Заслон „Велийца“

Заслон “Велийца” е построен с доброволен труд, основно на хора от с. Орцево и сдружение "Байкария"

0
 

Сподели

Shares
Заслон „Велийца“
Заслон „Велийца“ / снимка: Станислав Ганев, Twitter

Заслон “Велийца” се намира в Родопите, на 1640 м н.в., на около един километър югозападно от връх Велийца. Разположен е на красива поляна, на която се пресичат горски пътища, свързващи селата Орцево, Кръстава и Аврамово.

Заслон “Велийца” е построен с цел да осигури подслон на всеки посетител на тази част от Родопите, както и да послужи като място за пренощуване на преминаващите туристи по пешеходния маршрут Е8.

Изграждането на заслон “Велийца” започва през лятото на 2018 година. Първоначалната идея за неговото създаване е обсъдена от Муса Гулит от село Орцево и Васил Тодев от сдружение “Байкария”. Автор на архитектурния проект на заслона е Николай Маринов, а самото изграждане е извършено в рамките на девет кампании с обща продължителност 43 дни, в периода 2018 – 2020 година. В кампаниите се включват 85 души. Пълният списък на участниците в изграждането на заслона може да се види на уебсайта veliytsa.divirodopi.org.

Заслон „Велийца“
Заслон „Велийца“ (снимка: Фейсбук страница на заслона)

Заслон “Велийца” представлява дървена постройка, която от 2022 г. има покрив от ламарина. Състои се от общо помещение на приземния етаж – преддверие и трапезария, и общо спално помещение, разположено под покрива, снабдено с дунапренови матраци. В него могат да се подслонят от 10 до 15 човека, но от съображения за сигурност в спалното помещение на горния етаж не трябва да има повече от осем души едновременно.

Спалното помещение на заслон “Велийца”
Спалното помещение на заслон “Велийца” (снимка: Magic Kervan, facebook)

В трапезарията на заслона има две масивни маси, пейки и миндери, няколко плота и етажерки, печка на дърва, която служи за отопление на целия заслон. Печката не бива да бъде ползвана за приготвяне на храна, а само за затопляне на вода, чай, кафе и др. В скосеното пространство на приземния етаж е оформен кът за спане с легла за двама души.

В двора на заслона е “доведена” вода, с източник “Орцева чешма”, която е непосредствено до кръстопътя в северния край на поляната. При сух период, като резервен водоизточник може да се ползва каптираната вода, която се намира на съседната поляна, на около 150 – 200 метра западно от заслона.

Заслон „Велийца“
Заслон „Велийца“ / снимка: Нено Пондев

В двора на заслона е обособено огнище, предвидено за палене на лагерен огън и приготвяне на скара.

Заслон “Велийца” е снабден със соларна система за производство на електричество.
Тоалетната, която е от компостен тип, е на около 50 метра от заслона, в южна посока.

Всички условия за ползване на заслон „Велийца“ може да прочетете на veliytsa.divirodopi.org.
Ако отивате натам планирано, може да следите Фейсбук страницата и Фейсбук групата на заслона.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.