Окото: Мистериозният кръгъл остров в Аржентина

Уникалното е, че се върти около собствената си ос

0
 

Сподели

Shares
Окото - феномен в делтата на река Парана
Окото – феномен в делтата на река Парана (снимка: Национален парк Ciervo de los Pantanos)

Какво виждате, когато въведете координатите 34°15’07.8″ S на 58°49’47.4″ W в Google Earth? Някакво око се взира във вас?…

Сгушен дълбоко в блатата на Националния парк Ciervo de los Pantanos в Аржентина, се намира мистериозният El Ojo (Ел Охо), или „Окото“. Заобиколен от блатиста земя, той наистина изглежда от въздуха като око, втренчено в камерата. Удивителното е, че и така действа…

През 2016 г. аржентинският режисьор Серхио Нойспилър открива Ел Охо случайно, докато разглежда сателитни снимки. Когато се натъква на това странно изглеждащо образувание в делтата на река Парана, той се заема да открие какво всъщност е то.

Ел Охо се оказва остров в плитък канал с много чиста и студена вода. Това е почти перфектен кръг от земя, с диаметър 118-120 м. След кратки наблюдения Нойспилър забелязва, че кръглият остров променя позицията си и изглежда се носи в малкия си басейн.

Окото - феномен в делтата на река Парана
Окото – феномен в делтата на река Парана (снимка: nautica.news)

Уникалното е, че то се върти около собствената си ос

Повечето източници казват, че Ел Охо съществува в делтата на Парана от 2003 г. Обикновено плаващите острови са просто натрупвания на воден растителен материал в малки езера. Те се носят наоколо, след като водата стане твърде дълбока за корените на водните растения.

Такива острови обаче не се въртят около собствената си ос. Освен това парчето земя на Ел Охо е изненадващо твърдо. Някои приписват феномена на естествен кладенец в блатата. Това би обяснило как островът се движи толкова леко и последователно. Това обаче не обяснява защо земята е толкова твърда в сравнение с меката, блатиста среда.

Окото - феномен в делтата на река Парана (снимка: Националнен парк Ciervo de los Pantanos)
Сателитно изображение: Окото – феномен в делтата на река Парана (снимка: Национален парк Ciervo de los Pantanos)

Учените все още нямат консенсус за това как се е образувал кръглият остров, но пък има безброй теории, които включват и извънземен живот.
Привържениците на теорията, че Окото е създадено от извънземни, твърдят, че кръглата форма на острова е твърде перфектна, за да се е образувала по естествен път. Сред поддръжниците на тази теория също няма консенсус. Някои казват, че Окото е прикритие за скрита колония от извънземни, докато други твърдят, че кръглият остров е фар за привличане на извънземни към планетата Земя.

За да надникне по-дълбоко в мистерията, Нойспилър привлича помощта на американски инженер Рикардо Петрони. За съжаление усилията им за набиране на 50 000 долара за изследванията не се увенчават с успех и така мистерията остава неразгадана.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.