаме да си го представяме.

Ботевата алпиниада В неделя, след приключване на състезателния ден, след като свръзките подадат сами информация какво са изкатерили, спазвайки етиката на алпинистите, организаторите изчисляват точките и обявяват победителите. Благодарение на многобройните спонсори след награждаването организаторите направиха томбола. Мнозина си тръгнаха с подаръци от нея като реверсо, магнезий, тениски и други.

Ботевата алпиниада е атмосфера, пространство и време с приятели, време за изгубване из люляка и храсталаците, които тази година са в изобилие. Пространство някой да метне една установка на Плочата на Безенги или Малката Вратца и да катерят деца, начинаещи, запалянковци. Онзи момент, в който история и настояще общуват помежду си.

Колекция плакати от всички Алпиниади до тук на Красимир Иванов
Колекция плакати от всички Алпиниади до тук на Красимир Иванов (снимка: Красимир Иванов)

Завършвам репортажа със снимка от уникалната колекция плакати от всички Алпиниади до тук на Красимир Иванов

Организаторите изказват сърдечни благодарности на спонсорите, които осигуриха наградния фонд и продължават подкрепата си в осъществяването на това събитие:
Българска федерация по катерене и алпинизъм
Община Враца
Walltopia Climbing Center
Stenata
OUTSIDER Магазин
ChupaClimb
Climbro
Магазин „Вратцата“- гр. Враца

Петрана Петрова
Петрана Петрова

До нови срещи!

Ваш кореспондент и изгубена в люляците,
Петрана Петрова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.