Кайт срещу катамаран: Дуел по вятъра

Кой ще победи?

0
 

Сподели

Shares
Кайт срещу катамаран
Кайт срещу катамаран (снимка: Ginés Díaz / Red Bull Content Pool)

През 2009-а тримаран на подводни криле постави световен рекорд за най-висока средна скорост на ветроходен съд във вода. В продължение на 500 м екипажът се движи с 51,36 възела или 95,11 км/ч.

В следващите години кайтсърфът започна да доминира рекордите за най-висока безмоторна скорост на вода, както през 2010 г. кайтистът Роб Дъглас счупи и границата от 100 км в час. През 2012 ветроходците отново взеха лидерството със скорост от 65,45 възела или 121,1 км/ч.

Вижте: Oколо нос Хорн с катамаран

При поставянето на всички тези рекорди съдовете са около 2 пъти по-бързи от движещия ги вятър. Интересно как става нали? Няма никакво противоречие със законите на физиката и феноменът е напълно научно обоснован. Принципът е същият като при крилата на самолетите, които създават подемна сила.

Вече технологиите и в двата водни спорта са на върхово ниво – и катамараните, и кайтовете развиват скорости от над 100 км в час и могат да надминат до повече от два пъти скоростта на вятъра, който ги движи.

Има спорове за това, че кой държи рекорда за скорост, зависи само от условията. За да се види кой е по бърз, един срещу друг на една и съща локация в едни и същи условия застават сърф шампион и едни от най-бързите ветроходци. Зрелищният дуел между кайтсърфиста Кай Лени и ветроходците от Oracle Team изправя в успоредна надпревара кайтсърф за 1500 долара и катамаран за 15 милиона долара. В тази битка между Давид и Голиат размерът няма значение. Победител е този, който използва вятъра по-добре.

Вижте: Най-бързите в безмоторните спортове

Място: Заливът на Сан Франциско
Трасе: Отсечката между моста Голдън Гейт и остров Алкатраз.
Разстояние: 5 км

КАЙТ:
Площ на крилото: 21 кв. м.
Максимална скорост за деня: 20 възела (37 км/ч)

КАТМАРАН:
Площ на голямото платно (грота): 260 кв. м.
Максимална скорост за деня: 30 възела (55 км/ч )
Екипаж: 11 души

Резултат:

Експлозивен старт за Кай, който му дава възможност да изпревари значително катамарана. Oracle Team са колебливи в началото, но намират своя ритъм и оставят хвърчилото далеч зад кърмата си.

Интересен факт: Т.нар. сухоземни яхти достигат скорост до около 5-пъти по-висока от тази на вятъра, като рекордът за най-висока скорост е на сухоземната яхта Greenbird – 202,9 км/ч, при скорост на вятъра 48-80 км/ч

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.