Виктория Гончева споделя за своя опит с продуктите на SMITH

Вече 4 години тя се доверява на марката и нейните продукти за протекция

0
 

Сподели

Shares
Виктория Гончева
Виктория Гончева (снимка: @rickshubert)

Тя е слънчево младо момиче. Усмивката и грацията, която излъчва, лесно могат да ви подведат. Виктория Гончева е на 22 години и… не се занимава с балет, а с планинско колоездене. В този труден спорт е вече от 8 години, а сред постиженията ѝ са медали от световни и европейски купи и първенства.
Вики е второ поколение спортист, с родители алпийски скиори. Тя също може да кара по снежните писти, но „намира своето“ другаде – когато е по пътеките, на две колела.

Нейна основна дисциплина е Спускането, докато Ендуро и Крос кънтри практикува повече с цел тренировка. Признава, че напоследък с любопитство се впуска в крос кънтри, като дори се е класирала четвърта генерално на Търново ултра. „За мен е голям успех, защото има голяма разлика между това да спускаш три минути и да караш няколко часа“, споделя ни Вики. В духа на новите предизвикателства тя е решила да опита и бягане. Ще я видим на старта на 14-километровата дистанция на Маратон Каланджа през май.

Това обаче не е всичко – Вики учи Инженерна химия и работи. Макар да ни се иска да я попитаме как намира време за всичко това, ще отложим отговорите за друг път, а днес ще я помолим да ни разкаже повече за екипировката, която използва за протекция.

Продуктите с марка SMITH
Снимка: SMITH

Разбрахме, че си се доверила на продуктите с марка SMITH и ги ползваш вече 4 години. Като цяло какво можеш да ни кажеш за тях?

Използвала съм всички продукти на SMITH за протекция: слънчеви очила, маски и каски както за колело, така и за ски. Любимите ми модели маски са Squad XL за колоездене и 4D за ски. Харесва ми това, че може да си избираш между различни размери. Тъй като моето лице е по-малко и повечето маски, които са на други брандове, са с един фит и не са ми удобни при каране. Любимите ми очила за крос кънтри са Wildcat и Bobcat.

Вижте: Smith Optics: от очила, сглобени със зъболекарски инструменти в кухнята, до лидерска позиция на пазара

Зимна каска използвам SMITH Vantage с Mips и общо взето цялото ми семейство вече кара със SMITH. Използваме различни каски, защото всеки има различна форма на главата и му пасва различна каска, а SMITH имат такива, които пасват на ризлични типове лице – нещо, което е много важно – как каската приляга на самата глава, защото при падане това е нещото, което те пази от камшичния удар и от сътресение.

Хубавото при каските и маските на SMITH е, че носейки ги в комплект, дават възможност за пълна интеграция. Самите отвори на каската и маската съвпадат напълно, независимо кой модел каска и маска изберем. По този начин се избягват неудобства, като това на челото да имаш отвор и да ти е студено (през зимата) и да се замъглява маската. В случая със SMITH въздухът циркулира идеално. Това е голямо предимство, защото при други брандове, дори да носим една и също маска и каска, може да има замъгляване.

Продуктите с марка SMITH
Снимка: SMITH

Очила и маски

Какви очила и маски използваш при колоездене?

Крос кънтри карам предимно с очила Wildcat, защото имат по-широк фит и ми пазят повече очите. Имам и по-голяма видимост, заради по-голямата плака. Освен това в комплекта имат втора, безцветна плака за лошо време. Това също е предимство, защото повечето очила за крос кънтри, не идват с втора плака.

За спускане използвам маска Squad. Маските на SMITH също идват в комплект с втора плака, като различните модели са с различно затъмнение на плаката, т.е. освен цвят, можем да си изберем и колко пропускливост да има. Това е изключително важно, тъй като, когато се кара спускане, в гората има чести резки промени на осветеността – и за самото око е трудно да се адаптира към тази рязка промяна. Затова много държа плаките ми да са качествени и точно тази ChromaPop технология ми осигурява по-отчетливо възприемане на променения терен – по-лесно е за окото.

ChromaPop покритие има почти всяка плака на SMITH, вече някои са с по-зеленикав оттенък, други са с по-червен, много зависи от цвета на очите. Персонално е. Важно е, че има избор и то доста голям. За хора с по-сензитивно око може да се избере по-светла плака или безцветна.

За ендуро отново използвам Wildcat или Squad. Ако е по-леко трасето, карам с каска, която не е фул фейс и ползвам Wildcat очилата. А когато съм с фул фейс каска, винаги карам със Squad.

Продуктите с марка SMITH
Снимка: SMITH

Открила ли си недостатъци при очилата и маските за колоездене?

