Почина легендата на маратонското плуване Васил Стоянов

Той е преплувал два пъти р. Дунав по цялата дължина от 2400 км

0
 

Сподели

Shares
Васил Стоянов, легенда в маратонското плуване
Васил Стоянов е легенда в маратонското плуване / снимки: bgswim.com

Супермаратонецът от средата на 80-те години на миналия век е починал внезапно в съня си на 26 март. Той е първата българска звезда в маратонското плуване, преплувал два пъти р. Дунав по цялата дължина от 2400 км.

Стоянов има и две уникални дълги плувания в басейна: През 1981 г. регистрира 78 км кроул за 24 часа в 25-метровия басейн „Красна поляна“, и това е първият от петте му опита за рекорд за „Гинес“. През 1983 г. на столичния басейн „Спартак“ плува 36 часа, като за това време изминава 108 км с кроул. В част от времето плува рамо до рамо с Добри Динев, който пък прави тогава първия си рекорд – на 40 км съчетано плуване.

Помага на Димитър Петров-Мутата да спечели Световната купа през 1996 г., на Мириона Моева да направи рекордно 24-часово плуване, на най-добрия ни петобоец – Цанко Хантов да стигне до бронз от световно първенство, а после и на Благой Димитров.

Малцина знаят, че той има големи заслуги за поставяне началото на триатлона в България (1984-85 г.). Работи до последно като треньор в „Славия“.

Опелото ще бъде на 29 март 2023 г. от 15:00 часа в столичния храм „Света Троица“, в едноименна градинка на булевард „Константин Величков“, срещу метростанцията. Погребението ще бъде в град Сливен, каквото е желанието на неговата съпруга Павлина Стоянова, родом от там.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.