SPORT DEPOT представя вдъхновяващите пътешественици Цвете и Петер от LillaGreen

„Пътуването е емоция, не броим дестинациите“, споделят двамата приключенци

0
 

Сподели

Shares
Цвете и Петер в Хикадува, Шри Ланка
Цвете и Петер в Хикадува, Шри Ланка (снимка: LillaGreen.at)
Вече 14 години Цвете и Петер опознават света заедно. Тя е българка, а той австриец. Срещат се в Инсбрук през 2009 година и откриват общата си страст към пътуването. В началото се отправят на кратки дестинации – преходи в Алпите и уикенд пътувания в съседни на Австрия страни.
Нарастващото им любопитство обаче ги кара да се насочат към дестинации извън Европа и така през 2015 година стартират и своя блог – lillagreen.com, а в LillaGreen в YouTube представят и видео разказите от пътешествията си.
Цвете и Петер - вулкан Пичинга, Еквадор
Цвете и Петер – вулкан Пичинча, Еквадор (снимка: LillaGreen.at)

Решението за промяна

В началото е въпросът: „Това ли ще бъде до края? А какво същност ме прави щастлив?“. И така през 2019 година двамата напускат работа и решават да се отдадат на пътешествията. Всъщност започват най-важното си пътешествие – към неизвестното.

След години в пътуване споделят: “Когато човек започва да взима подобни решения в живота си, всичко започва да се нарежда по един или друг начин от само себе си. След толкова години на пътуване, знаем, че чудесата не се случват в комфортната ни зона и откакто излязохме извън нея, светът около нас се промени завинаги.”

“Животът ни започна наново с излитането от Инсбрук към неизвестното. Преди лично аз се страхувах от точно това „неизвестно“, сега ме е страх от рутината, защото тя съсипва изцяло качеството ми да бъда креативна”, споделя Цвете.

Цвете и Петер в Шри Ланка
Цвете и Петер в Шри Ланка (снимка: LillaGreen.at)

Пътешествията като начин на живот

Да тръгнеш на пътешествие трябват кураж, воля, излизане от комфортната зона или живот изцяло извън нея, казват нашите събеседници и добавят към тях: готовност за чести лишения, компромиси и приемане на несигурното ежедневие, способност за взимане на драстични решения, креативност и издръжливост.

“И в нашия случай – много силна връзка между нас двамата. Не познаваме много хора, които биха издържали да са по 24 часа един до друг, да работят заедно, да взимат нонстоп решения заедно и това години наред. Познаваме се и слава богу се допълваме много добре. Може би точно това прави пътуването по този начин възможно.” – откровена е Цвете.

Цвете и Петер, Планината на дългата, Перу
Цвете и Петер, Планината на дългата, Перу (снимка: LillaGreen.at)

Посетените места

Пътуването се превръща за тях в ежедневие и начин на мислене. Не броят дестинациите си. „Пътуването е емоция, а емоциите не могат да се опишат с числа и километри – приключенията и това всеки ден да виждаш нещо ново е голяма краста, от която може би няма лечение.”

С усмивка споделят, че се чувстват вкъщи навсякъде и се радват да бъдат посрещнати с отворени обятия.

Кито, столицата на Еквадор
Кито, столицата на Еквадор (снимка: LillaGreen.at)

Най-ярките впечатления

„Архитектурата, модерният и забързан начин на живот на метрополиси като Токио, Сеул, Банкок, Сингапур, Ню Йорк, Сан Франциско, успяха да ни смаят, но само Япония ни доказа, че колкото и да си пътувал, докато не си стигнал до Страната на изгряващото слънце, нищо не може да те изненада в подобни мащаби!”

Ангкор Ват обаче е мястото, което ги кара да се чувстват омагьосани, разхождайки се из руините на Кхмери. Не по-малко завладени от силни емоции са и в Баган в Мианмар, с неговите над 2000 храма, които превръщат ландшафта на този регион в магично място.

Говорейки за древни цивилизации, Цвете и Петер, споделят, че пирамидите на маите всеки път ги оставят безмълвни.

Остров Исабела, Галапагос
Остров Исабела, Галапагос (снимка: LillaGreen.at)

Магията на природата

Спомените за впечатляващи природни картини карат Цвете и Петер да разказват с вълнение: „Островите в Индийския океан са откраднали сърцата ни и се надявам някой ден да заживеем на един от тях… В Европа местата, които ни впечатлиха през последните години най-много, бяха Метеора в Гърция и уникалната океанска ивица на Португалия.“ – казва ни Цвете.

