Как да се подготвим за пътешествие, защо не и околосветско?

Заедно със SPORT DEPOT представяме съвети за избор на екипировка за пътуване

1
 

Сподели

Shares
Пътешествениците Цвете и Петер
Пътешествениците Цвете и Петер (снимка: LillaGreen.at)

Кой ли не е правил планове да се отправи на път към далечни земи – да преброди планински пътеки, да отправи взор към необятните ширини на океана или да се изкачи на върха на древна пирамида или вулкан. И докато едни се приспиват вечер с мечтите по далечни пътешествия, други смело ги осъществяват.

Да се пътешества не е толкова сложно, колкото изглежда, и за да помогнем на всички, които все още размишляват, заедно със SPORT DEPOT даваме думата на едно младо момиче, което обаче вече е натрупало завиден опит в пътуванията, за които заедно със съпруга си споделят в блога lillagreen.com, а в LillaGreen в YouTube представят и видео разказите от пътешествията си. Ето какво ни сподели тя:

Цвете със съпруга си пред вулкана Акатенанго, Гватемала
Цвете със съпруга си пред вулкана Акатенанго, Гватемала (снимка: LillaGreen.at)

Здравейте, казвам се Цвете и заедно със съпруга ми Петер сме пристрастени пътешественици и дигитални номади. На 30.12.2019 г. напуснахме Европа, тръгнахме на околосветско пътешествие и светът стана наш дом. Оттогава пътуваме постоянно, живеем на различни места и имаме възможността да се запознаем с най-различни хора, култури и природни чудеса.

Днес ще се фокусирам върху подготовката на самата екипировка, чанти и раници, без които пътешествието не би било възможно. През 2021 и 2022 обиколихме главно държави от Югоизточна и Източна Азия, както и в Южна Европа, което направи избора на екипировка сравнително лесен, тъй като ни бяха необходими главно неща за високи температури.

Цвете в Тикал, Гватемала
Цвете в Тикал, Гватемала (снимка: LillaGreen.at)

2022 година беше доста различна, защото пътувахме из планински дестинации с изключително променлив климат и температури, които варираха от 0°С при изкачването на Вулкан Котопакси в Еквадор, до 45° в джунглата на Тикал в Гватемала.

Подготовката за екипировка преди тази фаза на нашето околосветско пътешествие, беше доста сериозна и изключително важна, за да можем да посетим всички от желаните дестинации в Централна и Южна Америка, както и Югоизточна и Южна Азия.

През март 2022 година, излетяхме от Виена към Гватемала, където изкачвахме активни вулкани и правихме трекинги из джунглата на маите. След това се отправихме към Мексико, където се гмуркахме в тюркоазените води на Бакалар. После излетяхме към Перу – тук направихме един невероятно интензивен роудтрип с кола под наем за около 40 дни.

Петер и Цвете в Паракас, Перу
Петер и Цвете в Паракас, Перу (снимка: LillaGreen.at)

Пътуването в Перу беше много изтощително и претенциозно от гледна точка на климатични условия. Не само разликите в надморските височини, но и постоянните смени на температурите бяха изключително трудни за телата ни. Там, а след това и в Еквадор, ни бяха нужни всички части от нашата екипировка, както за зима, така и за лято. В Перу посетихме всички региони на пустиня, джунгла, планини и градове – може би това беше и най-трудната държава за избиране на подходяща екипировка.

Следващата държава бе Еквадор – тук изживяхме най-ниските температури при изкачването на вулкан Котопакси (5897m) на 0°С с виелица и сняг! Еквадор беше специален, защото успяхме да обиколим няколко от островите Галапагос, които бяха голяма мечта и на двама ни.

Цвете на вулкана Котопакси, Еквадор
Цвете на вулкана Котопакси, Еквадор (снимка: LillaGreen.at)

После обиколихме и Колумбия – тук температурите започнаха да стават по-стабилни и може би това беше и най-лесната държава, от гледна точна на климат (подходяща екипировка) и терен в Южна Америка.

След това в Индонезия прекарахме 3 прекрасни месеца. Посетихме за кратко Малайзия, пътувахме 2 месеца из остров Шри Ланка, както и 2 седмици из Гоа в Индия.

Петер и Цвете в Мавела, Шри Ланка
Петер и Цвете в Мавела, Шри Ланка (снимка: LillaGreen.at)

Завършихме обиколката отново в Азия (започнахме пътуването от Виетнам) и тук изборът на екипировка е значително по-лесен от избора на екипировка в Южна Америка, благодарение на постоянните високи температури и висока влажност на въздуха.

