С e-bike вече и по водата (видео)

Това става възможно с уред, който е нещо средно между колело и малък самолет

0
 

Сподели

Shares
Hydrofoiler XE-1
Hydrofoiler XE-1 (снимка: Мanta5)

Обичате да карате колело, но всяко лято се налага да избирате между него и почивката на море? Край, вече може да карате „байк“ и по реки, езера или океани. Да, точно така – по повърхността на водата. За тази цел се е погрижила новозеландската фирма Manta5 на Гай Хауърд-Уилис.

Вижте: SiFly: Български хидрофойлове завладяват световните води

През 2020 г. на пазара е пуснат първият модел електрически велосипед за каране по вода Hydrofoiler XE-1, който е комбинация между велосипед и малък самолет. Усещането е като да карате велосипед, в комбинация с чувството за полет, казват тези, които вече са го изпробвали.

Hydrofoiler XE-1
Hydrofoiler XE-1 (снимка: Мanta5)

XE-1 е оборудван с електромотор от 460 W, има карбонов хидрофойл и витло, които остават потопени по време на движение. Хидрофойлът всъщност представлява криле, които плуват под водата. Колкото по-бързо се движи Hydrofoiler XE-1, толкова по-голямо повдигане се осъществява. Това извежда горната му част над водата, повишавайки неговата ефективност.

Вижте: Българските неопрени, които обикалят света

Hydrofoiler XE-1
Hydrofoiler XE-1 (снимка: Мanta5)

Максималната скорост, която XE-1 развива, е 21 км/ч. Уредът разполага с два режима, позволяващи да бъде използван за удоволствие или за по-бързо и натоварващо каране. В режим на подпомагане с педалите електрическото водно колело може да бъде използвано 4 часа и половина.

Hydrofoiler XE-1
Hydrofoiler XE-1 (снимка: Мanta5)

Hydrofoiler XE-1 е произведен от авиационен клас алуминий, което го прави компактен и достатъчно лек за носене. Цената му е 9 000 долара. А вече си има и „братче“, което се казва Hydrofoiler SL3. За него казват, че дори съвсем начинаещи се научават да го карат за някакви си 40 минути. Очевидно един нов свят на приключения предстои да бъде завладян.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.