Хижа „Момчил Юнак“

Хижата се намира в Западните Родопи, в Преспанския дял на планината

0
 

Сподели

Shares
Хижа "Момчил юнак"
Хижа „Момчил юнак“ (снимка: Фейсбук страница на хижата)

„Момчил юнак“ е туристическа хижа в Западните Родопи, намира се в Преспанския дял на планината. Разположена е на 1680 м н.в., на около 15 км североизточно от с. Момчиловци. Тя е по протежение на европейски туристически маршрут E8. GPS: 41.700442ºN 24.805256ºE

Основната сграда е построена през 1940 г. Комплексът се състои от една двуетажна сграда с 20 легла – хижата е водоснабдена и електрифицирана, с вътрешни санитарни възли. Отоплява се с твърдо гориво и с ток. В комплекса има и 4 дървени бунгала с  по 8 легла с вътрешни санитарни възли и бани. Има място за паркинг. Разполага с туристическа кухня и столова.

Вижте: Родопите: Да преживееш планината на кон

Аржентинска пица с манатарки на BBQ
Аржентинска пица с манатарки на BBQ (снимка: Фейсбук страница на хижата)

В хижата ще опитате автентична кухня. Както казват от младото семейство хижари Николета от Момчиловци и Уриел от Аржентина:

„Тук сме, защото ценим природата, пазим я и живеем в синхрон с нея, ако и вие се кефите на това, елате да починете при нас“

През зимата хижата е много подходящ изходен пункт за редица зимни забавления. Съвсем близо е спортен център Картола, където можете да покарате ски/сноуборд с влек. В зоната е изграденa и красива дървена къща „Еко Рай Картола“, която е уникален център за ски и сноуборд обучение на деца още от 3 годишна възраст.

Хижа "Момчил юнак"
Хижа „Момчил юнак“ (снимка: Фейсбук страница на хижата)

За хората, които не обичат големите зимни курорти, а предпочитат алтернативни форми на туризъм, подобни туристически зони в Родопите предлагат много: магически гледки, чудесни и безопасни възможности за зимни разходки, ски/сноуборд преходи, трекинг, снегоходки, конна езда и детски шейни.

Изходни пунктове:

Съседни обекти: х. Студенец – 4.30 ч.; х. Пашалийца – 7.30 ч.; х. Преспа – 2.30 ч.; х. Свобода – 4.15 ч.; вр. Рожен – 3 км.

Хижа "Момчил юнак"
Хижа „Момчил юнак“ (снимка: Фейсбук страница на хижата)

Контакти:

Телефон: 0888 111 782

e-mail: karlak_tourist@abv.bg, reservations@momchil-yunak.com

Фейсбук: https://www.facebook.com/MomchilYunakhut/?locale=bg_BG

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.