Как да изберем обувки за туризъм

0
 

Сподели

Shares

Като за начало – добре е да знаем кога ще използваме обувките. Може да ги разделим на летни и зимни, които са на двете климатични крайности. Подходящи са съответно само за лятото или само за зимата. Имаме опция и да се спрем на нещо, което ще ни върши работа едновременно през пролет, лято и есен – трисезонни обувки.

turisticheski obuvki

Туристическите обувки обикновено са изработени от кожа или текстил, нерядко са комбинация и от двете. Добре е да са подплатени с мембрана (Gore-Tex, SympaTex, eVent и др.). Тя дава възможност на обувката да диша, а и гарантира по-добрата й водоустойчивост.

Текстилът се използва най-вече при изработката на летни и трисезонни обувки. Основен плюс при него е по-ниското му тегло и по-добрата му дишаемост. Като минус може да се посочи фактът, че се поддържа по-трудно от кожата. Текстилът се използва и при направата на зимни обувки, но доста по-рядко – предимно за модели, предназначени за алпинизъм и ледено катерене, където теглото е важен фактор. Най-често срещаните текстилни материи са Cordura и Kevlar. Те са леки, имат изключителна здравина и абразивоустойчивост. Притежават възможността да се импрегнират добре и да гарантират по-висока водоустойчивост.

При обувките от кожа най-често се използва т. нар. омаслен набук. Той минава през различни процеси на обработка, за да може да гарантира здравина и водонепропускливост. Набукът е значително по-износоустойчив от т. нар. лицева кожа. Това е и една от основните причини да бъде предпочитан като материал. Използва се основно при изработката на зимни и трисезонни обувки. Кожата е по-непретенциозна откъм поддръжка и притежава по-добра термоизолация.

Освен материала, от който са изработени обувките, важна е и твърдостта на подметката. При летните обувки тя е по-мека и гъвкава, при трисезонните е полутвърда, а при зимните – от полутвърда до изцяло твърда.

При избора на туристически обувки основно звено е правилният номер, за да бъдат максимално удобни. От основно значение е меренето и ползването с подходящ чорап. За обувки с мембрана се използват вълнени или термочорапи. Бихме ви препоръчали първия вид, защото е от естествен материал и гарантира по-добра терморегулация. Зимните обувки се взимат по-големи – с около 1-1,5 см аванс, докато летните трябва да са с по-малък. При всички положения туристическата обувка никога не се купува напълно точна поради факта, че при слизане кракът се плъзга напред и има опасност от подбиване на пръстите. А и всички знаем, че след няколко часа ходене краката отичат и можем да станем жертва на силен дискомфорт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.