Заслон „Каракачански колиби“

Заслонът се намира в Югозападна Рила, под връх Скачковец

0
 

Сподели

Shares
Заслон "Каракачански колиби"
Заслон „Каракачански колиби“ (снимки: Красимир Кръстев)

Заслон „Каракачански колиби“ се намира в Югозападна Рила, под връх Скачковец, на 1810 м н.в. Той е построен през лятото на 2020 година на мястото на съществуваща преди сграда, със средства, дарени от жители на Бачево и бизнесмени от Разлог.

В заслона могат да спят на едно голямо (общо) легло между 6 и 8 човека. Мястото за спане е застлано с няколко стари юргана, но е добре да си носите свое шалте и спален чувал (от хигиенна гледна точка). В заслона има печка на дърва с фурна, а също и голяма маса с пейка. До заслона тече чешма, която рядко замръзва. Към момента няма данни за наличие на специално изградена тоалетна.

Заслон "Каракачански колиби"
Заслон „Каракачански колиби“ (снимка: Красимир Кръстев)

Помислено е и за закъснелите туристи. Инсталираното соларно осветление го прави лесно забележим в тъмната част на денонощието. Пригоден е и за захранване с генератор, а в самия заслон има прокарана електрическа инсталация и LED осветление.

Вижте: „През 5 планини“: отново на път с Иво и Стенли по Е4 (видео)

От прозореца на заслон „Каракачански колиби“ може да се порадвате на красива панорамна гледка, която обхваща части от Разложкото поле, западните части на Дъбраш, на Велиишко-виденишкия дял на Родопите и част от красивите северни склонове на Пирин. При ясно време в далечината може да се види и лежащата между Пирин и Родопите планина Фалакро (Боздаг).

Заслон "Каракачански колиби"
Заслон „Каракачански колиби“ (снимка: Красимир Кръстев)

Заслон „Каракачански колиби“ се намира в границите на национален парк „Рила“ и достъпът на коли в парка е забранен. Затова не сечете клони или дървета, за да палите печката.

Вижте: Рекорда на Калоян Пейчев по Е4 с късометражен филм (видео)

Заслонът е на около 40-50 минути от Международния туристически маршрут Е4, който преминава от хижа „Македония” към хижа „Предел” и хижа „Яворов”. Покрай него минава и маркирана пътека, която води от село Бачево към основния маршрут Е4 (хваща се на няколко километра от село Бачево, в местността Перивол). Пътеката минава покрай живописна местност, известна като Самовилска градина.

Координати на заслона: 41°57’55.8″N 23°23’31.0″E

/Посочената информация е базирана на публикации на Радо Саров и Яна Йорданова./

Периодично сведения за заслона се публикуват от туристи в следната страница във Фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.