Sky Pool: Прозрачният басейн 10 етажа над Лондон

Той е напълно прозрачен и свързва две десететажни сгради в Лондон

0
 

Сподели

Shares
Sky pool
Sky pool, снимка: Eecoworld Ballymore

Амбициозно инженерингово решение събира погледите на изненаданите туристи в британската столица. „Sky Pool“ е плувен басейн в луксозния жилищен комплекс Embassy Gardens в района Nine Elms в югозападен Лондон. Той е окачен на 35 м над земята и образува мост между две десететажни жилищни сгради.

Цялата дължина на басейна е 25 метра, а висящата част е 14 метра. Събира 375 куб. м вода, нивото, на която е 1,20 м. Едновременно в него могат да се потопят 19 човека. Изцяло прозрачен и дава усещане на плуващите, че се носят във въздуха над Лондон. До идеята се стигнало, тъй като площта на покрива не била достатъчно голяма, за да побере басейн.

Вижте: Първият в света „Sky pool“ ще отвори през пролетта в Лондон

Sky pool
Sky pool, снимка: Eecoworld Ballymore

Този висящ във въздуха басейн е изграден от акрилни панели и стомана – конструкция, тежаща 50 тона. Страничните панели са дебели 20 см, а тези на основата са 30-сантиметрови. Стените на басейна са високи 3 метра, а нивото на водата в него е 1,20 м. Цялостната конструкция е произведена в Съединените щати и е отнело три седмици, за да бъде транспортирана до Лондон.

Плуващите в басейна не могат да видят какво се случва на тротоара, на 35 м под тях,  освен ако не се гмурнат с очила до дъното на басейна. Страничните наблюдатели обаче виждат плуващите фигури и често могат да бъдат забелязани да правят снимки на архитектурното чудо.

С плановете за неговото изграждане ви запознаваме тук!

Sky pool
Sky pool / Снимка: Embassy Gardens

Ако вече си представяте как плувате вътре, за съжаление ще трябва да ви разочароваме. Уви, той не е достъпен за обикновени хора и още след като става реалност, си печели и критики. Мнозина го определят като емблематичен за икономическите неравенства в Лондон.

Вижте: Топлес плувкини – в Берлин вече е позволено

Изграждането на Sky Pool е струвало 12 милиона долара, а удоволствието да се поддържа този басейн изисква 326 хиляди долара годишно само за отопление. Освен, че е частен и недостъпен за простосмъртни, басейнът може да се ползва само от членове на специалния EG:le Club, в който членуват собственици на жилища в Embassy Gardens.

Sky pool
Sky pool / снимка: Mark Conroy The London Expert Guide

„Бижу на място, видно за всички, но недостъпно за (почти) всички“, така описва разточителното удоволствие Кристън Капс в статия за Bloomberg News. Архитектурният критик Оливър Уейнрайт пък е по-краен, като го нарича: „Фантастичен аквариум, с плуващи вътре богати хора, които ние останалите да зяпаме отдолу“.

Все пак не може да се отрече значителният напредък в технологиите. И ако се върнем на казаното в аванс от директора на Ballymore Group, Шон Мълрян, че като строители тяхната цел е да преодолеят границите на възможностите на строителството и инженеринга, те явно добре са се справили. „Sky Pool“ е нещо, което никога преди не е правено.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.