Kajka 35 нa Fjällräven: Интелигентната раница за комфортни преходи

Заглавието е плод на нашия опит от пролетния ни тест драйв

0
 

Сподели

Shares
Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Когато говорим за преходи, по-различни от ванила разходки из алейките в парка, един от важните елементи на екипировката, който винаги носим със себе си, е раницата. Независимо дали става дума за по-лек еднодневен трекинг или многодневни хайкинг експедиции, раницата много повече, дори от палатката, е нашият подвижен дом, бидейки тя пространството, в което съхраняваме цялата си “покъщнина” по време на странстванията ни сред природата. 

Изпълнявайки отговорната роля да събира на едно място енергийните ни запаси, дрехите и различните инструменти, докато почти постоянно е прикачена за гърба ни, раницата трябва да отговаря на три основни критерия – ергономичност, функционалност и устойчивост на външни влияния. За да не ни болят гърбините и да не ни се повреди багажът.

Новото предложение на шведската лисица Fjallraven – Kajka 35 е точно това и малко отгоре!

ФОРМАТА

Както личи от името Kajka е 35-литрова раница с кръстен колан и дървена рамка от FSC-сертифицирана брезова дървесина, предназначена за еднодневни до неколкодневни преходи. 

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Първото нещо, което ни направи впечатление, когато взехме раницата за тест драйв, са изчистените ѝ линии. Kajka 35 е висока 60 см, ширината ѝ е 34 см, а дълбочината 20 см, като дори напълнена до краен предел тя запазва форма на почти идеален паралелепипед, ако не броим двата странични джоба в долния край. Тази форма едва ли има голямо значение по време на преход, но се оказа особено полезна когато подреждахме багажа в колата. За разлика от другите раници с балоноподобен вид, Kajka буквално “заспа” в багажника, без да оставя неизползвано празно пространство около нея. Прииска ни се всичките ни раници да бяха от този модел и да си ги наредим като кутии една до друга!

Освен самата кройка, за компактните форми на раницата се грижат и два надлъжни колана, четири напречни и един за горния капак, които обират луфта по височина и по ширина. Реално дори средно пълна Kajka 35 позволява да бъде така регулирана, че да държи товара стабилно прихванат и да не му позволява да се лашка насам-натам.

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

 

ЕКСТЕРИОРНАТА ТОВАРОНОСИМОСТ

Макар вътрешният обем да е 35 литра, раницата е така проектирана, че лесно позволява прикачването на допълнителен багаж по удобен за вас начин, според вида на екипировката и собствената ви креативност. 

Освен за регулиране на обема, споменатите по-горе пристягащи колани дават възможност чрез тях да закрепите различни извънбордови товари като шалтета, спални чували или палатка. Също така от Fjallraven предлагат два допълнителни модулни джоба (купуват се отделно), които се монтират за страничните ремъци и увеличават полезния обем. 

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Това обаче не е целият екстериорен потенциал на Kajka 35. Моделът е с две ленти за прикрепяне на щеки или друго подобно по форма имущество. Те са снабдени с велкро, свалят се лесно и позволяват разполагането им както от едната, така и от двете страни по цялата дължина на раницата, в специално предвидени за целта държачи или навсякъде другаде по ваше усмотрение. 

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Също така за привързване или закачане на допълнителен товар раницата разполага и с четири малки и две големи текстилни “ушета”, както и с два раздуващи се странични джоба тип “карго” с ластично пристягане. Джобовете са, може би, едни от най-големите сред подобните модели раници и определено побират доволен набор от обемисти предмети, включително буркан с кисели краставички, който артиса от предната вечер.  

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Благините продължават с кръстния колан, също снабден с малко джобче с цип, което върши идеална работа да напъхате в него известно количество оперативна джобна сума пари, докато портфейлът ви, с всички важни карти и документи, е прибран на сигурно във вътрешността на раницата. 

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

И за капак – да се спрем на горния капак, който представлява отделна обособена част на изречението “Kajka 35 на Fjallraven е най-яката раница!”. Защото освен, че се регулира така, че между него и раницата да прикрепите допълнителен външен товар, например торба с мръсни дрехи, той изобщо може да бъде свален от основния корпус и да заживее собствен живот като малка чантичка за кръст, с любезното съдействие на допълнителен колан, закачен на специален държач във вътрешния му джоб.

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов
Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Изненадите обаче продължават – капакът разполага с още два джоба – горен, подходящ за дребни предмети и документи, и основният, който се отципва до половината на размера си, за да можете удобно да приберете предмети като походната ви аптечка. В този джоб ви очаква и симпатична торбичка с логото на  Fjallraven , която при разгъване се превръща в секси дъждобран за раница. Както казахме, “Kajka 35 е най-яката раница!”

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

ИНТЕРИОРНАТА ТОВАРОВМЕСТИМОСТ

Ако не броим страничните джобчета и горния капак, Kajka 35 е еднокамерна раница с горно пълнене и голям преден цип, който се плъзга лесно, без да запъва по завоите, по цялата лицева страна, улесняващ достъпа до багажа. Това решение на пръв поглед изглежда малко необичайно, но когато си набуташ сухите чорапи най-отдолу, а никой няма намерение да те чака да си изсипеш навън и прибереш обратно целия багаж, с искрен плам благодариш на шведските дизайнери, създали толкова интелигентен продукт!