Вижте: Разказа на Цвете и Петер за техните вълнуващи пътешествия

Цвете и Петер в град Кунка, Еквадор
Цвете и Петер в град Кунка, Еквадор (снимка: LillaGreen.at)

Екипировката

Като свръх интензивно пътуващи, знаем, че може би най-важният елемент по време на едно пътуване са основните чанти и раници. Често ни питат, какъв вид пътуващи сме – бакпакъри или по-скоро не. Отговорът не е лесен, защото както ние, така и основните ни чанти са хибриди!

Не е тайна, че обичаме комфорта и функционалността във всеки един аспект от нашето ежедневие. Изборът на основна чанта, като част от нашата пълна екипировка, бе може би един от най-трудните. Спряхме се на възможно най-добрият вариант, който е и перфектният микс от раница и чанта на колелца.

Цвете и Петер избират чантите-хибрид от Osprey
Цвете и Петер избират чантите-хибрид от Osprey (снимка: LillaGreen.at)

Моят основен багаж тежи между 14 кг и 17 кг, на Петер между 17 кг и 19 кг и от опит знаем, че в повечето случаи теренът позволява използването на чанта с колелца. Но понякога се намираме в по-диви терени (кал, пясък, камъни и т.н.), за които раницата е най-подходящият вариант за основен багаж. Именно затова се спряхме на чантите-хибрид от Osprey, които осигуряват комфорта на куфар и в същото време лекотата на раница, защото съчетават най-доброто от двата свята – удобството на куфар с гъвкавостта на раница. Според нас Osprey предлага най-добрите раници на колела, които са най-подходящи за нашия стил на пътуване! Моят модел е Osprey Fairview 60l, на Петер е Osprey Sojourn 80l и дори след 3 години на всякакви климатични и теренни трудности, са все още в изрядно състояние!

Цвете и Петер с любимите си раници
Цвете и Петер с любимите си раници: Osprey Wheeled Backpacks (снимка: LillaGreen.at)

Още три ежедневни раници ни съпътстват, където и да отидем – моята любима раница на Fjallraven KÅNKEN No. 2, която е нашата раница за всеки ден. Втората ежедневна раница е тази на Петер – Osprey Transporter Roll, която е изработена от водоустойчив 400D найлон и е подходяща за всякакви климатични условия (в нея носим нашата техника като камери, дрон, т.н.). И последната ежедневна раница е малка, сгъваема и изключително лека раница на Osprey, която използваме главно за пазаруване и кратки разходки.

Цвете с Fjallraven KÅNKEN No. 2 в Паракас, Перу
Цвете с Fjallraven KÅNKEN No. 2 в Паракас, Перу

Самото опаковане на багажа е също от голямо значение, защото, ако човек се научи да опакова правилно, ще си спести много от обема на всичко, което се намира в основните чанти. За опаковането на различните елементи от нашия багаж, използваме Packing Cubes, които помагат обемът на багажа да бъде значително редуциран, а пък и по такъв начин всичко е доста добре подредено и организирано, защото всичко си има определено място. Благодарение именно на Packing Cubes, опаковаме за 10 минути целия багаж!

Петер в Сигирия, Шри Ланка с Osprey Transporter Roll
Петер в Сигирия, Шри Ланка с раницата Osprey Transporter Roll (снимка: LillaGreen.at)

За самата екипировка мога да напиша цял роман, въпреки че имаме много малко материални неща, които обикалят с нас света. При едно кратко пътуване, обикновено посещаваш една климатична зона, което прави изборът на екипировка елементарен. В нашият случай ни се налага да имаме екипировка, както за летни, така и за зимни условия. В багажа ни ще намерите дрехи, подходящи за температури между 0°С и 45°С, като главно гледаме да пътуваме из страни и региони, в които температурите са над 20°, защото зимната екипировка не е преобладаващата в нашия багаж.

Петер с Adidas Terrex с GORE-TEX на вулкан Пакая, Гватемала
Петер с Adidas Terrex с GORE-TEX на вулкан Пакая, Гватемала (снимка: LillaGreen.at)

Може би, най-важното от екипировката за всяко пътуване са подходящите обувки за различни терени. Тъй като сме често по планините, сме се спрели и двамата на най-лекия и удобен вариант на планински обувки за нас – Adidas Terrex с GORE-TEX мембрана, която позволява планински преходи при мокри или сухи условия. Ежедневните ни обувки са също от Adidas Run – леки, дишащи и комфортни, подходящи най-вече за градски условия. Допълнителни видове обувки са джапанки, сандали и аква обувки за плуване.