Цвете и Петер, вулкан Акатенанго, Гватемала
Цвете и Петер, вулкан Акатенанго, Гватемала (снимка: LillaGreen.at)

Двамата си спомнят и други вълнуващи изживявания. Едното е изкачването на вулкана Акатенанго (3976 м) в Гватемала. “Да бъдеш над облаците, да наблюдаваш най-величествения залез и изгрев, докато вулканът Фуего изригва и течащата му лава се спуска на една ръка разстояние, не може да се сравни с абсолютно нищо друго на света”. Много специално за тях е и посрещането на изгрева от върха на друг активен вулкан – Келимуту на остров Флорес в Индонезия.

Любимите им океански пейзажи пък са тези на националния парк Комодо в Индонезия, силно впечатлени са и от природата на Филипините.

Петер и Цвете в Бали
Петер и Цвете в Бали (снимка: LillaGreen.at)

Като говорим за обичаи и традиции…

Цвете и Петер веднага се сещат за Бали. „Били сме там два пъти – през 2018-а и 2020-2021 г. Успяхме да поживеем там и да научим много за техните хиндуистки традиции и обичаи. Фактът, че са успели да запазят културата си по толкова силен начин, въпреки че островът е едно от най-посещаваните места в цял свят, говори много за това колко важни са традициите за самите балинезийци.“

Околосветското през 2021 – 2022 година

Правят го също като предишните си пътувания – импулсивно и без планове. „Човек среща пътешественици, с които обмяната на информация за дестинации и „скрити“ чудеса, заменя сутрешното кафе с вестник в ръка. А и човек остава най-позитивно изненадан от места, които не са били в списъка му за мечтани дестинации, а от такива, които са се шмугнали между плановете му.“

Вижте: как Цвете и Петер се подготвят за пътешествие

Цвете и Петер на Остров Исабела, Галапагос
Цвете и Петер на Остров Исабела, Галапагос (снимка: LillaGreen.at)

Организация и финансиране

Всеки, който чуе за пътешественици, си задава въпроса как го правят и как излиза сметката. Затова и Цвете обяснява:

„Ключовото е как живеем, защото без подобен начин на живот, би било трудно да се мисли за спестявания и финанси по време на път. Някъде през 2011-2012 година започнах да се интересувам от теми като от минимализъм, криворазбран капитализъм (консуматорско поведение с цел достигане на моментно щастие), личностно развитие и т.н. Запитах се какво искам да опредèля състоянието ми на щастие през следващите години.

Минимализмът като начин на живот промени не само мирогледа и ежедневието ми, но и възможностите, които се появиха заедно с него.
Започнах да инвестирам главно в обучения, знания и пътешествия. Материалните неща спряха да имат кой знае какво значение за мен и така оставаха много повече спестявания за неща, които ме правеха истински щастлива. Благодарение на обученията получих (и продължавам да получавам) знания, които ми позволяват да работя от където си поискам.

Но човек, когато живее на път, е добре да има както спестявания, така и различни източници на доходи.“

Цвете и Петер - оазиса Хуакачина в Перу
Цвете и Петер – оазиса Хуакачина в Перу (снимка: LillaGreen.at)

Какво следва?

Двамата приключенци признават, че им е трудно да дадат еднозначен отговор: „През първата година и половина осъзнахме, че се чувстваме вкъщи навсякъде и че има места, на които бихме останали за доста по-дълго време. След няколко месеца на път през 2020 г. си бяхме казали „Оставаме там, където ни хареса най-много“.

В едно нещо обаче са сигурни:

„Съмняваме се, че ще спрем да пътуваме някой ден, защото пътуването ни подарява „живот“ и ни дава смисъл за съществуване.”

Цвете и Петер може да следите в техните канали:

Blog:lillagreen.com

Facebook: https://www.facebook.com/lillagreen.at

Instagram: https://www.instagram.com/lillagreen

YouTube: https://www.youtube.com/lillagreen

Вулкан Пичинча, Еквадор
Цвете, Вулкан Пичинча, Еквадор (снимка: LillaGreen.at)

И защото са смели и вдъхновяващи, SPORT DEPOT подкрепя Цвете и Петер в осъществяването на техните мечтани пътувания.

Ако и ти имаш планове за кратки или по-дълги пътешествия, подходящата екипировка можеш да намериш онлайн на sportdepot.bg и в техните физически магазини.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.