Недостатък, според мен, е, че малко по-трудно се сменят плаките на летните маски. Те пак са лесни за смяна, в сравнение с други брандове, но просто не са с магнитната технология, която се прилага при зимните маски. Така е, защото няма толкова голямо търсене за такъв тип маски за планинско колоездене, а това отделно ще оскъпи много самата маска. Очилата за колоездене имат модели с магнитни плаки, но маските за спускане и ендуро нямат.

Какви предимства би посочила за очилата и маските?

Едно от тях, е че имат гаранция от две години. Случвало се е да се повредят ластик или силиконова лента и няма проблем за подмяна, което при други брандове не се случва.

Това, което ми харесва в очилата, е, че са много стилни и не ги нося единствено като карам колело. Нося си ги навсякъде, особено Bobсat, които са по-малки – с тях съм навсякъде.

Продуктите с марка SMITH
Снимка: SMITH

Не мога да не отлича готините дизайни, а също и това, че имат много яки колаборации с атлети, което лично много ме кефи. Всеки си има фаворит, дали в летните или в зимните спортове, и като видиш колаборация с бранда, който носиш, някак това носи удовлетворение.

Вижте: SMITH: очила и каски от друго измерение

Аз много харесвам маската на Iago Garay и карам вече втора година с нея. Той е колоездач, вече не се състезава, но има готин канал и генерира хубаво съдържание в социалните мрежи, и е добър пример за подражание. При зимните маски тази година излиза колаборация с асоциацията High Fives, която подпомага бивши атлети, с някакъв процент инвалидност заради спорта. Така че определена сума от цената на всяка маска, която се закупи, ще се дарява на тази асоциация.

Продуктите с марка SMITH
Снимка: SMITH

Каските

С какви каски караш ти?

Спускам със SMITH Session, тя е трейл ендуро каска. Имам Mainline 1 – фул фейс каската, с нея карам ендуро. Всичките ми каски са оборудвани с MIPS и Koroyd технологии. MIPS е технология, която предпазва от камшичните удари, тя се слага вече на почти всички каски на SMITH. Koroyd е сравнително нова технология от тръбички, които абсорбират по-голяма част от силата на евентуален удар.

Като цяло за каските, за мен е важно да имат добър фит. Както споменахме SMITH предлагат наистина доста опции за различна форма на главата. Изключително важно е да има добра защита. За щастие аз досега не съм имала сериозни тежки падания с каски на SMITH, но (при случаи на падане) са успявали доста добре да ме предпазят – не съм имала сътресения, тежки травми.

Ако каската ти мърда и т.н., тя не е удобна за каране, ако пък е тясна, се отбелязва и спира кръвообращението.

Продуктите с марка SMITH
Снимка: SMITH

Какви са за теб основните им предимства?

Мога да отбележа като сериозно предимство, че имат добра вентилация. При тях важи същото, както и за маските. Общо взето SMITH имат една идея и си я спазват не само за зимните продукти, но и за летните, което е чудесно. Зимата, когато е студено, има възможност за затваряне на отворите, а през лятото е топло и ако няма добра вентилация, като цяло се нарушава самият топлообмен. Така че възможността за добра вентилация, която каските SMITH предлагат, е от голяма полза.

Някакъв недостатък можеш ли да посочиш?

На спускане не карам с каска SMITH, тъй като не предлагат модел, който да е достатъчно добре защитен. Те имат много добри каски за всеки друг вид колоездене, но нямат за истински спускачи. Имат фул фейс каска с подбрадник, но тя има едни отвори, които са типични за ендуро каските и за съжаление не предоставя достатъчно голяма защита за по-високи скорости.

Честно казано не мога да направя сравнение с други каски в другите стилове (ендуро и крос кънтри), освен спускане, защото винаги съм си карала със SMITH и никога не съм оставала разочарована от бранда, не само като протекция, но и като дизайн и външен вид.

Виктория Гончева
Виктория Гончева / снимка: BG Downhill Series

В спортно-състезателен план какво ти предстои, над какво се концентрираш?

От две години се състезавам индивидуално, нямам отбор, и това, върху което работим заедно с няколко приятели колоездачи, е, че искаме да създадем наш клуб, който да има малко по-различни идеи от останалите в България. В планинското колоездене има голям дефицит и липса на треньори и тъй като ходя доста често на състезания в други спортове, си давам сметка за това. Фактът, че няма треньор, който да обучи децата, най-малкото на култура на колоездене, се отразява страшно много на целия спорт. Нашият клуб ще бъде ориентиран точно към това, да се създава култура, дисциплина, правилни тренировки и мотивация.

Какво би искала да кажеш на всички, които се занимават с колоездене?

Виждам, че има все повече дечица, които карат колело, което е чудесно, но много от тях карат без каска и това, според мен, е точно заради тази липса на треньори, които да им кажат – носенето на каска е важно. Всеки си има глава на раменете, но наистина имам такъв апел всички – да използват каска, дори да е на различен бранд. Главата е нещо, което трябва да пазим и да ценим, защото една травма може после да се отрази на цялостното ни физическо състояние.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.