Мечка се изкатери на Халф Доум в Йосемити!

На върха на гранитната скала са открити доказателства за присъствието на мечка

0
 

Сподели

Shares
Мечка се изкатери на Халф Доум в Йосемити
Кадър от видео на Stephanie Latimer

Един от последните туристи, изкачили Халф Доум, го е направил като е неглижирал в голяма степен правилата за безопасност. По последни сведения е бил с кожено палто и без туристически обувки, и вероятно не е използвал осигурителните въжета.

Рейнджърите на националния парк Йосемити са установили, че черна мечка е изкачвала Халф Доум – един от най-популярните и често изкачвани върхове в Калифорния.

Халф Доум в Йосемити
Халф Доум в Йосемити (снимка: Mike Hsieh, Unsplash)

Приблизително 300 до 500 черни мечки живеят в Йосемити и се хранят с растения, горски плодове и насекоми. Съобщението за мечката – турист бе направено във фейсбук страницата на парка по-рано този месец. В него се уточнява:

Мечките от Йосемити са отлични катерачи и могат лесно да се справят с ъгъл от 46 градуса – нямат нужда от въжета!

Експертите не могат да кажат защо черна мечка би била на върха, но очевидно имат неоспоримо доказателство. Изкачването на Халф Доум е изключително рисковано и за да го направите, трябва да сте в добра физическа форма – преходът е 25 км и обичайно отнема около 12 часа. Особено мъчителни са последните 120 метра, които са подсигурени с въжета.

Въпреки това дестинацията е толкова популярна, че са необходими резервации. Очевидно обаче местните обитатели се ползват с предимство, защото на изходната точка не е запазено свидетелство от присъствието на мечката, за разлика от това на финалната точка.

Вижте: По три тура в Йосемити за по-малко от денонощие

Стив Сиърлс, специалист по дивата природа, който е прекарал десетилетия в работа с мечки, споделя, че е чувал други случаи за поява на черни мечки на изненадващи места, включително Малибу и пустинята Мохаве – но никога на Халф Доум. Той предполага, че мечката може да се скита в Халф Доум, за да разшири своя периметър или да търси възможности за чифтосване.

Според вицепрезидента на зоологическата градина в Оукланд, Колийн Кинзли, пък мечката може да е последвала миризмата на животно или просто да се е скитала там от любопитство. Вероятно е и причината да е, че е помирисала храна, тъй като в момента черните мечки се опитват да изядат колкото се може повече калории в подготовка за зимен сън.

Вижте: Планински бегач беше убит от мечка в Северна Италия

Черна мечка
Черна мечка (снимка: Pete Nuij, Unsplash)

Експерти съобщават, че е обичайно черни мечки да бъдат срещани над границата на горския пояс. „Много, много пъти в кариерата си съм виждал мечка, следи от мечка, изпражнения от мечка, над границата на дърветата, където условията не са подходящи за тях, но те са там горе и се разхождат наоколо, проверяват района“, казва Сиърлс.

В публикацията си Националният парк Йосемити напомня на посетителите да бъдат внимателни за среща с мечки навсякъде в парка и да държат добре затворени в контейнер всички предмети, изпускащи миризма, включително храна и слънцезащитен крем.

Научете повече за Халф Доум: Руска рулетка: 5 от най-опасните дестинации на планетата

Обичайно е черните мечки да са близо до пътеки, дори ако никой не ги вижда. Те са майстори в това да се възползват от сенките, посочват специалисти. Данни сочат, че за последната 1 година в Йосемити мечките са осъществили набези над имущество 10 пъти или с 83% повече в сравнение с миналата година.

Службата на парка предупреждава посетителите да спазват дистанция от мечките в слабо посещаваните от хора райони. Там, където има повече посетители пък, трябва да стоят на земята (а не на дърветата), да вдигат ръце и да издават силни звуци, за да изплашат мечката. Никой никога не е бил убит или сериозно ранен от черна мечка Йосемити, според парка.

Не е тайна, че мечките са добри катерачи. Може да се уверите от видеото:

А за финал ние ви споделяме любимата си максима, когато стане дума за срещи с мечки:

„If it’s black, fight back. If it’s brown stay down. If it’s white, say good night.“

* * *

Гранитният купол Халф Доум (означава половин купол), издигащ се на 1444 метра над долината, се намира в източния край на Национален парк „Йосемити“, Калифорния. Наречен е така заради разпознаваемата си форма – от едната страна скалата е плоска, а от другите страни има заоблената форма на купол, сякаш разрязан вертикално през средата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.