Хижа „Яворов“

В комплекса има две хижи - нова и стара

0
 

Сподели

Shares
Хижа "Яворов"
Хижа „Яворов“ / снимка: Миглена Стоилова

Хижа „Яворов“ е разположена в Северен Пирин, местността Поляните, на левия бряг на р. Разложки Суходол, на 1718 м н. в. Координати GPS: 41.824 879ºN 23.379 206ºЕ. Хижата е пункт от маршрута Е-4.

Комплексът се състои от две сгради – нова и стара хижа. Новата хижа е с капацитет от 70 места, в стаи със самостоятелни и етажни санитарни възли и бани, локално отопление, ресторант, бюфет, туристическа столова. Разполага с интернет, площадка за инвалиди. Осигурява се и превоз за багаж на туристите.

Хижа Яворов
Хижа „Яворов“ /снимка: tripsjournal.com

Хижа Яворов – стара – капацитет 21 места, общи вътрешни санитарни възли и бани. Има собствена туристическа лятна столова и кухня.

През летните месеци може да седнете отвън на широката тераса, от която се открива красива гледка към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците).

Хижа "Яворов"
Хижа „Яворов“ / снимка: Мария Дамянова

Изходен пункт: Разлог – 16 км по асфалтово шосе и почвен път (4 ч.). Най-лесно е ако тръгнете от местността Бетоловото, разположена югозападно от град Разлог. От пътя Симитли – Банско има разклон с табела, означаваща завоя за Бетоловото. Маркираната с жълта маркировка пътека за хижата започва при информационните табели на НП “Пирин”, вляво от шосето след входа на „Пирин голф”.  Маршрутът е добре маркиран, няма опасност от изгубване и макар на места изкачването да е стръмно, преходът не е труден. Разстоянието се изминава за малко повече от час.

Вижте: СТАРИТЕ И НОВИТЕ ХИЖИ: хижа Яворов

Съседни туристически обекти:
– Хайдушката чешма – 0.40 ч.
– Яворова поляна – 1.00ч.
– х. Вихрен /през вр. Вихрен/ – 10.00 ч.
– х. Бъндерица – 8.00 ч.
– заслон Кончето – 4.30 ч.
– х. Предел – 5.30 ч.
Пътеките са маркирани.

Стопанин: ТД „Пирин” – Разлог

За контакти: 0896 688 414; 0886 11 66 09; 0896 688 413

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.