Преходите в Непал вече само с водач

Правителството на Непал забрани самостоятелните преходи в цялата страна от 1 април 2023 г.

0
 

Сподели

Shares
Непал слага край на ерата на соло трекинга
Непал слага край на ерата на соло трекинга / снимка: bordersofadventure.com

Непал слага край на ерата на соло трекинга. На 2 март Бордът по туризъм на Непал, заедно с туристически агенции и профсъюзи, решиха да задължат всички туристи, които правят пешеходни преходи в хималайския регион на страната, да наемат лицензиран местен водач.

Забраната ще влезе в сила от 1 април и цели да гарантира безопасността на туристите и да създаде повече работни места в страната.

По официални данни, за активен сезон 2019-20 г. Непал е посетен от 171 000 туристи, като 46 000 не са ползвали водачи. Ето защо с новото разпореждане властите се надяват да разрешат дългогодишния проблем с липсата на работа за местните водачи.

Преходите в Непал вече само с водач
Преходите в Непал вече само с водач / снимка: kathmandupost.com

За същия период е имало 390 случая на туристи, които са се изгубили или са били в неизвестност. Според представители на Борда това се случва поради непознаване на региона с неговите особености и не добра подготовка за реакция при промяна на времето. Тези факти служат като опорна точка на властите за новото правило.

В района на Еверест самостоятелни преходи са разрешени, но те също се подчиняват на съответни местни правила.

Вижте: На прицел: Еверест

Обявяването на забраната бе последвано от негативни реакции в социалните мрежи и мнозина изразиха своето раздразнение и гняв. Част от тях споделят, че не могат да си позволят водач за преход от 7, 10 или повече дни и смятат, че това ще отблъсне туристите. Таксите за професионален водач в Непал започват от 17 долара на човек на ден и може да са по-високи, в зависимост от квалификацията на водача и сложността на маршрута.

Някои от по-опитните туристи са силно възмутени, че това правило посяга на свободата им: „Като кученце на каишка – не, благодаря!“, пише във Фейсбук французинът Виктор Буке.

Вижте: Юнко Табей – първата жена, изкачила Еверест

Коментирайки новото правило, някои предприемачи в туристическия сектор в Непал, както и служители на Борда все пак казват, че е станало навик на правителството на Непал да взема недалновидни решения, които често са контрапродуктивни, за което по-късно съжаляват, съобщава „Катманду поуст“.

Трекинг в Непал
Не всички могат да си позволят професионален водач в Непал / снимка: kathmandupost.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.