Среща с Давид Романело и цирка Кумбо

0
 

Сподели

Shares

Кумбо е пътуващ из Европа проект, създаден от интернационален колектив от независими артисти. Съчетава основните движещи направления, както и връзките между различните културни особености, като обмен на магията на уличното изкуство, чрез интерактивни игри, изследване на психо- физическия баланс.

Давид Романело

Здравей Давид, ще се представиш ли с две думи?
Здравейте. Аз съм Давид и корените ми са италиански. През последните 10 години прекарах повечето от времето си в пътуване по света, търсейки себе си, опитвайки се да прочета знаците на съдбата, показващи непознатото зад неочакваните огледала, приемайки всекидневната промяна като главен източник на енергия, да разбера безкрайните уроци от “упътването на живота” напред към вселенското разбиране.

Практикуваш ли някакъв спорт?
Жонглирането може да се разгледа като спорт, изискващ дисциплина и постоянство, иначе практикувам каране на балканче из градския трафик понякога.

Как започнаха всички тези пърформанси?
На Венецианския карнавал, срещнах доста артисти от цял свят, които изразяваха чувствата си без граници. Следвайки вълната и работейки с различни хора… така започна.

Какво значи CUMBO?
Поддържай баланса.

CUMBO – Циркът на свободата – Намери ли свободата за себе си?
Някак възможността да създаваш, разтапяйки различни характери, дава свобода чрез запазването на чистата есенция от импровизацията… така или иначе, живеем в мрежова епоха, където е необходимо да бъдем гъвкави и да разбираме думата по различни начини според контекста.
Аз лично вярвам, че всеки човек трябва да намери своя начин да обясни през различните стъпки на човешкото развитие формите, през които се променя тя. Най-голямата сила е да пожелаеш, и ако наистина вярваш в нея, ще се случи, каквото мечтаеш да бъде свободата, докато я изживяваш.

CUMBO

Откога си в България?
Дойдох с Ossibussi – Подвижен проект за изкуство през октомври 2008, след което срещнах екипа на Беглика Фест и реших да остана.

Екипът на Cumbo е международен… как се събрахте като тим?
Пътешественици – улични артисти, които преминават в близост до цирка са винаги добре дошли да се включат, за да обменим опит и да съпреживеем приключението. Колкото до българските желатели да участват, вратата е винаги отворена, за да опитваме различни комбинации с всеки, който споделя това настроение.
Основно се срещнахме в моменти, работейки с програмата EVS & CVS през годините и Фабрика за Идеи, в социални активности, като Деня на Земята и създавайки детски пърформанс, подкрепен от ресторант “Слънце и Луна”.

CUMBO

Cumbo участва в доста фестивали и събития през тази година… какво сте намислили за зимния сезон?
През това лятно турне беше интересно преживяване да съчетаем циркови умения, театрални елементи и жива експериментална музика, заедно с екипа на Попара, скоро след което откриха името Кумборкестра. В момента организираме кампания за двойно събитие:
Кумбо и Кумбия в клуб “Порк Пай” – София на 02.10.2012
Street Theater Fest – Forte Marghera Cultural Space -Венеция 22.10.2012
Ние построяваме мост между Италия и България, чрез фото изложба и видео прожекции на социални акции в училища, улични прояви и фестивали през последните 3 години на Балканите. Търсим стабилна подкрепа за осъществяване на Зимната Мисия: Работилници за изкуства – домове за сираци в югоизточна Азия. Да покрием разходите за материали на работилницата и част от пътните разходи. Да участваме в тяхната образователна програма, носейки модел от алтернативни идеи за активности реализиращи Коледа и карнавални прояви, за да стимулира децата да изучават собствените си корени и легенди през призмата на местния танц и музикални проучвания.

Как ще финансирате проектите?
Ако някой от вас представлява асоциация, фондация или компания, за която би било интересно да участва във финансирането на следващите стъпки на Проект Кумбо – свържете се с нас! Ще се радваме да осигурим нови идеи за по-добра и обща промяна.

Координатите на Давид Романело и цирка Кумбо:
+359889570174
www.cumbo.org
info@cumbo.org

English version of the interview

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.