Чудото на Анапурна: Индийският алпинист е намерен жив в пукнатината след три дни

Господин Динев прекратява експедицията си поради влошено здравословно състояние

0
 

Сподели

Shares
Анураг Малу
Анураг Малу / снимка: The Himalayan Times

Въпреки нищожните шансове тази сутрин спасителите са намерили Анураг Малу жив. Удивително е, че индийският алпинист е прекарал три дни в пукнатина под лагер 3 на Анапурна. Малу е изваден в критично състояние с хеликоптер.

В същото време стана ясно, че Господин Динев прекратява участието си в експедицията, поради влошено здравословно състояние. Преди дни на българския алпинист се наложи да слезе надолу, за да търси изпуснат багаж, а след това и да изчака в Базовия лагер развоя на ситуацията със спасителната акция. В това време обаче неговото състояние се е влошило и се налага да постъпи в болница. По информация на БНР в момента той е в добро състояние, но е принуден да прекрати експедицията си, която включваше планове за още два осемхилядника – Дхаулагири и Макалу.

Анапурна, районът с много цепнатини между лагер 3 и лагер 1
Участък на Анапурна между лагери 3 и 1, силно напукан – районът, където е паднал Малу / Снимка: ASC360

Спасяването на 34-годишния Анураг Малу е било забележително. Според Пратек Гупта от застрахователната компания ASC360, малък екип се е приближил до едно от най-опасните места в планината при все по-влошаващо се време. Тази зона на ледени цепнатини, намираща се на 5600-6000 м н.в. е постоянно помитана от лавини. Именно там се е случила евакуацията на Малу от цепнатина с размери около 100-300 метра (докладите варират).

Вижте: С тракер по стъпките на Господин Динев към трите осемхилядника в Хималаите (обновена)

Подробностите остават ограничени, но предварителните доклади сочат, че спасителният екип е включвал деветима шерпи и опитните полски алпинисти Адам Биелецки и Мариуш Хатала, които са били в района, опитвайки се да отворят нов маршрут по северозападната стена на Анапурна.

Според Гупта, който е бил в радиовръзка със спасителите, трима непалци и един полски алпинист са се спуснали в пукнатината и са открили, че Малу показва някакви признаци на живот. След това останалата част от екипа на шерпите го последва, извличайки с тях пострадалия алпинист.

Хеликоптерите е трябвало да работят на предела си поради лошото време. Полетът до Катманду не е бил опция, така че те първоначално транспортират Малу до болница Манипал в Похкара. След това е бил преместен в болница в Катманду.

Амит Чоудхури, член на борда на UIAA – международната федерация по алпинизъм и катерене със седалище в Швейцария – заяви пред BBC, че е възможно алпинисти да оцелеят, след като са паднали в пукнатина.

„Пукнатината е по-топла и добре защитена от вятъра. Така че, ако не е бил тежко ранен, не е необичайно да е оцелял в цепнатина“, казва той.

Вижте: Българският алпинист Господин Динев се отправя към 3 осемхилядника

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.