Цвете и Петер в Канди, Шри Ланка
Цвете и Петер се чувстват страхотно с Adidas Run в Канди, Шри Ланка (снимка: LillaGreen.at)

За моментите, в които пътуваме из дестинации с по-ниски температури (вятър, дъжд и дори сняг), изборът на якета е изключително важен. Ние винаги залагаме на „layering system“ – използване на различни пластове. Най-горният пласт (Hardshell), според нас, трябва да е с най-високо качество. И двамата сме се спрели на якета с 3-слойна, водоустойчива, ветроустойчива и дишаща система. Якето на Петер е от HELLY HANSEN (модел ODIN), изработено с Helly Tech® PROFESSIONAL, което прави материята водоустойчива, ветроустойчива и дишаща.

Под първия слой, който e hardshel и двамата носим softshell. Тези якета е добре да са изработени от мека материя с дишаща технология, която да задържа телесната топлина за комфорт. Този слой е изключително важен, когато температурите са ниски, защото първият слой от hardshell не топли, а служи главно за спиране на дъжд и вятър. На Петер softshell-a е от JACK WOLFSKIN (модел EAGLE PEAK), моят е от Columbia (модел Powder Lite).

Цвете на вулкан Келимуту, Индонезия
Цвете с Columbia Powder Lite, посрещане на изгрева от вулкан Келимуту, Индонезия (снимка: LillaGreen.at)

В зависимост от температурите, под Softshell-якето идват следващите слоеве от полар и термо бельо, като нашите любими такива са от марката The North Face.

За път предпочитаме панталони с ципове при коленете (Zipp-Off trousers), които позволяват крачолите да се свалят при топло време. Нашите са на марките The North Face и Fjallraven.

Петер, вулкана Акатенанго, Гватемала
Екипировката е особено важна на места, където температурата пада до нулата: Петер, вулкана Акатенанго, Гватемала (снимка: LillaGreen.at)

Тропическите дестинации с температури над 25°С са много по-лесни и приятни от гледна точка на екипировка, тъй като най-важните критерии за подобни дрехи е те да са от изключително леки и дишащи материали, които да съхнат бързо след пране. Повечето от нашите тениски, къси панталони и потници са от марката Adidas.

За плажните дестинации имаме най-различни видове бански, както и Longsleeves (горнище с дълъг ръкав) и клинове за плуване, които са подходящи за шнорхел и гмуркане – любими наши брандове са Roxy и Quicksilver. Друг важен артикул за плажните дестинации са нашите микрофибърни кърпи на BRILLE, които са леки и много бързо съхнещи!

Цвете в Тайланд
Цвете в Тайланд (снимка: LillaGreen.at)

Със сигурност сте забелязали, без значение дали става въпрос за раници, дрехи или обувки, за нас е важно всичко да е от високо качество, функционално, леко и с малък обем!

Качеството в нашия случай стои винаги пред количеството, защото имаме малко, но всичко, което притежаваме, го използваме дълготрайно и през цялото време в нашето в ежедневие. По време на път няма нищо по-лошо от това да не можеш да разчиташ на екипировката си…, а и не е вярно, че винаги можеш да си купиш всичко на път!

За да сме напълно честни, малко са дестинациите, които предлагат леснодостъпна екипировка на нормални цени и затова съветваме всички пътуващи да наблегнат при подготовката на избор и набавяне на подходяща екипировка преди самото пътуване, за да не изгубят скъпоценното си време в търсене на продукти, вместо в разучаване на новата дестинация!

Цвете и Петер може да следите в техните канали:

Blog: lillagreen.com

Facebook: https://www.facebook.com/lillagreen.at

Instagram: https://www.instagram.com/lillagreen

YouTube: https://www.youtube.com/lillagreen

Цвете със съпруга си пред вулкана Акатенанго, Гватемала
Цвете със съпруга си пред вулкана Акатенанго, Гватемала (снимка: LillaGreen.at)

Цвете и Петер са смели и вдъхновяващи, ето защо SPORT DEPOT ги подкрепя в осъществяването на техните мечтани пътувания.

Ако и ти имаш планове за кратки или по-дълги пътешествия, подходящата екипировка можеш да намериш онлайн на sportdepot.bg и в техните физически магазини.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.