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Освен с лесния достъп, интериорът на раницата е обзаведен с ластичен джоб, прикрепен към гърба, който може да се използва както за отделяне на специфичен багаж, така и за поставяне на кемъл бег, за който е предвидено и ремъче с катарама за закачане. Отзад на откопчаващата се стена пък е разположен мрежест джоб, подходящ за портфейл и други ценности. На същото място ще откриете и две ленти за нареждане на предмети с щипки, например ножче или химикалка. Лентите всъщност са част от напречните пристягащи колани и тук за пореден път изпъква блестящата инженерна мисъл, създала този своеобразен лентов екзоскелет, който поддържа формата, но и заздравява конструкцията на цялата раница. 

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

ВИЗИЯТА

Kajka 35 се предлага в две разновидности, наречени “S/M” и “M/L”, които подсказват, че раницата търпи напасване върху различни по размер гърбове. На нас ни се падна да тестваме варианта “S/M”, a основният тестови гръб си беше завършен XL и въпреки това не срещна никакви пречки с ергономията. Буквално всяко ремъче позволява да бъде регулирано според нуждите, като това особено важи за самара, който може да варира доволно много по височина. Самото регулиране става лесно – изваждате дървените рамки от местата им и залепяте поддържащото велкро (държи много здраво) на подложката за гърба на желаната позиция. За улеснение Fjallraven са се постарали да сложат сантиметрови маркери. Подобна регулация е полезна не само за напасване по размера на тялото ви, но и при пренасяне на по-специфични товари или когато искате да имате контрол върху центъра на тежестта, например да я свалите една идея по-ниско, ако карате велосипед. 

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Посредством презрамките, кръстния колан и гръдния ремък (снабден и с интегрирана в катарамата свирка за спешни случаи) раницата приляга удобно към тялото като стои стегнато без да притиска или да ограничава движенията. Самарът разпределя добре тежестта по гърба и дори след дълго носене тялото не чувства умора. Единствено по отношение на вентилацията има какво още да се желае – контактната част на самара е изработена от стандартната вентилираща пяна с мрежа, която всички знаем е “not great, not terrible”. Хубавото в случая е, че за разлика от другите подобни раници, тук заради регулиращия се самар, се получава промеждутък между кръстния колан и възглавницата за гърба, откъдето свеж въздух все пак влиза и класира модела една позиция по-нагоре във вентилационната класация. Друго нещо, на което трябва да се обърне внимание, е, че въпреки олекотените дървени греди, раницата тежи 2100 гр. – една идея повече от стандартното в тази категория, но ако не сте от прецизни майстори на спорта, за които всеки грам е от значение, едва ли ще обърнете внимание на фона на останалите благини. 

МАТЕРИАЛИТЕ

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Основният материал, от който е направена раницата Kajka 35, е доказалият се с други продукти на Fjallraven – Vinylon F. Това е материя от синтетично влакно, разновидност на винилона, устойчива на външни влияния и притежаваща относителна влагоустойчивост, също така удобна за почистване. Още при първи допир прави впечатление колко плътен и здрав е този материал. Фактът, че по някакъв начин напомня раниците от Cordura, също буди доверие. Това, което можем да кажем със сигурност, е, че в гора с чилии a.k.a. драки (ония храстовидни дървета със сплесканите плодове и гадните бодили) връхчетата на боцкелите издават един жален звук на безсилие, докато се търкат в раницата, без възможност да се забодат в нея. Е, после остават бели черти от напразните им пенетрационни опити, но с влажен парцал всичко заминава в миналото. 

Следващият по площ материал, използван в направата на раницата е полиамидът, от който е изработена подплатата. При него няма изненади, дебелината му е съобразена с функциите на раницата, така че се очаква дълъг експлоатационен живот. 

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

Най-абстрактното нещо в Kajka 35 определено са дървените гредички на самара. Изработени са от брезова дървесина, като всяка летва е направена от три слепени ленти, леко извити в краищата, финално третирани с ленено масло. По този начин се осигурява здравината и еластичността на гредичките. Освен, че олекотяват конструкцията, те са и дизайнерският щрих в раницата, който ѝ придава индивидуалност. Запознатите с творчеството на Fjallraven, знаят, че компанията провежда засилена природосъобразна политика и навсякъде, където е възможно използват материали от естествен произход или рециклирани такива, затова брезовият елемент не е никаква изненада.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Раницата Fjallraven Kajka 35 определено е продукт, който заслужава внимание. Удобна, здрава и с красив дизайн, тя е чудесен избор за кратки и по-продължителни преходи. Възможността да побере голямо количество “извънбордов” багаж ви позволява да използвате само нея като основна раница, която да пренесе цялата ви екипировка до базовия лагер, откъдето да я оборудвате само с нужните за конкретния тур неща. С лесния достъп до всяка част на багажа и пълната регулируемост на всеки ремък, смело можем да твърдим, че Kajka е един изключително интелигентно измислен продукт, който ще ви служи вярно, и най-вече удобно, дълго време.

Fjallraven Kajka 35 / снимка: Христо Узунов

СПЕЦИФИКАЦИИ

Височина: 60 ​​см.
Ширина: 34 см.
Дълбочина: 20 см.
Обем: 35 л
Тегло: 2150 гр

Система за носене: Регулируема, Подплатен заден панел, Дървена рамка
Гръден ремък: Да
Колан за кръста: Да
Регулируема дължина на гърба: Да

Брой джобове: 9
Джобове: Вътрешен мрежест, Вътрешно отделение, Отворени разширяеми странични джобове, Вътрешен джоб с цип, Външни джобове с цип
Горен капак: Подвижен, сваляем
Горен отвор: Да
Преден отвор: Да
Съвместима със система за хидратация: Да
Включен дъждобран: Да

Открийте раницата Kajka 35, както и останалите продукти на Fjällräven, в магазина на марката в The Mall, ниво Партер или на www.fjallraven-shop.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.