Заслон „Кикиш“

Той е разположен сред красива смесена гора в планината Витоша, под връх Камен дел

1
 

Сподели

Shares
хижа "Кикиш"
Заслон „Кикиш“ (снимка: Васил Лазаров)

Заслон “Кикиш” е разположен сред красива смесена гора в планината Витоша, под връх Камен дел. Намира се на 1430 метра н.в.

Дълго време сградата стои запустяла, а от 2016 година е обновена от Васил Лазаров, който я взима под наем от БТС и я обновява с помощта на приятели и доброволци. Днес заслон „Кикиш“ е уютно място с топла печка и красиво изрисувана столова. Тя е електрифицирана, а водата се налива от изворче близо до постройката. Тоалетната е външна.

В таванското помещение над столовата има 8 места за спане на матраци. Кухнята и спалното помещение работят всяка събота и неделя, а през останалото време столовата е отворена.

хижа "Кикиш"
Заслон „Кикиш“ (снимка: Сергей Дудов)

Пешеходни маршрути до заслон „Кикиш“:

От Златните мостове – 1 час 30 мин през хижа „Момина скала“, а от хижа „Камен дел“ – на 20 мин.

Две пътеки тръгват от паркинга над Драгалевски манастир, където има и спирка на автобус 66. Двете са с различна трудност, но отнемат еднакво време – около час. От квартал Драгалевци (спирка на автобус 64) – около 2 ч., а от кв. Бояна през х. „Камен дел“ – около 2 ч. и 30 мин.

Координати: 42.61896, 23.28246

Телефонът за контакт с хижаря: 0877213163.
email: vasouman [at] yahoo.com.

Ако имате желание да се включите като доброволец, можете да го направите чрез групата във фейсбук на заслон „Кикиш“.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. През 2016 Кикиш и пространството около заслона бяха в окаяно състояние. След много часове труд на хижаря и много доброволци днес положението е съвсем различно. Уют, чистота, вкусна храна ( в почивните дни). Браво на всички, които се трудиха и се трудят там.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.